avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... e clauza de neconcurenta?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

e clauza de neconcurenta?

Buna ziua,
in contractul individual de munca apare :

"Drepturi si obligatii generale ale partilor:

- pe durata desfasurarii contractului individual de munca cat si pentru o perioada de 6 luni dupa incetarea acestuia salariatul se obliga sa nu presteze activitati in calitate de angajat sau colaborator la o societate care furnizeaza servicii IT clientilor angajatorului."

Este aceasta o clauza de neconcurenta? In cazul in care o incalc - in forma in care este - ce risc?

Multumesc,
Aina

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:37, 12 Martie 2008
Dacă ai semnat contractul în 2004, probabil ( :) ) că se aplică legea valabilă în acel moment, iar asta suna cam aşa atunci:

[Codul muncii - înainte de a fi modificat prin O.U.G. 65/2005 ]

"Art. 21. - (1) Clauza de neconcurenţă îl obligă pe salariat să nu presteze, în interesul propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său ori să nu presteze o activitate în favoarea unui terţ care se află în relaţii de concurenţă cu angajatorul său şi îl obligă pe angajator să îi plătească salariatului o indemnizaţie lunară.

(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului.

(3) Indemnizaţia datorată salariatului se negociază şi este de cel puţin 25% din salariu. Indemnizaţia trebuie plătită întocmai şi la timp.

(4) Clauza de neconcurenţă nu poate fi stabilită pe durata perioadei de probă.

Art. 22. - (1) Clauza de neconcurenţă nu îşi mai produce efectele la data încetării contractului individual de muncă.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele şi după încetarea contractului individual de muncă, pentru o perioadă de maximum 6 luni, în cazul funcţiilor de execuţie, şi de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat funcţii de conducere, dacă o astfel de perioadă a fost convenită expres prin contractul individual de muncă.

(3) Prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive neimputabile salariatului.

Art. 23. - (1) Clauza de neconcurenţă nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitării profesiei salariatului sau a specializării pe care o deţine.

(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanţa competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurenţă.

Art. 24. - În cazul nerespectării, cu vinovăţie, a clauzei de neconcurenţă salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizaţiei şi, după caz, la daune-interese corespunzătoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului."

Rezumând, clauza din contract a fost încheiată potrivit legii în vigoare la momentul semnării. Singurul motiv care ar invalida-o ar fi neplata indemnizaţiei lunare pentru neconcurenţă "întocmai şi la timp" (atunci, de cel puţin 25% din salariu). Poate ar fi de invocat şi lipsa unei definiri concrete a activităţilor care sunt interzise (exprimarea "activitati in calitate de angajat sau colaborator la o societate care furnizeaza servicii IT clientilor angajatorului" este mult prea generică), dar asta e doar părerea mea.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2008
klewos, utilizator
De acord cu tine. Cele doua clauze de neconcurenta din Codul muncii de-a lungul timpului sunt 2 chestiuni aproape diferite. Functionau diferit, se plateau direfit etc.
Ideea acestei clauze este, oricum, sa nu urmareasca interzicerea totala a desfasurarii activitatii salariatului conform pregatirii sale.
Cred ca la modificarea prevederilor privind aceasta clauza in Codul muncii, trebuia modificat corespunzator si contractul cu angajatorul.

Acum, rreferitor la formularea actuala a clauzei, mi se pare o mare gogomanie ca pe timpul desfasurarii contractului de munca ea nu se mai poate aplica. Trebuie astfel sa existe mai multe clauze concurente ca sa obtii acelasi efect. =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contact de munca radu587 radu587 Acum m-am angajat la o noua firma si in contractul meu de munca este o clauza: Dupa incetarea contractului de munca, pe o perioada de doi ani, salariatul se ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)
Conform contractului de munca, angajarea salariatului la o firma concurenta guritza25 guritza25 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai delicata, am semnat un contract de munca in care se precizeaza la drepturile si obligatiile genelare ale ... (vezi toată discuția)