avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... e clauza de neconcurenta?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

e clauza de neconcurenta?

Buna ziua,
in contractul individual de munca apare :

"Drepturi si obligatii generale ale partilor:

- pe durata desfasurarii contractului individual de munca cat si pentru o perioada de 6 luni dupa incetarea acestuia salariatul se obliga sa nu presteze activitati in calitate de angajat sau colaborator la o societate care furnizeaza servicii IT clientilor angajatorului."

Este aceasta o clauza de neconcurenta? In cazul in care o incalc - in forma in care este - ce risc?

Multumesc,
Aina

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:37, 12 Martie 2008
dar ti-ai negociat indemnizatia ptr clauza din contract atunci cand l-ai semnat ?
Art. 21. – “(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării
acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul
să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o
activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei
indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată
perioada de neconcurenţă. (Legea nr. 371/2005)
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului
individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data
încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă, perioada pentru care îş i produce
efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum
şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia datorată salariatului nu are natură salarială, se negociază şi este de cel
puţin 50% din media veniturilor salariale ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei
încetării contractului individual de muncă.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este
deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit
legii”. (O.U.G. nr. 65/2005)
Art. 22. – “(1) Clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioadă de
maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului
individual de muncă s-a produs de drept, cu excepţia cazurilor prevăzute la articolul 56 lit. d), f),
g), h) şi j), ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana
salariatului.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
nu am negociat asa ceva, mai mult nu primesc o astfel de indemnizatie.
Precizez ca am semnat acest contract in 2004.
chiar daca ati semnat asa ceva, din prevederile codului muncii reiese clar cand este aplicabila o astfel de clauza .... vedeti art.21 alin.2 C.mun, citat anterior de colegul.
Vezi daca n-ai apelat la un jurist cand ai semnat ? :)) Tine tot asa si pe viitor .........

...........................................
Cred ca este mai bine sa raspunzi la topic, decat sa dai raspusuri off
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
da, oi vedea ce voi face in viitor.
pentru moment am inteles ca aceasta clauza nu poate fi aplicata.
multumesc

Alte discuții în legătură

Clauza contact de munca radu587 radu587 Acum m-am angajat la o noua firma si in contractul meu de munca este o clauza: Dupa incetarea contractului de munca, pe o perioada de doi ani, salariatul se ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)
Conform contractului de munca, angajarea salariatului la o firma concurenta guritza25 guritza25 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai delicata, am semnat un contract de munca in care se precizeaza la drepturile si obligatiile genelare ale ... (vezi toată discuția)