avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati intretinere

Buna ziua.
Speta mea este urmatoarea:
- am avut ap. inchiriat iar cetateanul respectiv mi-a lasat o suma mare restanta, la intretinere ! Eu am achitat de buna credinta intretinerea, dar refuz sa achit integral penalizarile care mi se par exorbitante.
Am propus asociatiei
- o reducere a cuantumului penalitatilor de 40-50 % si au refuzat, desi au facut acest lucru in alte 2 cazuri similare !!
- un acord de plata pe 5-6 luni , dar AU REFUZAT !
1. II pot acuza de rea vointa si discriminare ?
2. Cum pot verifica daca suma penalitatilor a fost calculata corect ? (avand in vedere ca suma de penalitati este de 3 ori mai mare decat restanta)
3. Sumele neplatite in cat timp se prescriu ?
Ultima modificare: Vineri, 24 Martie 2023
Cocollino, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:33, 1 Aprilie 2023
1. Nu, exista o lege, 196/2018 care descrie cum se aplica aceste penalitati. Reaua vointa si discriminarea nu sunt temeiuri legale in cazul acesta.
Articolul 77
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.
2. Cereti conform art. 28 sa va fie puse la dispozitie copii dupa toate documentele si midul de calcul al acestor penalitati. Apelati la serviciile unui contabil sa verifice calculul. Teremenul scadent e de 30 de zile, termenul dupa care incep sa se aplice penalitatile e de 60 de zile. Suma penalitatilor nu poate depasi valoarea datoriei.
3. Nu se prescriu de la sine, ci doar dupa 3 ani si in anumite conditii, iar prescrierea se cere si constata in instanta.
[ link extern ]
Mulțumesc frumos pt informații.
Este exact cum spuneam. Suma penalităților a depășit de 3 oți suma restanta.
Mai mult decât atât refuza sa răspundă adreselor depuse la Asociația cu nr de înregistrare.
Voi solicita insa modul de calcul și voi apela la un contabil pt verificarea sumelor.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce pot sa va spun eu:
1. Reaua vointa.
Este un termen pe care dvs. il inaintati aici, dar noi nu stim pozitia celorlati. Asadar ramane sa discutati in termenii acceptati si de catre asociatie ca nu-i chiar asa de simplu - inchiriez o locuinta si nu ma mai intereseaza... Faza este ca doar dvs., proprietarul raspundeti de tot si de toate necazurile pricinuite de catre chirias. La drept vorbind, vina va apartine in totalitate. Omul trebuia supravegheat, trebuia sa tineti legatura cu asociatia. Eu am credinta ca dvs. ati invatat ceva din aceasta intamplare;
2. Asa cum ati fost sfatuita, cereti asociatiei sa va puna la dispozitie documentele privind calculul penalitatilor si nu pot sa cred ca : ...avand in vedere ca suma de penalitati este de 3 ori mai mare decat restanta...)
3. Prescrierea - v-a raspuns corect @latka, dar cum reiese, trebuie, ori asociatia sa va actioneze in instanta, ori dvs. chemati in judecata asociatia. Faceti niste calcule, sa vedeti care solutie este in favoarea dvs.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 24 Martie 2023
Adam Grecu, utilizator
Refuzul dv de a achita integral debitul in evidenta genereaza aplicarea de noi penalitati la sumele cu titlu de restanta
Pretentia dv de reducere penalitati cu 40-50% nu are temei legal
Pentru a demonstra interes de solutionare amiabil puteti adresa solicitare de incheiere angajament de plata,care in eventual proces in instanta va demonstra respectul si interesul dv pentru achitare debit
Conform disp l nr 196/2018 valoarea penalitatilor nu trebuie sa depaseasca suma d ebaza la acre au fost aplicate
Pentru clarificare modalitatea aplicare penalitati aveti 2 variante fie solicitati oficial presdintelui de asociatie sa va comunice calculul esalonat al sumelor de intretinere lunara suma de baza +penalitatea aplicata,fie contactati expert contabil acreditat CECCAR care sa efectueze expertiza financiar contabila
Termenul general de prescriptie drept de executare debite este de 3 ani-daca in interiorul termenului,
creditorul=asociatia de proprietari nu a incheiat acte pentru recuperare debit in evidenta
Termenul de prescriptie se dispune numai de catre instanta de judecata la cererea partii interesate
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul de prescriptie se dispune numai de catre instanta de judecata la cererea partii interesate

Termenul nu e dispus de instanta ca e stipulat in lege, ce face instanta, e sa constate ca s-a implinit sau nu.

Alte discuții în legătură

Datorie de 25.000, negociere urmata de... teapa, ce-i de facut? RaDracones RaDracones Am nevoie de un pic de ajutor. Un fost coleg de servici mi-a cerut ajutorul intr-un caz interesant. Cumnatul lui, sa zicem dl.Marius, are o problema: Dl. ... (vezi toată discuția)
Penalizari dupa pronuntarea unei hotarari myhy myhy Buna ziua, As dori sa va expun problema mea: In urma unui litigiu cu Asociatia de proprietari de unde locuiesc, am pierdut procesul iar instanta a dat o ... (vezi toată discuția)
Chemare in instanta neplata datorii blondchild blondchild buna seara! am o problema si nu stiu cum sa procedez. am primit acasa o hartie de actionare in instanta din partea asociatiei pentru neplata facturilor ... (vezi toată discuția)