avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Activitate ICEORG

Activitate ICEORG

Da!

In conformitate cu LEGEA nr.75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice (M.Of. nr. 237/26 aug.1994):
"Art. 4. - Drapelul României poate fi arborat de persoane fizice la domiciliul sau reşedinţa lor, precum şi de persoane juridice, altele decât cele prevăzute la art. 3, la sediile acestora."

Referitor la stema, colegii au interpretat gresit intrebarea si au raspuns fata de reglementarile privind utilizarea acesteia ca sigiliu, stampila, timbru sec.

Stema insa, ca reprezentare grafica, poate fi afisata, cu conditia respectarii stricte a caracteristicilor heraldice (dimensiuni, culori, grafica, etc.) si in circumstante care sa nu prejudicieze respectul cuvenit simbolurilor nationale.
Răspuns la discuția Medierea in disputele comunitare
Este legal, posibil, etc., dar pentru petent nu aduce intotdeauna beneficiul maxim scontat.
Sunt cazuri, si nu putine, cand prin Instanta se pot obtine penalizari, despagubiri, daune-interese, al caror cuantum nu este deloc neglijabil. In asemenea situatii, chiar daca se ajunge la CEDO, efortul merita, iar institutiile cazute in pretentii nu ar fi achitat niciodata, printr-o procedura de mediere, acele sume. Dovada certa a acestui rationament este faptul ca majoritatea ofertelor facute reclamantilor de catre Agentul Romaniei la CEDO nu sunt luate in considerare de acestia, preferand finalizarea procesului.
Răspuns la discuția Gasirea si inchiderea tatalui
Sunt state care NU recunosc valoarea sentintei (definitive si irevocabile) de incredintare a minorului pentru accesul acestuia pe teritoriul lor. Unele nu permit trecerea frontierei, altele nici nu acorda viza pentru minor fara acordul expres al parintelui, acord dat in fata autoritatilor consulare ale statului respectiv (Exemplu concret: Canada). Autoritatile straine nu numai ca "au treaba", dar aceasta le este activitatea prin insasi fisa postului (politia de frontiera, autoritatea competenta pe probleme de migratie, etc, functie de specificul statului in cauza).
Răspuns la discuția Contributii PFA
CAZ CONCRET: La 01.03.2011, cei de la Casa de pensii a mun. Bucuresti au refuzat sa ia in evidenta un PFA, nou infiintat, in a carui Decizie de impunere / 2011 (sistem "real") era mentionat un venit brut de 8.000 lei, pe motiv ca "este sub pragul de 8.088 lei".
[ link extern ]

În conformitate cu dispoziţiile art.34 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2006 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobată prin Legea nr.248/2005, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii români cărora autorităţile statului pe teritoriul căruia se află le-au aprobat stabilirea domiciliului, pot depune cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple în care să se menţioneze ţara de domiciliu.
Acte necesare pentru aplicarea în paşaportul simplu a menţiunii privind stabilirea domiciliului în străinătate sau pentru eliberarea unui paşaport simplu, cu menţiunarea statului de domiciliu:
- paşaportul simplu, precum şi fotocopia filei informatizate şi, după caz, a filelor în care sunt aplicate menţiuni cu privire la dobândirea dreptului de şedere pe teritoriul acelui stat;
- dovada achitării taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului precum şi, după caz, a tarifului suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu în regim de urgenţă sau aplicarea menţiunii în paşaportul simplu în regim de urgenţă;
- certificate de stare civilă, în original şi fotocopie;
documente eliberate de autorităţile statului de domiciliu, în original şi fotocopie, împreună cu traducerea în limba română, din care să rezulte una din următoarele situaţii:
►a dobândit un drept de şedere pentru o perioadă de cel puţin un an sau, după caz, i s-a prelungit succesiv dreptul de şedere, în decurs de un an, pe teritoriul statului respectiv.
►a dobândit un drept de şedere pe teritoriul statului respectiv, în scopul reunificării familiale cu o persoană care domiciliază pe teritoriul acelui stat.
►a dobândit un drept de lungă şedere sau, după caz, un drept de şedere permanentă pe teritoriul statului respectiv.
►a dobândit cetăţenia statului respectiv.
►a dobândit un drept de munca ori este inscris intr-o institutie privata sau publica cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesionala.
►este posesor al unui certificat de inregistrare ori al unui document care atesta rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic european eliberat de autoritatile competente .
- două fotografii color recente identice, cu dimensiunile 35 x 45 mm.




Pt. atticus:
Este ilogic si disproportionat acest sistem. In tari civilizate, (exemplu: SUA), asistenta medicala, alta decat cea de urgenta ("emergency-room"), este facultativa. Cei ce opteaza pentru a se asigura achita un pachet de servicii, pe baza contractuala, contra unei sume fixe aferente. Explicati-mi, va rog, cum pot fi sanatatea, serviciile medicale profilactice si eventualele acte medicale ori chirurgicale, evaluabile in cote procentuale, indiferent care ar fi baza de calcul a cotei: venitul pacientului sau corpul uman. Adica sanatatea unui individ valoreaza 5,5% din 708 lei si a altuia 5,5% din 10.000 de lei (un ex. arbitrar) ? Si daca amandoi sufera de aceeasi maladie, tratamentul este acelasi, atunci de ce sa plateasca diferit ? Sau daca nu vor sa se asigure, care e problema sistemului de sanatate ? Nu-i trateaza decat contra cost !
In SUA, anul trecut, o tanara a fost internata in stare grava, iar medicii au decis necesitatea unui transplant hepatic. "Pachetul de asigurare" al ei (desi era salariata) nu acoperea transplantul. In timpul negocierilor dintre spital, asigurator si familie, privind cuantumul diferentei de costuri si modalitatea de acoperire a acestora, pacienta a decedat. Evenimentul a fost intens mediatizat, dar raspunsul oficial a fost: nu este echitabil sa platim din banii unora cheltuielile facute de altii.

Pt. Roxie ( mesajul de Luni, 24 Ianuarie 2011, 21:23)
Se poate plati anticipat, pentru cel mult 12 luni.
Renuntati la domiciliul stabil in Romania. Deveniti "cetatean roman cu domiciliul in strainatate", categorie exceptata de la plata contributiei obligatorii pentru pensie si sanatate (conform legislatiei actuale, aceasta categorie de cetateni poate opta facultativ pentru plata contributiilor in cauza). Succes !