am incheiat un contract de munca ,cu perioada de proba de 60 zile (sunt inca in perioada de proba) dar am niste clauze speciale:scrie la litera J alineatul 2 din contracul de munca: in cazul in care salariatul nu isi respecta contractul pe o perioada de minim 2 ani,inclusiv in perioada de proba,sau nu respecta clauzele de neconcurentialitate, acesta se obliga sa returneza sporurile primite,plus toate impozitele si contributiile aferente nu mai putin de 5000lei:(#-o:((:sorry:
intrebare: pot sa incetez contactul de munca printr-o notificare scrisa in perioada de proba fara sa suport consecintele clauzelor?si notificarea unde trebuie inregistrata?daca nu imi accepta notificarea?
Codul Muncii referitor la clauza de concurenta:
ART. 21
(1) Clauza de neconcurenta il obliga pe salariat sa nu presteze, in interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau si il obliga pe angajator sa ii plateasca salariatului o indemnizatie lunara. (2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului.
(3) Indemnizatia datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 25% din salariu. Indemnizatia trebuie platita intocmai si la timp. (4) Clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita pe durata perioadei de proba..
ART. 22
(1) Clauza de neconcurenta nu isi mai produce efectele la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), clauza de neconcurenta isi poate produce efectele si dupa incetarea contractului individual de munca, pentru o perioada de maximum 6 luni, in cazul functiilor de executie, si de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat functii de conducere, daca o astfel de perioada a fost convenita expres prin contractul individual de munca.
(3) Prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului.
ART. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Cititi cu atentie, clauza de neconcurenta nu poate fi stabilita pe durata perioadei de proba
Referitor la perioada de proba:
Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. (4^1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
Din art.31 alin4^1 rezulta ca puteti notifica angajatorul cu privire la incetarea contractului. Notificarea se depune la angajator cu nr. de inregistrare. Pastrati o copie. Puteti sa o trimiteti prin posta, recomandata cu confirmare de primire.
1. Numai daca aveti functie de conducere se poate stabili o perioada de proba de 60 de zile , in caz contrar perioada de proba este de cel mult 30 de zile calendaristice pentru fuctiile de executie.
2. Daca sunteti in perioada de proba , atunci puteti trimite angajatorului o notificare prin care sa solicitati incetarea raportului de munca.
Daca angajatorul refuza sa primeasca aceasta notificare, atunci o puteti trimite printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire.