avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Activitate stregicu

Activitate stregicu

Buna ziua


Va prezint urmatoarea situatie:

Societatea a hotarat ca pe anul 2010 sa prevada in bugetul de venituri si cheltuieli la capitolul Cheltuieli de reclama si publicitate , un aliniat `Acordarea de tichete cadou`. Aceste tichete vor fi distribuite impreuna cu pliante care prezinta produsele unitatii, la clientii actuali cat si la posibili clienti.
Conform legii 193/2006 art.2, societatile comerciale pot utilize pentru promovarea pe piete existente sau noi, pentru cheltuieli de reclama si publicitate, tichete cadou.
Ce documente trebuiesc intocmite pentru distribuirea tichetelor cadou pe cheltuieli de reclama si publicitate si care sunt implicatiile fiscale ale distribuirii acestora?
Va multumesc
Discuție Angajare cenzor
Buna ziua,

Unul din cenzorii societatii noastre care este expert contabil dar nu are contract de munca cu societatea noastra efectueaza lunar actiuni specifice de verificare in societate pentru care emite factura de prestari servicii pe PFA.
Acum doreste sa-l angajam cenzor cu contract de munca.
Mentionam ca societatea are un numar mediu de 50 de angajati si este societate pe actiuni.
Care sunt situatiile de incompatibilitate intre functia de cenzor cu contract de munca si profesia de expert contabil autorizat?
Va multumesc.
Răspuns la discuția Instrainare proprietate
Multumesc pentru raspuns.
Am contactat un avocat din localitatea unde am terenul pentru a deschide actiunea dar acesta mi-a spus ca numai cumparatorul se poate adresa instantei.
Buna ziua


Va prezint urmatoarea situatie:
In anul 1992, fara sa aiba inca titlul de proprietate parintii mei au vandut pe baza de chitanta de mana o suprafata de teren. Dupa decesul parintilor s-a emis titlul de proprietate si in urma dezbaterii succesiunii, acea suprafata de teren mi- a revenit mie.
Deoarece exista acea hartie de instrainare a suprafetei de teren am incercat sa iau legatura cu cel care l-a cumparat pentru a face documentele legale de instrainare. De fiecare data cand sun la telefon s-au ma duc la locuinta lui dau de parintii lui care imi spun ca fiul lor e plecat din tara si ei nu stiu ce sa imi spuna. Domiciliul meu este la cateva sute de km de locul unde este amplasat terenul si deci nu il muncesc dar platesc impozit pentru el. In conditiile in care se preconizeaza ca impozitul pentru terenurile arabile nemuncite o sa fie mult mai mare as vrea sa gasesc o procedura legala prin care sa-l oblig sa-si ia proprietatea. Am inteles ca daca el dorea sa intre in posesia terenului deschidea actiune judecatoreasca si pe baza chitantei de mana semnata de martori primea sentinta favorabila .Eu insa cum as putea sa-l oblig sa-si ia terenul in proprietate.
Va multumesc
Răspuns la discuția aplicare legea 18/91
Toate aspectele prezentate mi-au fost spuse de sora mea. In aceasta perioada am intrat in posesia documentelor si pot sa va pun la dispozitie toate amanuntele bazate pe documente.

