Cum este reglementata calcularea impozitului pe vanzare in cazul sotilor ( "x" in calitate de vanzator casatorit )
Unii notari impart pretul vanzarii la 2 si apoi calculeaza acest impozit pentru fiecare dintre soti .
Nu mi se pare corect , intrucat cotele in devalmasie nu se cunosc .
Uneori bunul este chiar bun propriu al unuia dintre soti, banii provenind din vanzarea altui bun dobandit inainte de casatorie .
Daca e bun propriu dobandit anterior casatoriei nu apare si casatorit cu ... , sau numele celuilalt sot. Apare doar un sot.
Daca a cumparat cand a fost casatorit, din bani care i-a facut singur anterior incheierii caatoriei, la cumparare trebuia sa vina sotia si sa dea decl. ca recunoaste provenienta banilor si intelege sa nu aiba nici o pretentie. Atunci trecea numai pe numele sotului respectiv.
Nu va mai intelegeti cu sotul/sotia? Impartiti si pretul primit pe imobil atunci? Sunteti pe "case separate"?
Se presupune la notar cota asta de 50 - 50, dar daca unul dintre soti sustine ca are mai mult din imobil sa plateasca mai mult din impozit la vanzare, ca atunci banuiesc ca vrea si mai mult sa i se cuvina din pret, nu?
Impozitul intreg sa il platiti apoi cum va impartiti intre Dvs . ... ...
Ma refer la faptul ca unii notari calculeaza impozitul diferit pentru aceeasi valoare de vanzare a imobilului .
La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
In cazul unui imobil instrainat in mai putin de 3 ani de la data dobandirii se plateste deci un impozit de 6000 +2 %pentru diferenta .
Sa presupunem ca apt costa 60.000 euro .
Daca impozitul ar fi calculat asupra sumei de 60000E sotii ar plati un impozit mult mai mic (unii notari asa calculeaza )decat atunci cand se aplica impozitarea luand in calcul ca partea fiecaruia reprezinta 30000E ( dupa opinia altor notari ) si apoi se calculeaza impozitul pentru fiecare separat .
Sotii platesc astfel un impozitul mult mai mare.
Proprietatea comuna a sotilor este devalmasa, nu pe cote parti, asa ca orice incercare de a aloca vreunuia din ei x% nu are niciun temei. Consider ca practica acelor notari care impart la 2 pretul si calculeaza astfel impozitul nu este legala.
Impozitul se încasează de Notarul public la data semnarii contractului de vânzare-cumpărare .
Daca sunt mai multi proprietari pretul vanzarii se imparte la numarul lor iar impozitul se calculeaza asupra acelei sume .
Daca la vanzarea unui apartament cu pretul de 60.000 E ,dobandit de mai putin de 3 ani s-ar calcula impozitul (sa presupunem un curs Euro/RON =4,2) ar trebui sa platim impozit aplicat pentru suma in lei de 252000 ( 60000x4,2).
Pentru primii 200.000 se platesc 6000 lei +2% pt diferenta (adica 1040 lei )=7040
Acesta ar trebui sa fie impozitul de plata la vanzarea unui apartament al carui pret de vanzare este 60.000E.
La Notar insa apare surpriza .
Calculul se aplica in functie de numarul de proprietari asupra cotei ce revine fiecaruia .
In cazul sotilor , suma obtinuta din vanzare se imparte la 2 .
Continuand exemplul de mai sus , aceasta ar presupune ca impozitul se aplica separat pentru fiecare dintre soti asupra sumei de 30.000E .
Acest mod de calcul va conduce la incasarea si virarea unei sume mult mai mari catre Bugetul de Stat .
Ca sa nu mai luam in discutie faptul ca grilele notarilor nu au fost actualizate .
Noi vindem apartamentul cu 60.000 E , dar pentru stabilirea impozitului se ia in calcul pretul de grila , care este mai mare decat pretul incasat de noi .
Si uite asa platim impozit pe ceea ce nu incasam .
Cele de mai sus se pot aplica in cazul proprietatii comune pe cote parti, unde se cunoaste cota detinuta de fiecare proprietar. In cazul sotior situatia e cu totul diferita, in sensul ca ei sunt proprietari in comun, dar fara a avea o cota individualizata. Prin urmare, nu exista criteriu de impartire a sumei impozitate.
PS: COpierea textelor de p internet nu e deloc ok (ca sa nu spun ca incalca legea dreptului de autor), mai ales fara indicarea sursei.