avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorie de 25.000, negociere urmata de... teapa, ce-i ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorie de 25.000, negociere urmata de... teapa, ce-i de facut?

Am nevoie de un pic de ajutor.
Un fost coleg de servici mi-a cerut ajutorul intr-un caz interesant. Cumnatul lui, sa zicem dl.Marius, are o problema:

Dl. Marius a reusit sa cumuleze o restanta la intretinere de 14.000 lei pe o perioada care se intinde din octombrie 2005 pana azi. Cu ajutorul surorii sale s-a hotarat sa stinga datoriile catre asociatie drept pentru care a cerut o situatie a datoriilor, totalul cerut de asociatie fiind de 25.000 lei (din care 11.000 penalitati). Fiind vorba de o suma imensa acesta a cerut o negociere si a obtinut o intelegere (verbala) prin care trebuie sa achite 14.000 lei restante intretinere si 2.000 lei penalitati. Intelegerea facuta nu s-a materializat intr-un inscris dar acesta cu buna credinta s-a prezentat la casierie si a achitat cele 16.000 lei pentru care a primint doua chitante, una de 14.000 lei si una de 2.000 lei.

Si-acum urmeaza problema:
1. Dupa achitarea sumei negociate conducerea asociatiei neaga intelegerea facuta, (fapta care mi se pare… mizerabila… in fine) si asteapta achitarea restului de 9.000 lei penalitati pentru a considera datoriile achitate.
2. Ciudatenia mare este ca asociatia a cerut sume care s-au prescris, respectiv datoriile mai vechi de martie 2007 iar dl.Marius a acceptat achitarea lor ca urmare a negocierii verbale.
3. Pe prima chitanta (14.000 lei) la rubrica “reprezentand” este scris: “restante + 04.2010” iar pe a doua (2.000 lei) “penalitati”

Dupa parerea, logica si cunostintele mele , cererea asociatiei de achitare a inca 9.000 lei penalitati nu mai are suport legal… dar s-ar putea sa gresesc si atunci va intreb:

1. E corect ce-am afirmat mai sus? Daca NU care ar fi suportul legal?
2. Daca pe prima chitanta este precizata luna aprilie 2010 ca fiind achitata si ca urmare datoriile la intretinere catre asociatie sunt stinse, mai poate asociatia cere penalitati de exemplu pe luna ianuarie 2008?
3. Ordinea de incasare nu este de exemplu: … luna ianuarie 2008, penalitati ianuarie 2008, luna februarie 2008 etc ???
4. Incasarea unor sume de bani prescrise, in lipsa unui accord scris, nu se incadreaza cumva, dupa codul penal, la inselaciune?
Vorbele zboara,scrisul ramane.Daca intelegere partilor nu a fost materializata intr-o forma concreta,este de asteptat ca asociatia de proprietari cu scopul recuperarii restantelor sa sustina interesul sau
Legal,asociatia are obligatia sa acopere sumele cu termenul cel mai vechi,natura platilor urmand a fi precizata in chitanta
Incadrarea sub incidenta infractiunii mentionate,revine organelor abilitate ,in urma cercetarii documentelor financiar-contabile
Problema e un pic mai complicata.
- In primul rand dl. Marius nu prea poate sa emita pretentii atata timp cat el nu si-a platit intretinerea timp de 5 ani si mai bine. In aceasta idee asociatia avea tot dreptul sa-i calculeze penalitati. A nu-ti achita cota de intretinere atata timp e o dovada de rea-vointa. Oricat ai fi fost de sarac tot dadeai ceva la intretinere ca sa nu ajungi in asemenea hal. Nu ar avea scuze decat daca ar fi fost singur pe lume si in puscarie.

- Pe de alta parte asociatia a facut o greseala pe care va trebui s-o plateasca. Si anume: a scris restante si 04.2010 si din asta se intelege ca a acceptat plata ultimelor restante (si nu in ordinea de la cea mai veche la cea mai noua), inclusiv a cotelor pe aprilie, ceea ce inseamna ca nu mai considera ca la cote ar mai fi ceva de dat.
Acum, daca il actioneaza in instanta, asociatia nu ii poate pretinde decat diferenta la penalitati dintre suma totala a acestora socotite pe ultimii 3 ani si suma de 2000 lei achitata cu prilejul achitarii restantei.

- Intelegerea verbala nu are importanta decat in plan moral. Asociatia, daca va insista sa ceara d-lui Marius inca 9000 lei in care intra penalizari o parte justificate pentru perioada ultimilor 3 ani, poate..., pe de alta parte calcand intelegerea cu dl. Marius, asa verbala cum e ea, isi poate atrage din partea acestuia un comportament similar de-acum incolo.
Interesul unei asociatii, in cazul restantierilor, este, pe langa recuperarea sumelor si incasarea unor penalizari bune pentru fondul de reparatii, este si ca acest restantier sa nu recidiveze. Este un rol moral, nescris in legi, dar foarte important pentru interesul asociatiei.

