avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza neconcurenta - Consecinte demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza neconcurenta - Consecinte demisie

Va supun atentiei urmatorul caz. Un salariat are in contractul de munca (de fapt intr-un act aditionala la contractul de munca) o clauza de neconcurenta exorbitanta (sa zicem echivalentul a peste 100 salarii lunare). Contractul a fost semnat inainte de anul 2000.

Firma nu i-a acordat niciodata vreun spor pentru aceasta clauza.

Salariatul ar dori sa rezilieze contractul de munca (a petrecut peste 7 ani in firma si se plafoneaza), insa, domeniul fiind foarte ingust, nu poate gasi un job convenabil decat la una din cele peste 10 firme concurente. Firma nu este de acord cu demisia salariatului si nici cu renegocierea conditiilor contractului de munca.

Care credeti ca ar fi consecintele (pentru salariatul care decide sa demisioneze si sa semneze un contract de munca cu o firma concurenta) in cazul unei actiuni in justitie initiata de firma?
- Sa plateasca integral suma convenita prin contract?
- Sau doar o parte?
- Sa castige procesul pentru limitarea libertatii (ceva gen clauza Bosman din fotbal)?
- Altele?

Sper sa nu va fi plictisit! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tudorancea , utilizator 11:26, 8 Martie 2005
De cativa ani studiez in Franta si nu mai sunt la curent cu ultimele pozitii ale jurisprudentei romane. In Franta de multa vreme asemenea clauze sunt strict incadrate : trebuie sa fie limitate in timp, limitate geografic, justificate / justificabile, iar din vara 2002 angajatorul este cel care il plateste pe salariat pentru "jena" pe care i-o provoaca prin aceasta limitare a dreptului sau de a munci.

Se confrunta doua aspecte diferite : libertatea individului si interesul societatii. Instantei ii revine rolul de a compara, caz dupa caz, echilibrul dintre acestea.

Daca aceasta clauza de concurenta este, in cazul dvs., abuziva (faptul ca salariatul ar munci pentru o societate concurenta nu are nici o consecinta negativa asupra primul angajator; clauza a fost introdusa prin capriciu, "dupa ureche"), salariatul poate cere constatarea nulitatii acestei clauze, sau poate ramane in pozitie pasiva, opunand in cazul unei actiuni intentate de firme exceptia nulitatii.

Chestie de proba si de "deschidere" a judecatorului.
Mihaela
Codul muncii actual recunoste o asemenea clauza de neconcurenta:

Art 21
(2)Clauza de neconcurentă îsi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activitătile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului.

(3) Indemnizatia datorată salariatului se negociază si este de cel putin 25% din salariu. Indemnizatia trebuie plătită întocmai si la timp.

(4) Clauza de neconcurentă nu poate fi stabilită pe durata perioadei de probă.

Art. 22. - (1) Clauza de neconcurentă nu îsi mai produce efectele la data încetării contractului individual de muncă.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), clauza de neconcurentă îsi poate produce efectele si după încetarea contractului individual de muncă, pentru o perioadă de maximum 6 luni, în cazul functiilor de executie, si de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat functii de conducere, dacă o astfel de perioadă a fost convenită expres prin contractul individual de muncă.

(3) Prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului.

Art. 23. - (1) Clauza de neconcurentă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o detine.

(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanta competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurentă.

Dupa cum vezi nu s-a respectat codul muncii deci nu pot utiliza clauza de neconcurenta .....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista cumva o modalitate legala? alexxadavyd alexxadavyd cum poti legal sa impiedici un muncitor de pe santier sa plece de la tine de la firma la o alta colaboratoare cu a ta? poti introduce asa ceva intr-o clauza ... (vezi toată discuția)
Perioada de proda in contractul de munca ContSters197649 ContSters197649 am incheiat un contract de munca ,cu perioada de proba de 60 zile (sunt inca in perioada de proba) dar am niste clauze speciale:scrie la litera J alineatul 2 ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca la angajare am semnat o hartie unde exista o cluaza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la alta firma de ... (vezi toată discuția)