Am intrebat la administratia financiara sector 2, despre incadrarea contractelor de mandat de la asoc de prop, si mi-au raspuns ca sunt venituri asimilate salariilor, cf. art 55 din codul fiscal si ca trebuie sa retin aceleasi contributii ca si pt CIM, mai putin ITM si somaj pt pensionari.
Deci indiferent daca sunt sau nu pensionari trebuie sa retin si cas .
pentru 2009 daca ati avut angajat cu carte de munca, trebuie depusa fisa fiscala la administratia financiara de care apartineti, si declaratia 205 pentru impozitele retinute din contracte de mandat, conventii civile
daca din 2010 veti avea angajati trebuie sa actualizati vectorul fiscal(decl 010) unde veti trece toate contributiile aferente salariilor si perioada declararii lor(lunar, trimestrial, semestrial)
depunerea declaratiilor la pensii, sanatate, somaj, itm (inclusiv statul de salarii) pana pe 25 ale lunii urmatoare perioadei pt care se fac platile salariului
depunere declaratie 100 si 102 in funtie de ce alegeti in vectorul fiscal
pt contractele de mandat depuneti decl 100 pana pe 25 ale lunii urmatoare perioadei pt care se fac platile
Multumesc pt sfaturi, stiu ca m-am complicat, dar nu am gasit alta solutie si iata si alte probleme:
1. majoritatea persoanelor doresc sa plateasca doar ce indica apometrele, nici nu vor sa auda de pierderi.
2. Citirile pe 1 luna sunt cam 1800-1900 mc, iar factura de la Apa Nova 2500 - 2700 mc.
3. Listele se afiseaza pe 15 pt intretinerea lunii precedente, iar factura de apa vine mult mai tarziu.
4. am incercat sa nu depasesc cota de 5mc/pers, nici pt cei pausali si nici pt uituci. acestora din urma, in luna cand prezinta citirile le fac regularizare. daca au consum mai putin fata de cat i-am"incarcat" in luna anterioara trec pe minus cantitatea si implicit valoarea apare cu minus in liste.
5. este f greu sa schimb data depunerii citirilor, deoarece fact pt apa calda si caldura, vin facturate de la 01-30. ar trebui sa prezinte o parte din citiri pe data de 1 si o parte pe 15. daca ar fi vorba de cateva apart, ar fi ok, dar sunt 400
Buna ziua.
As dori si eu un sfat cu privire la distribuirea facturii de Apa Nova, care factureaza consumul de apa pe o perioada de tipul 14 oct - 14 nov. Am gasit o solutie dar nu sunt convinsa ca este corecta 100%.
Cantitatea facturata este de 2800mc. Aceasta am impartit-o la 30 zile si pe urma am inmultit cu cate zile sunt in oct si in nov.
Din cantitatea pe care am considerat-o ca fiind aferenta lunii oct, + cantitatea reportata din factura 14 sept - 14 oct , scad consumul persoanelor care au adus citirile apometrelor la data de 1 nov pt luna oct, iar diferenta o impart pe nr persoane necontorizate si persoane care nu au prezentat citirea contoarelor.
Va multumesc, pentru explicatii, dar nu m-am descurcat #-o. Va rog daca puteti sa imi lasati o adresa de mail unde sa va trimit niste calcule, sau eventual un numar de telefon, sa va explic exact situatia.
Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat in calculul penalitatilor. Avem un proces cu un rau platnic, la care trebuie sa reactualizam calculele si nu vreau sa gresesc nici in favoarea si nici in defavoarea lui. Datoriile sunt din iunie 2007. Actiunea in justitie si calculul aferent s-a facut pana la aprilie 2009, cand la un debit de 5350.67 lei s-au constituit penalitati de 2853.3 lei. Incercand sa reconstitui cum au fost calculate penalitatile, in unele luni am observat ca restanta cumulata din fiecare luna s-a inmultit cu 0.20% si apoi cu 30 zile.
exemplu:
1381, 2 restanta cumulata x 0.20% x 30 = 82.87 lei + 132.77 penalitati din luna anterioara = 215.64 lei
Este corect asa?
Pentru apa rece consumul pe pausal este de maxim 5mc/persoana. Calculul pt pausali se face scazand din factura de apa consumul dat de catre locatarii contorizati, iar diferenta se imparte la nr de persoane care nu au dat citiri(chiar daca sunt contorizate). Acest consum pe pausal difera de la luna la luna. In cazul in care acum cand dati citirile se constata ca aveti un consum mult mai mic decat cel adunat de-a lungul lunilor cand nu ati dat citirile, normal este sa se treaca acea cantitate cu - si cval respectiva sa apara cu - pe coloana de apa rece.
cheltuielile cu carburantul sunt nedeductibile intr-adevar, dar ar trebui sa stim si pe ce are pfa? poate totusi exista o portita pt deductibilitate. ma gandesc in cazul in care face contabilitate, poate trece in ctr cu clientii, deplasare la sediul clientului la institutiile statului in numele clientului si atunci consider ca in anumite limite si cu existenta foii de parcurs, poate deduce si carburant. daca gresesc, va rog sa imi spuneti.
conform legii 230/2007 art.32-1" presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, confor hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli".
art. 33-2 " cenzorul sau cenzorii alesi pot fi remunerati pe baza unui ctr de mandat , cf hot. ad generale, la data adoptarii BVC."
art.35 face referire la celelalte angajari in cadrul asociatie: administrator, contabil, casier.
Sunt posesoarea unui loc de parcare de resedinta in sectorul 2. Locul este al meu 24 din 24, in cazul in care il gasesc ocupat indiferent de ora pot suna la politia comunitara si ei rezolva problema. Il cauta pe proprietar, sau se deplaseaza la locul de parcare si lasa notificare sau amenda. Este normal atunci cand locul este gol sa parchezi, dar este DE BUN SIMT sa iti lasi un numar de telefon in parbriz unde sa poti fi gasit. Si eu plec cu masina la servici si parchez unde gasesc loc. Intr-una din zile am parcat pe o gura de canal. Avand in vedere ca aveam un afis in masina cu nr de telefon am fost sunata de cei de la Apa Nova sa ma prezint sa mut masina ca sa poata desfunda canalul. Ma gandesc cu groaza ce puteam pati daca nu aveau cum sa dea de mine. Masina ridicata, roti taiate, urme de cheie. Cum bine a spus cineva , romanul nu stie decat de bat. Pacat, ca multora dintre noi le este greu sa incerce sa apuce pe drumul civilizatiei.