Scurt, asociatia mai poate pretinde dlui Marius numai diferenta de penalizari intre suma acestora aplicata la ultimii 3 ani si suma de 2000 lei achitata deja ca penalizari, daca aceasta suma diferenta exista. Dl Marius ar face bine sa o achite si sa invete ca o intelegere, o esalonare etc. se face in scris.

Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
elga50, moderator
Multumesc pentru precizari :)

Parerea mea, precizata d-lui Marius, este foarte asemanatoare.
E adevarat ca un asemenea cuantum de datorii arata o crasa lipsa de preocupare pe care nu o poate justifica chiar daca nu a locuit acel apartament si a fost plecat o lunga perioada din localitate.
Pe de alta parte actiunile asociatiei tradeaza alt gen de lipsa de preocupare la fel de condamnabila ca si cea a dl.Marius.

Mai adaug cateva elemente referitoare la asociatie:
1. La sfatul meu dl.Marius a depus o petitiei asociatiei prin care cere o fisa cu calcule exacte si baza legala in care s-au facut. Pana la ora asta asociatia nu a raspuns.
2. Din fisa neoficiala primita de la asociatie se poate observa ca penalitatile sunt aplicate incepand cu data afisarii listei de plata (!!!) cele 30 de zile minime pana la aplicarea legala a penalitatilor nu exista !!!
3. Dat fiind ca raspunsul la petitia depusa intarzie este foarte probabil sa nu existe oficial o Hotarare a Adunarii Generale sau o Decizie a Comitetului Executiv cu privire la cota de penalizare si la termenul de scadenta !

Dupa parerea mea este un caz interesant si pe masura ce voi avea si alte date voi face completari.

Astept si alte comentarii si sugestii, oricand sunt binevenite :D
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
RaDracones, utilizator
calculeaza suma restanta numai pe ultimii 3 ani.Apoi cere sa arate cum au calculat penalitatile.Sunt greu de acordat in instanta.
Nu s-a facut o intelegere scrisa. Dl Marius nu a solicitat o hartie in momentul cand a scos banii din buzunar, in care asociatia sa specifice ca nu mai are nici o datorie catre asociatie , nici o penalizare...si consider ca aceasta intelegere nu a existat nici verbal macar. Nu are cum sa dovedeasca.

Chitanta prin care a platit 14000 lei este corecta si acopera restanta catre asociatie inclusiv ultima luna afisata pe lista. S-a procedat in avantajul restantierului care in acest fel nu mai plateste penalizari pentru ca debitul este zero. Daca dl marius a mai avut in buzunar inca 2000 lei i s-a taiat o chitanta si pentru penalizari. Penalizarile de 9000 lei raman constante de acum inainte, nu mai cresc. Daca o parte din cei 14000 lei dincare s-a achitat debitul s-ar fi dus in penalizari, dl Marius ar fi ramas cu restante si penalizarile ar fi crescut. Deci ia facut un bine ca a lichidat astfel debitul si a ramas doar cu o parte din penalizari.
Faptul ca a achitat toata suma debitoare si o parte din penalizari, in evidenta contabila se scad in ordine cronologica. S-au scazut restantele incepand din octombrie 2005 pana astazi cu acordul proprietarului ( nu l-a fortat). Apoi s-au scazut 2000 lei din penalizarile calculate si evidentiate in dovcumente din octombrie 2005 pana prin 2007-2008 (tineti cont ca sumele restante au pornit de la restanta pe o luna in oct. 2005 si penalizare era mica la inceput). Adunandu-se o suma dince in ce mai mare la restanta si penalizarea a crescut proportional (nu egal). Asa ca este posibil ca cei 9000 lei penalizare sa fie pentru ultimii 2-3 ani ceea ce nu ne mai duce la prescriere. Apoi prescrierea nu are efect daca omul a recunoscut restanta, penalizarea si-a platit o parte din ea.
Sunt deacord cu dv ca intelegerea trebuia respectata, dar restantierul nostru trebuia sa ceara dovada in momentul platii si-atunci totul era in regula.

Alte discuții în legătură

Chitanta gresita adminibuc adminibuc Buna ziua! Sunt cenzor la o Asociatie de Proprietari, iar in bloc aveam un restantier cu o datorie foarte mare 57.000 lei aprox. Casiera are primita o ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii, respectiv art.1506-1509 din ncc abeonaaudit abeonaaudit Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)