Bunicul matern figura in Registrul Agricol de la Primarie cu urmatoarele suprafete de teren:
5000 mp teren arabil intravilan
2500 mp teren arabil extravilan
1000 mp teren intravilan pe care se aflau constructii, anexe gospodaresti si gradina.
In data de 24.02.1992 Comisia de aplicare a legii fondului funciar in urma masuratorilor intocmeste un process verbal de punere in posesie cu terenuri in vederea emiterii titlului de proprietate a urmatoarelor suprafete:
4970 mp teren arabil intravilan
1800 mp teren arabil extravilan (atat au reiesit in urma masuratorilor)
pentru terenul unde se afla casa nu se specifica nimic.
Procesul verbal a fost semnat de mama mea care era unicul mostenitor al bunicului. Dupa moartea bunicului mama a facut succesiunea in anul 1977 si a intrat in posesia certificatului de mostenitor in care se prevede la immobile: o casa de locuit si terenul aferent constructiei in conditiile statutului CAP si al legii 58/1974,privind sistematizarea teritoriului in localitatile urbane si rurale si al legii 59/1974, relative la fondul funciar.
In anul 1994 mama a obtinut de la Primarie o autorizatie de constructie pentru care s-a eliberat un certificate de urbanism unde la aliniatul Regimul juridic specifica urmatoarele:terenul se afla in intravilanul localitatii si este proprietatea petitionarului.
In 1997, dupa decesul mamei, eu impreuna cu sora si cu tata am deschis succesiunea in care am stabilit doar cotele din mostenire ce revin fiecaruia. In certificatul de mostenitor, la bunuri imobile se specifica: teren loc de casa in suprafata de 900 mp situat in localitatea…, una casa de locuit cu valoare de asigurare de … a defunctei de la parintii ei.
Dupa decesul tatalui in 2006 am vrut impreuna cu sora mea sa facem succesiunea dar la notariat ni s-au cerut titlurile de proprietate cu tricolor iar noi nu le aveam. Drept urmare am mers la Primarie de nenumarate ori pentru a ni se elibera titlurile de proprietate insa de fiecare data ni se spunea ca nu pot trimite actele la judet pana nu semnam ca renuntam la suprafata de 554 mp teren arabil intravilan. (pe suprafata de 554 mp din cei 5000 mp teren arabil intravilan, inainte de 1989 o unitate industriala a construit un bloc). In consecinta am deschis actiune judecatoreasca pentru eliberarea titlului de proprietate pentru 7500 mp(pentru atat am crezut noi ca trebuie sa deschidem actiune in instanta conform Procesului verbal de punere in posesie). Primaria in instanta a aratat ca bunicul matern al reclamantilor a figurat in Registrul Agricol cu suprafata de 0.85 ha(in care intrau si cei 1000 mp unde este casa) , dar mama a formulat cerere de restituire doar pentru 0.75 ha de aceea Primaria recunoaste dreptul de proprietate pentru 0.75 ha din care va scade suprafata de 554 mp ocupata de constructii (pentru care zice primaria ca vom fi despagubiti) urmand.ca pentru 6946 mp sa ni se intocmeasca actul de proprietate.
Instanta a hotarat sa ni se elibereze titlul de proprietate pe suprafata de 6946 mp insa Primaria nu a inaintat actele la comisia judeteana aproape un an de zile pentru ca a sustinut ca trebuie sa semnez ca sunt de acord cu documentele ce se inainteaza acestei comisii. Am semnat hartiile si anul acesta ni s-a eliberat titlul de proprietate.
Pe titlul de proprietate apare corect suprafata de teren extravilan de 1800 mp care se regaseste si in Procesul verbal de punere in posesie, insa la suprafata de teren intravilan exista diferente . Astfel in Procesul verbal de punere in posesie la teren intravilan este trecuta suprafata de 4970 mp pe un singur amplasament in care se specifica si vecinii aferenti, iar pe titlul de proprietate pe acest amplasament mi se recunosc doar 4789 mp la care se adauga 911 mp pe amplasamentul unde am casa si care primaria sustinea ca nu s-a facut cerere de restituire.

Intrebari:
Este legal ca Primaria pentru cladirea construita de o intreprindere pe terenul intravilan si care are L=17,00 m si latimea de 15.50 m, sa-mi retina 554 mp? Cati metri se lasa de la cladire si pana la o proprietate privata pentru accesul persoanelor ce locuiesc in acea cladire? Daca ceva nu este in ordine ce cai de atac am stiind ca exista o hotarare judecatoresca de punere in posesie de 6946 mp la care se adauga despagubirea pentru 554 mp fara ca Primaria sa specifice in adresa trimisa la Judecatorie care este suprafata cladirii construita pe acel teren si de sunt necesari exact 554 mp?

Este legal ca pentru suprafata de 4970 mp teren intravilan (in care sunt inclusi si cei 554 mp opriti de Primarie pentru cladire) sa mi se restituie pe Titlul de proprietate numai 4789 mp (pe actul de proprietate sunt trecuti 4235 mp la care am adaugat si suprafata oprita de primarie de 554 mp) ? Pot oare sa intru in posesia diferentei de suprafata nerestituita de Primarie pe acest amplasament?
Suprafata de recuperat nu este chiar asa de mare dar mama a vandut cu chitanta in anul 1991 aproximativ 3100 mp iar eu vreau sa-I dau cumparatorului suprafata aferenta pentru ca astfel ar trebui sa-l despagubesc pentru terenul nerestituit si fiind teren intravilan si la oras suma ar fi destul de mare.
Cum pot sa-l oblig pe cumparator sa vina sa facem actele legale pentru suprafata instrainata de mama, tinand cont ca fiind suprafata intravilana impozitul anual este consistent iar cumparatorul nu vrea sa vina sa facem actele, Ce solutii am?
Cum pot sa-l oblig pe cumparator sa vina sa facem actele.
Multumesc mult.
Buna ziua
Dupa decesul mamei mele eu impreuna cu sora mea am actionat in judecata comisia locala pentru aplicarea legii 18/91 ca sa elibereze titlurilor de proprietate pentru suprafetele arabile pentru care aveam doar titlu provizoriu de proprietate si nu puteam sa facem succesiunea. In instanta comisia locala a precizat ca din cei 0,85 ha trecute in cartea funciara mama a facut cerere de reconstituire doar pentru 0,75 ha pentru care s-au eliberat si titlurile provizorii de proprietate.Instanta a hotarat ca sa mi se elibereze titlurile de proprietate pentru suprafata de 0,75 ha in data de 21 noiembrie 2007 iar la inceputl anului 2009 ni s-a eliberat titlul de proprietate. Problema este ca diferenta de 0,10 ha este exact terenul si casa pentru care s-a platit si se plateste la primarie impozitul aferent.
1.Trebuia cerere de reconstituire si pentru cei 0,10 ha unde se afla casa si anexele gospodaresti si gradina?
2.La succesiune ce documente trebuie sa prezentam pentru a trece casa si terenul aferent de 0.10 ha in proprietatea unuia dintre frati?
3.Se mai poate actiona in instanta comisia locala pentru eliberarea unui titlu si pentru cei 0,10 ha?
Va multumesc