Buna seara,
Eu si sotul meu traim o situatie..trista,care s-a soldat cu un nou "meci",in aceasta seara,fapt dupa care sunt din nou bulversata.Asadar,poate reusiti sa ma lamuriti,punctual,dupa ce va voi expune situatia :
1.suntem casatoriti din luna iulie a anului 2007;in februarie 2008,s-a nascut fetita noastra,acum in varsta de 2 ani si o luna;
2.in luna mai a anului trecut am luat copilul si am plecat de acasa (in urma unor tentative de discutii cu sotul meu,care are o problema cu bautura,care nu vroia si nici acum nu recunoste ca asta ne-a afectat pe noi,ca si familie,cu precadere pe micuta,care se dezvolta intr-un mediu ostil,in care tatal tipa la mama,"epitetizandu-o",mama se enerva si ea,etc...) . Atunci cand am plecat eu ma aflam in concediu de crestere a copilului;am inceput sa-mi caut un loc de munca,o bona ptr fetita,etc...am vorbit chiar si cu un avocat(plecasem cu toate actele),care avocat a redactat si o actiune de divort,dura,din care reiesea faptul ca doresc desfacerea casniciei din culpa exclusiva,a sotului.Nu s-a mai intamplat asta,actiunea de divort nu a fost introdusa,pentru ca el a venit dupa cateva zile,am stat de vorba,mi-a propus sa mai incercam,de dragul micutei macar,si am acceptat,intorcandu-ne acasa impreuna si sperand sa ne fie bine si sa ne rezolvam problemele.
3.din pacate,dupa cateva luni el a inceput sa bea din nou,extrem de mult,au inceput si certurile...asa incat,dupa o discutie aparent banala,dar care a degenerat,am plecat de la domiciliul conjugal in luna decembrie.Fetita insa a ramas acolo,lucru asupra caruia a insistat el,si pe care eu l-am acceptat.Argumentele ramanerii ei acolo au fost ca eu trebuie sa ma stabilizez financiar,sa-mi inchiriez o locuinta,sa caut bona,etc.Intre timp,acolo,se ocupa de ea bunica,mama lui ,eu luand fetita la mine in fiecare weekend .
4.el a introdus actiunea de divort in ianuarie .in ea scrie,printre altele ca eu am solicitat custodia copilului,lucru cu care el este de acord .mai scrie ca urmeaza sa ne intelegem asupra unui program de vizitare,pentru el.in seara asta am primit o hartie ,"intelegere",ce se vrea semnata de parti si depusa la dosar,din care reiese ca pana la varsta de 7 ani copilul va locui o luna la un parinte,o luna la celalalt(dupa care va ramane la mama,adica la mine,nu inteleg de ce tocmai atunci,dar ma rog),vacantele iarasi impartite,practic,timpul copilului cu noi este impartit aproape in mod egal .Eu nu sunt de acord cu acest act,consider ca fetita ar fi bulversata,si n-ar creste avand niste radacini,ci ar fi doar plimbata,de ici colo.
5.acum ,toate conditiile pentru ca fetita sa stea cu mine sunt ok,consider eu.Locuiesc intr-un apartament de doua camere,am un serviciu stabil,si am obtinut un loc la o gradinita particulara buna.
Probleme si intrebari :
1.in seara aceasta i-am spus(telefonic,personal nu accepta sa stam de vorba din motiv de "nu te mai suport"), faptul ca-mi doresc ca fetita sa petreaca mai mult timp cu mine,ca vreau sa o iau la mine,sa mearga la gradinita,si in weekenduri,sau de fiecare data cand doreste,la el .Nu este de acord cu acest lucru. Si acum dilema : sa presupunem ca o iau weekendul viitor,ca de obicei,doar ca nu i-o mai duc duminica,ea va merge de luni la gradinita,etc...asta-mi va da o bila neagra la proces?Ma mai gandesc ca el s-ar putea duce oricand la gradinita,fara stirea mea,sa o ia,si sa refuze sa mi-o mai dea?Atunci, care ar fi optiunile mele?
In fapt,nu stiu cu cine "ar trebui",legal vorbind,sa stea copilul pana la pronuntarea divortului si incredintarea custodiei....din nou,am o bila neagra penrtu ca am plecat iar pe ea am lasat-o acolo,si am luat-o doar 2 zile pe saptamana?Nu stiu cat ma disculpa faptul ca am facut asta din considerente de creare a unei stabilitati,financiare si locative...
El isi mai poate modifica actiunea de divort?Va spuneam ca specifica faptul ca-mi cedeaza custodia...poate veni acum sa spuna ca s-a razgandit?
