Ideea este asa..
Acel chiriaș a locuit acolo 10 ani. Timp de 9 ani am ținut totul sub control, respectiv lumina și cablu, trimiteam facturile venite pe e mail și îmi trimitea chitanță iar pt întreținere( neavând aplicație) aveam o înțelegere cu administrația ca în momentul în care nu achita o luna sa ma sune și sa rezolv situația. Totul a fost perfect pana în 2019, când eu am avut un accident și m am operat pe coloană. Cu toate ca nu am mai reușit sa ajung la apartament decât foarte rar mergea tata nu am fost anunțată ca exista restanta la întreținere. Astfel după cca un an chiriașul a anuntat ca pleaca brusc. Atunci am aflat și suma rămasă restanta la întreținere.. de cca 6500 ron din care mai mult de jumătate erau penalitati.
Ce se întâmplase? Practic in acel an s a schimbat administratorul care nu a predat noii administrații înțelegerea cu mine și astfel de la momentul în care s a schimbat administratorul, chiriașul n a mai plătit, eu n am fost înștiințața și s a ajuns la o suma astronomica.
De la chirias n am reușit sa recuperez decât 1000 ron , restul refuzând sa plătească.
De ce spun ca e rea voință din partea administrației? Pt ca în bloc se știa ca 9 ani totul a fost sub control și nu au fost restante la apartament. Mai mult decât atât în bloc au fost 2 situații în care locatarii au avut sume mai mari de 100 mi-l la întreținere și asociatia, ca să ajute locatarul sa achite, le a redus cu 40 % suma din penalități. Deci, am considerat ca și eu pot fi ajutata , cu atât mai mult cu cât se știa cum s a ajuns aici și am dovedit bună credință, achitând mare parte din restanță.
Doar ca deși eu plăteam minim 500 sau 1000 lei, suma nu scădea decât cu 2-300 penalitățile fiind de 3 ori mai mari, ceea ce făcea aproape imposibila ajungerea la zi.
Cf pct 3 scris de dvs, pot invoca prescrierea sumelor din 2019 ?
Mulțumesc mult
Adam Grecu a scris:
Ce pot sa va spun eu:
1. Reaua vointa.
Este un termen pe care dvs. il inaintati aici, dar noi nu stim pozitia celorlati. Asadar ramane sa discutati in termenii acceptati si de catre asociatie ca nu-i chiar asa de simplu - inchiriez o locuinta si nu ma mai intereseaza... Faza este ca doar dvs., proprietarul raspundeti de tot si de toate necazurile pricinuite de catre chirias. La drept vorbind, vina va apartine in totalitate. Omul trebuia supravegheat, trebuia sa tineti legatura cu asociatia. Eu am credinta ca dvs. ati invatat ceva din aceasta intamplare;
2. Asa cum ati fost sfatuita, cereti asociatiei sa va puna la dispozitie documentele privind calculul penalitatilor si nu pot sa cred ca : ...avand in vedere ca suma de penalitati este de 3 ori mai mare decat restanta...)
3. Prescrierea - v-a raspuns corect @latka, dar cum reiese, trebuie, ori asociatia sa va actioneze in instanta, ori dvs. chemati in judecata asociatia. Faceti niste calcule, sa vedeti care solutie este in favoarea dvs.
Succes!