Buna seara tuturor! Am rasfoit prevederile noului cod civil referitoare la Codul Familiei dar neavand studii de specialitate, am unele nelamuriri. Am inteles ca in se introduce "custodia comuna" in cazul divortului dintre parinti, asta insemnand ca acestia au drepturi si obligatii egale fata de copil. Ce am mai inteles eu este ca daca acestia nu se inteleg cu privire la modalitatea de crestere si educare a copilului, instanta va hotari la cine ramane copilul. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- prin aceste dispozitii va mai exista notiunea de incredintare a copilului catre un parinte (oferindu-i acestuia posibilitatea de calatori cu el fara a cere acordul celuilalt)? Drumul catre obtinerea incredintarii va fi mai anevoios si astfel copilul va fi "plimbat" de la unul la altul si va fi victima sicanelor intre parinti pana ce instanta va hotari persoana care trebuie sa-i ofere stabilitate acestuia?
-in cazul copilului nascut in afara casatoriei, se mai poate solicita o cerere de incredintare a minorului de catre unul dintre parinti? Drumul pentru obtinere acestei incredintari este mai anevoios?
Va multumesc anticipat.
Buna ziua! Va rog frumos sa ma lamuriti cu urmatoarea situatie: mama "x" a incheiat un contract cu clauza de intretinere cu fiica sa "y" si sotul acesteia. La un moment dat s-a pus problema divortului intre y si sotul sau. Drept urmare X a hotarat impreuna cu fiica sa Y sa faca in asa fel incat, in cazul unui divort sotul sa nu aiba niciun drept. Si am inteles ca au facut un fel de "smecherie" ca sa-i zic asa. Mama, beneficiar al contractului ,a cerut reziliarea acestuia si a dat o adresa falsa a celor care erau obligati sa o intretina, astfel incat acestia sa nu prezinte la proces si sa se judece in lipsa. Din cate am inteles s-a reziliat atunci contractul fara stirea ginerului( fiica beneficiarului stia).
1.Se poate face asa ceva? Nu este ilegal?
2.Ulterior ginerele inselat ce poate face?
3. Exista posibilitatea sa afle de existenta procesului chiar daca citarea lui s-a facut pe o alta adresa?
Va multumesc anticipat!
Da...exista fise medicale care atesta aceste boli plus tratamentul pe care il face plus vizite regulate pe care este obligata sa le faca periodic la medicul psihiatru.
Mama mea a incheiat in urma cu aproximativ 3 ani un contract de intretinere cu parintii sai in urma caruia dobandeste un imobil cu o curte.Bunicul meu (beneficiarul principal al contractului- daca pot spune asa, nu stiu exact termenul) a decedat in urma cu aproximativ 9luni iar bunica, cea care beneficiaza in present de contract, sufera de dementa si tulburari de afectivitate. Aceste doua boli se manifesta prin crize de isterie ocazionale, paranoia, tendinte de agresivitate, ipohondrie si pierderi de memorie (nu-si aminteste lucruri pe care le-a spus sau le-a facut, inclusiv faptul ca este bine intretinuta). Tinand cont de faptul ca o acuza pe mama mea ca nu o intretine (avand in vedere afectiunile mentionate), poate rezilia contractul?Poate actiona rezilierea contractului fara stirea mamei? Ce alte dovezi putem aduce ca o intretinem? Mentionez ca locuim in aceeasi casa, deci suntem in permanenta langa ea.Va multumesc anticipat.