El isi motiveaza lipsa de cooperare vid a vis de dorinta mea de a petrece mai mult timp cu copilul meu,prin faptul ca acolo,la el,o creste mama lui,care e mai eficace decat orice bona sau gradinita...si sa mediul este stabil,lucru cu care sunt partial de acord,insa nu pot sa accept ca eu sa petrec atat de putin timp cu copilul meu,doar pentru ca asa spune el!
Incearca sa ma sperie si sa ma faca sa bat in retragere prin faptul ca a descoperit,"spargandu-mi" idul de messenger,ca dupa ce am plecat de acasa,am avut cateva intalniri,am socializat,etc...asa incat acum am devenit imorala si c...a si mai stiu eu cum#-o Poate sa utilizeze in instanta copii dupa convorbiri intre mine si prietene?Asta nu mai e imoral?
In ce masura ma dezavantajeaza faptul ca acum copila locuieste cu el,si e crescuta de mama lui?
Ar trebui sa mai spun ca pana sa plec de acasa am crescut singura fetita,fara ajutor,nici macar din partea lui.El a considerat ca singura lui datorie e aceea de a asigura un confort material...restul,nici un rest,acest aspect fianciar tine loc si de cuvinte frumoase,si de imbratisari,si de joaca ori de plimbat in parc...
Am incercat sa fiu punctuala,si-mi cer scuze caci stiu ca nu mi-a iesit.
Va doresc o seara placuta si va multumesc anticipat!
Daca sotul e agresiv , dvs aveti dreptul sa va protejari copilul , dispunand cum se vor efectua aceste vizite (fie in prezenta dvs , fie in prezenta altor persoane , pentru mai multa securitate , fie deloc).
Inteleg...se pare totusi ca origoliul sau netarmuit il impiedica pana si sa-si vada copilul,nemaivorbind despre dorinta de a-l sustine financiar.
In alta ordine de idei,are vreo oarecare importanta care dintre noi introduce actiunea de divort?Certificatul de casatorie este la mine insa el il solicita insistent.
Vacanta judecatoreasca in ce interval de timp va fi?Banuiesc ca sentinta se va pronunta abia in toamna,cel mai devreme??#-o
Abia maine iau legatura cu o dna avocat,asa ca imi cer scuze ca va mai stresez si in aceasta seara.Multumesc
Da,cele descrise de dvs mai sus cu privire la situatie sunt corecte.Gandindu-ma cu precadere la mediul neprielnic in care se dezvolta copilul am luat aceasta deczie.:)
Va mulumesc ptr informatii si-mi suflec manecile in cautare de avocat.
ah,ar mai fi ceva...pana la introducerea-solutionarea actiunilor de divort si incredintare a minorului,tatal acestuia il poate lua fara voia mea la domiciliul sau?eu i-am sugerat sa vina sa vada fetita in noua noastra casa,eventual in lipsa mea ca sa nu ne certam din nou inutil,dar in prezenta unei alte rude...
Va multumesc ptr raspunsul prompt.
Da,cu siguranta imi voi lua un avocat fiindca nu vreau sa risc nimic.
Ma gandeam ca la acordarea custodiei sunt analizate atent veniturile si raportate la cheltuieli(chirie,facturi,cheltuieli ptr copil),de aceea intrebam daca sunt relevante data angajarii si veniturile obtinute de mine.
Buna seara,
Acum cateva zile eu impreuna cu copilul minor am parasit domiciliul conjugal.In vederea procesului de divort,am urmatoarele intrebari:
1.era necesar sa anunt o autoritate despre faptul ca am parasit domiciliul?(asta ca masura de prevedere in cazul in care sotul meu,inca,m-ar acuza de abandon de domiciliu;am fost la sectia de politie de care apartin,unde mi s-a spus ca nu e de compententa lor si ca trebuie sa ma adresez instantei civile)
2.in ce mod pot initia actiunea de divort in cazul in care sotul nu e de acord cu "acordul partilor-culpa comuna"?pot sa invoc ca motiv neintelegeri familiale cauzate strict de el?ce implica asta?
3.acum sunt in concediu de crestere copil,urmeaza sa ma angajez curand;are semnificatie vechimea angajarii , a contractului de inchiriere ptr apartamentul in care locuim eu si copilul in cererea de acordare a custodiei?
banuiesc ca avand un domiciliu si job stabile,varsta copilului(cca 1 an) ,obtinerea custodiei ar trebui sa-mi fie favorabila
4.fara a dori sa fiu indiscreta,mi-ati putea spune care sunt costurile unui avocat ptr a ma reprezenta in demersurile mai sus amintite?
Va multumesc mult!