avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit pe vanzare apartament - coproprietari
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit pe vanzare apartament - coproprietari

Buna ziua

Eu si sotul meu suntem coproprietari ai unui apartament, pe care suntem nevoiti sa il vindem. Dupa cum stiti, la incheierea CVC se plateste impozit pe venitul din tranzactia imobiliara, calculat dupa o formula de genul:
2% din suma pana in 200.000 RON + 1% din ce depaseste aceasta suma

Astfel, daca apartamentul valoreaza sa zicem 400.000 RON, suma de platit va fi 200.000 x 2% + 200.000 x 1%, adica 6.000 RON

Am fost la un notariat in vederea inceperii procedurii de punere la punct a actelor si mi s-a spus ca, fiind 2 proprietari pe apartament, se plateste impozit de catre fiecare dintre noi, pe jumatate din suma. Ceea ce, conform formulei, este mai dezavantajos pentru noi decat daca ar fi un singur proprietar., fiecare avand de platit astfel 200.000 x 2%. adica 4.000. Pentru ambii, ar fi 8.000, aparand asadar o diferenta de 2.000 RON

Eu insa n-am gasit nicaieri vreo referinta la numarul de proprietari, ci doar la:
- vechimea apartamentului (nr. de ani de la dobandire)
- suma tranzactiei.

Imi puteti clarifica, va rog, aceasta problema?

Daca e asa cum mi s-a spus, nu se poate face ceva (gen eu ii cedez sotului apartamentul si devine unic proprietar) ? Sau cheltuielile pentru aceasta procedura depasesc diferenta de impozit?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihaela_camelia , utilizator 16:59, 22 Iulie 2009
Dacă sunteţi coproprietari, notarul are dreptate. Fiecare coproprietar datorează impozitul pe cota parte pe care o înstrăinează. Ca şi coproprietari, sunteţi subiecţi de drept fiscal fiecare dintre dumneavoastră.

Dar, e sigur că sunteţi coproprietari (proprietari pe cote părţi), sau e vorba despre un bun comun al soţilor?

Înstrăinarea către soţ (dacă sunteţi coproprietari) se poate face prin donaţie - care este scutită de impozit - dar care presupune achitarea onorarului notarial şi a tarifului pentru operaţiunea de întabulare a actului de donaţie.

Ce cîştigaţi la pod, daţi la vamă!

Liviu S.Bordaş
Incercati sa mergeti si la alt notar!
Articolul mult comentat este 85 din Codul Fiscal.Asa mi-a fost argumentat de catre un notar.Desi din normele metodologice referitoare la acest articol reiese altceva.
Si apoi, impozitul daca nu-l platesti "anticipat", notarul nu-ti incheie actul!
Iar daca impozitul achitat este calculat in mod gresit de catre notar, organele fiscale la sfarsitul anului verifica si te pun sa platesti diferenta!

themis a scris:

Dar, e sigur că sunteţi coproprietari (proprietari pe cote părţi), sau e vorba despre un bun comun al soţilor?

Multumesc de raspuns, n-am stiut de aceasta diferenta. Intr-adevar, cred ca e vorba de un bun comun, nicaieri in Contractul de Vanzare-Cumparare sau in Intabularea Proprietatii nu se vorbeste de "cote parti".
Termenii care ne desemneaza pe noi in aceste acte sunt:
- in CVC: "in calitate de cumparatori si debitori garanti ipotecari"
- in Intabulare: "... proprietatea lui X si Y ... sa se intabuleze dreptul de proprietate cu titlu de cumparare"

Din cate imi dau seama, e vorba mai degraba de un bun comun. In cazul acesta nu mai e valabila chestiunea cu "fiecare coproprietar datoreaza impozitul pe cota parte pe care o instraineaza"?

Multumesc

P.S. Imi mai vine in minte un motiv sa cred ca nu e vorba de cote parti; cand plateam impozitul anual, il plateam doar unul din noi si era o singura suma, aplicata la valoarea de impozitare a apartamentului, nu se specifica nimic de cote parti. Nu stiu daca e relevant...
Ultima modificare: Luni, 3 Noiembrie 2008
uditza, utilizator
Dacă l-aţi cumpărat în timpul căsătoriei, e bun comun, nu bun în coproprietate.
Aşa fiind, notarul a greşit. Fiind vorba de un bun în devălmăşie, nu poate nici măcar să prezume că este deţinut în cote egale. Devălmăşia este caracterizată, printre altele, de inexistenţa cotelor de proprietate.

Spuneţi-i că e în eroare. Trebuie să calculeze impozitul raportat la întregul preţ. Nu e treaba lui să stabilească, de pe acum, care a fost contribuţia soţilor la cumpărarea apartamentului. Asta se face doar la partajul bunurilor. Pînă atunci, casă de piatră!

Liviu S.Bordaş
Am primit raspunsuri cu adevarat profesioniste, la obiect si - unde mai pui - si satisfacatoare =D> Va multumesc pentru ajutor. :)
Iar forumul e de nota 10+

Alte discuții în legătură

Calcul impozit vanzare soti Iael Iael Cum este reglementata calcularea impozitului pe vanzare in cazul sotilor ( \"x\" in calitate de vanzator casatorit ) Unii notari impart pretul vanzarii la 2 ... (vezi toată discuția)
Modificare propietari pentru un apartament pfaaa pfaaa Locuiesc cu sotia intr-un apartament dobandit de aceasta inaintea casatoriei. Se dovedeste ca nefiind trecut ca si propietar pentru propriul domiciliu este un ... (vezi toată discuția)
Schimbare in cvc a statutului terenului aferenr unui apartament Iag Iag Iag Iag Se da urmatoarea speta: Se vinde un apartament cumparat in 1974 de la ICRAL, luat in rate de la CEC. Exista dovada achitarii platii si declaratie de la CEC. ... (vezi toată discuția)