avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Activitate fredy86ro

Activitate fredy86ro

In prima jumatate a anului trecut am semnat un contract de servicii (in calitate de administrator la microintreprinderea personala) cu una din firmele grupului la care lucrez cu contract de munca pe perioada nedeterminata.

Simultant, am semnat si un act aditional la contractul de munca prin care acceptam diminuarea salariului.

Ambele acte (contractul de servicii si actul aditional) fost incheiate pana la 31.12.2004.

Am continuat sa vin la serviciu convins ca se va parafa o noua intelegere, lucru care inca nu s-a intamplat.

Pentru a putea face fata cheltuyielilor curente, in perioada Ianuarie-Februarie 2005 am luat avansuri (in calitate de salariat) si un imprumut personal (impreuna, avansurile si imprumutul reprezinta mai putin decat mi s-ar fi cuvenit in oricare din situatiile anteriaore - plata integral pe contract de munca sau plata partial pe carte de munca + contract de servicii).

Incheierea unui nou contract este amanata de societatea la care inca lucrez.

Intrebari:
- Avand in vedere ca actul aditional la contractul de munca a expirat la 31.12.2004, se revine automat la situatia anterioara ? (Asta m-ar avantaja avand in vedere reducerea cotei de impozit de la 40 la 16%!).
- Este obligata firma sa imi plateasca pe lunile Ianuarie si Februarie 2005 salariul conform contractului de munca si a inregistrarilor din cartea de munca? Daca da, in ce termen ? (Contractul prevede ca zi de plata, ultima zi lucratoare a lunii in curs.)
- Daca o intelegere convenabila (revenirea la situatia anterioara, de exemplu) nu va fi posibila, pot denunta unilateral contractul individual de munca ? Trebuie sa actionez pe calea justitiei ? (Este important deoarece am o clauza de neconcurenta inrobitoare !)

Multumesc,
Va supun atentiei urmatorul caz. Un salariat are in contractul de munca (de fapt intr-un act aditionala la contractul de munca) o clauza de neconcurenta exorbitanta (sa zicem echivalentul a peste 100 salarii lunare). Contractul a fost semnat inainte de anul 2000.

Firma nu i-a acordat niciodata vreun spor pentru aceasta clauza.

Salariatul ar dori sa rezilieze contractul de munca (a petrecut peste 7 ani in firma si se plafoneaza), insa, domeniul fiind foarte ingust, nu poate gasi un job convenabil decat la una din cele peste 10 firme concurente. Firma nu este de acord cu demisia salariatului si nici cu renegocierea conditiilor contractului de munca.

Care credeti ca ar fi consecintele (pentru salariatul care decide sa demisioneze si sa semneze un contract de munca cu o firma concurenta) in cazul unei actiuni in justitie initiata de firma?
- Sa plateasca integral suma convenita prin contract?
- Sau doar o parte?
- Sa castige procesul pentru limitarea libertatii (ceva gen clauza Bosman din fotbal)?
- Altele?

Sper sa nu va fi plictisit! Multumesc!