avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Costuri vanzare cumparare apartament.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Costuri vanzare cumparare apartament.

Doresc sa vind apartamentul in care locuiesc si vreau sa stiu urmatoarele :
1.Inteleg ca trebuie sa platesc impozit 3% din valoarea declarata de cele doua parti sau daca valoarea declarata este mai mica decit valoarea zonei se ia in calcul valoarea zonei .De unde gasesc acea valoare a zonei?
2.Valoarea (costul ) actului de vanzare cumparare se poate gasi undeva (in mod orientativ) sau tine doar de cit hotaraste notarul public?
3.Cine plateste actul de vinzare cumparare la notar- vanzatorul sau cumparatorul?Acest lucru cred ca este stipulat intr-un act legislativ care ar fi acela?
4.Mai exista si alte costuri privind acel act de vanzare-cumparare (gen TVA, etc.)
Va multumesc pentru intelegere si ajutor.
Cel mai recent răspuns: Bellatrix , utilizator 18:38, 24 Ianuarie 2011
1.valoarea de expertiza este stabilita de camera notarilor publici si o gasiti la ei.
2. exista costuri minime si maxime aprobate prin lege, iar fiecare notar isi stabileste singur onorariile
3. depinde cum va intelegeti cu cumparatorul, nu exista o regula. (de obicei cumparatorul)
4. tva nu se percepe decat la imobilele noi si numai in cazul persoanelor impozabile.

ART. 77^1 Cod fiscal

(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
jester, utilizator
nic s a scris:
1.Inteleg ca trebuie sa platesc impozit 3% din valoarea declarata de cele doua parti sau daca valoarea declarata este mai mica decit valoarea zonei se ia in calcul valoarea zonei .De unde gasesc acea valoare a zonei?

La notar. Trebuie sa aveti in vedere ca nimeni nu va obliga sa vindeti la un anumit pret. Puteti vinde sub valoarea indicata de notar, aceea se ia in considerare exclusiv pentru stabilirea impozitului.

2.Valoarea (costul ) actului de vanzare cumparare se poate gasi undeva (in mod orientativ) sau tine doar de cit hotaraste notarul public?

Pentru actul de vanzare-cumparare se platesc doua categorii de costuri: taxele de carte funciara, care sunt fixe (procent din pret) si onorariul notarului (care difera de la notar la notar). Ambele se platesc la notar, astfel ca puteti intreba la mai multi notari cat v-ar ajunge cu totul.

3.Cine plateste actul de vinzare cumparare la notar- vanzatorul sau cumparatorul?Acest lucru cred ca este stipulat intr-un act legislativ care ar fi acela?

Codul civil prevede ca toate cheltuielile vanzarii sunt suportate de cumparator, daca partile nu se inteleg altfel. (Art. 1305 - Spezele vânzării sunt în sarcina cumpărătorului, în lipsă de stipulaţie contrarie)

4.Mai exista si alte costuri privind acel act de vanzare-cumparare (gen TVA, etc.)

Nu.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
Bellatrix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa catre stat ContSters56818 ContSters56818 In urma vanzarii unui imobil,care sunt taxele care se platesc catre stat de catre vanzator,respectiv cumparator? (vezi toată discuția)
Taxe la vinzare cumparare nicolae242 nicolae242 buna ziua ma numesc manea nicolae si as avea si eu urmatoarea problema: fratele meu vrea sa-mi vinda o bucata de teren cu 2 camere pe ea printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
Costuri vanzare -cumparare apartament floradia floradia Buna ziua, acum cativa ani am cumparat un apartament, prin credit imobiliar. Actele nu au fost intocmite pe numele meu, insa toate ratele le-am achitat eu . ... (vezi toată discuția)