M-ar ajuta mult daca mi-ati putea spune cum s-a rezolvat problema ridicata de dvs. aici. Pentru ca ma aflu in aceeasi situatie cu sotul meusi, desi am intrebat la mai multe notariate, raspunsul a fost acelasi: ca se calculeaza impozitul de parca ar fi vorba de doi coproprietari ai unor cote-parti de 50%, desi este vorba de un apartament achizitionat in timpul casatoriei, caz in care este bun comun, fara a fi identificabile cotele-parti ale fiecarui sot. Diferenta dintre cele doua moduri de calcul este in cazul nostru de 1400RON. Am pus aceasta intrebare inclusiv la MFP, care ne-a raspuns(telefonic) ca de fapt situatia reprezinta o lacuna a legii, nefiind reglementata distinct. De la administratia financiara de sector, ni s-a citat art. 77 ind.1 dn Codul fiscal - pe care il cunsteam, dar care nu clarifica situatia - si ni s-a sugerat ca problema ar fi reglementata de niste norme ale Camerei Notarilor Publici (ceea ce mi se pare absurd , pentru ca este totusi vorba de niste venituri ale bugetului de stat). De la un notariat ni s-a spus ca, dimpotriva, sunt normele de la administratia financiara (care nu stie de existenta lor?). Cu toate astea fiind spuse, ce posibilitati mai am eu de a determina o modificare in modul de calcul al notarului, in conditiile in care presupun ca nu imi va incheia actul daca nu platesc cat imi cere? Precizez faptul ca este vorba de o vanzare-cuparare cu un clint care ia credit de la banca, astfel incat suntem obligati sa mergem la un anumit notar.
Sper ca am fost clara in problema expusa si as multumi participantilor la forum daca mi-ar putea raspunde cat mai urgent.