Si pana la urma, se retine CAS pentru ajutoarele de inmormatare, de boala acordate de catre angajator in baza CCM (nu ajutor de deces suportat din bugetul asigurarilor sociale, care este altceva)?
Legea 19, intr-adevar la art.26, nu prevede ca exceptie de la plata contributiei ajutoarele de deces. Si dintr-o lege a ajuns folclor. Unii platesc, altii nu. Altii de frica controalelor le si impoziteaza, retin si CASS si tot, il trateaza ca pe orice venit salarial.
Dar, am un raspuns al Casei de Pensii care spune ca nu codul fiscal reglmeneteaza aceste ajutoare, ci legea 19 (pensiei) care prevede expres exceptiile de la plata conform art. 23 si 26.
Am si eu o nelamurire referitoare la plata taxelor/impozit la ajutoarele sociale, acordate la decesul salariatului, sotului/sotiei/copil sau pentru boala acordate in baza CCM unitate. Nu ma refer la ajutorul de deces acordat de Casa de pensii.
Unii platesc doar CAS conform legii 19/art.26, altii nu retin nimic.
As vrea sa stiu si punctul dvs. de vedere.
Buna seara,
Daca mi-am luat in avans CO, la plecare trebuie sa platesc zilele de CO efectuat necuvenit. Cum se calculeaza indemnizatia pentru aceste zile pe care trebuie sa o restitui?
Am auzit mai multe variante:
1. La fel ca si indemnizatia de CO (media lunilor anterioare lunii de referinta sau daca este mai avantajoasa luna de referinta).
2. Indemnizatia se calculeaza luand ca referinta luna in care se face lichidarea.
3. Indemnizatia se calculeaza ca media algebrica a mediilor la care s-a calculat cand a fost acordat CO. (Daca am luat in 7 luni, media algebrica a acestor 7 luni).
Poate cineva sa-mi spuna unde sa citesc cum se face restituirea sumei pentru CO necuvenit? Pentru ca vad ca este o nebuloasa si la firme de mii de angajati, nu la SRL-uri de 5 .
Am si eu o intrebare:
Stie cineva daca a existat o lege care sa prevada faptul ca daca ai un numar de ani vechime intr-o meserie (o practicai fara sa ai calificarea necesara) puteai, fara acte, sa fii incadrat pe acea functie?
Intreb pentru ca un salariat angajat in 1988 ca strungar in baza unui certificat de calificare a lucrat de la bun inceput ca electrician si in carnetul de munca apare schimbata meseria in 1995, nefiind trecut actul in baza caruia s-a facut modificarea si neavand in dosar nici un act care sa ateste calificarea in meseria de electrician. Cum perosnalul de la RU s-a schimbat, nimeni nu stie nimic.
Am si eu o intrebare legata de pensionare:
Daca o persoana a lucrat in Romania numai 8 ani (are studii superioare) si a plecat de peste 20 de ani, stabilindu-se si lucrand in Israel, poate beneficia de pensie (are acum 53 ani - femeie), cand va atinge varsta de 60 de ani?
Este foarte ambigua legea aceasta.
Am vazut pe un CD de la Rentrop ca indemnizatia este 85% din veniturile incasate pe ultimele luni, adica cei 75% pe care ii primiti nu ar trebui sa va diminueze foarte mult indemnizatia. Dar este oare asa?
Constituie vechime in munca? Caci tot acolo am vazut ca potrivit codului muncii art 16.(3) nu prestezi munca , nu beneficiezi de vechime.
O alta problema ar fi:
Cele trei luni de somaj tehnic, se refera la angajat sau angajator? In sensul ca poate un angajator sa trimita cate 10 salariati in luna aug, 10 in sep, 10 in oct, 10 in nov etc. cu conditia ca suspendarea cim a unui salariat sa nu depaseasca 3 luni? Sau in acest caz se considera ca angajatorul are activitatea intrerupta si calculand, pt angajtor, se intinde mai mult de 3 luni, chiar daca fiecare angajat nu depaseste 3 luni?
As vrea daca are cineva trimitere la legi.
Multumesc!