avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Activitate dreamhunter_ro

Activitate dreamhunter_ro

Sper ca ma poate ajuta cineva cu un sfat in aceasta problema: prietena mea lucreaza la o firma unde se ocupa de contabilitatea primara. O chitanta in valoare de 5000RON a fost introdusa in calculator in programul de contabilitate si adminstratorul i-a ordonat sa o compenseze cu o alta fictiva, el utilizandu-se de acei bani care au fostridicati cash din firma. S-a efectuat inchiderea de luna si a predat TVA-ul la stat. De curand s-a hotarat sa plece de la firma, si facandu-se verificari s-a constatat acest fapt in evidenta contabila. Ideea e ca numele ei si semnatura se regaste pe acte, discutand despre situatie cu administratorul (exercitiul ramanand inregistrat in programul de contabilitate --adica ca s-au facut modificari ulterioare), ea a fost santajata cu darea in judecata pentru fals in acte daca nu plateste suma lipsa din casa. Speriata de consecinte, si in ideea de a reglementa situatia, a achitat acea suma din propriul buzunar sub amintarea denuntarii, fiind obligata in acelasi timp sa semneze o declaratie in care povesteste faptele si luand asupra ei vina cum ca ar fi sustras banii si s-a folosit de ei in scopuri personale, ceea ce nu este adevarat. Acum toate acestea fiind facute ce se mai poate face? Colac-peste-pupaza ii-a fost pus in vedere ca ii vor fi consemnate toate acestea in cartea de munca, dupa expirarea perioadei de preaviz legale. Pe langa faptul ca ma intreb de ce oameni de aceasta factura mai fac umbra pamantului, ma intreb daca se poate intreprinde vreo actiune legala impotriva acestui individ, mentionand ca exista o inregistrare multimedia cu acesta recunoscandu-si fapta (in mod ostentativ, batjocuritor si fara scrupule) -aceasta se poate folosi in instanta ca proba sau nu? Va multumesc anticipat, cu tot respectul pentru oamenii de bine care m-ar putea sfatui in aceasta privinta

top dan a scris:

Faptul ca va aflati sub influenta bauturilor alcolice cind s-a produs prejudiciul nu va poate exonera in nici un fel de raspundere cum de asemenea nu poate fi angajata raspunderea civila a celui care v-a incredintat autoturismul desi considerati nca stia ca sunteti in stare de ebrietate. Sanctionarea dv si raspunderea patrimoniala au in vedere strict fapta dv.


Sa inteleg ca detinatorului auto nu ii revine nici o vina avand in vedere ca in Codul rutier chiar exista o prevedere referitoare la aceasta fapta: Articolul 233. Conducerea vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool, predarea conducerii lui către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe; (2) Predarea cu bună ştiinţă a conducerii vehiculului către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de Guvern sau în stare de ebrietate produsă de substanţe narcotice, psihotrope şi/sau de alte substanţe cu efecte similare, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de 150 de unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de 3 ani.

Referitor la problema cu fals in declaratie - adica e ok? - putea la fel de bine sa spuna ca i-am furat autovehiculul - si dvs spuneti ca nu ar fi nici o diferenta...
Buna ziua. Problema mea se prezinta astfel: Intr-o dimineata, dupa o noapte in care subsemnatul si doi cunoscuti am consumat impreuna bauturi alcoolice intr-un local, am ajuns impreuna in zona unde locuiam, moment in care unul dintre ceilalti doi a propus sa "facem o tura" cu masina prin cartier...Trecand peste aspectul imoral care ne este evident imputabil si prea regretabila incostienta de care am dat dovada...ne-am urcat la volan, conducand pe rand acest autovehicul. Problema consta in faptul ca intr-o curba care nu prezenta nici o dificultate(inclinatie, lipsa de vizibilitate, etc- fapt constatat si de Politie) ...din anumite motive necunoscute (presupun o pata de ulei), autovehiculul a scapat de sub control si s-a izbit intr-un stalp. La momentul respectiv eram eu la volan, mentionez CU viteza legala. Alcoolemie 0,57/0,40 in 2 probe biologice, sentinta de neincepere a urmarii penale. Autoturismul era cumparat relativ recent, si inca se platesc rate la el. Casco i-a respins cererea de acoperire a pagubei care s-a constatat a fi totala (desi putea fi reparat parerea mea, autovehiculul nefiind avariat total, desi nu sunt eu evaluator de meserie). Persoana respectiva imi cere acum sa il despagubesc cu valoarea autoturismului. Intrebarea mea este: are sanse de castig in cazul in care imi intenteaza proces? -avand in vedere ca autoturismul mi-a fost incredintat desi el stia ca si eu ma aflu sub influenta alcoolului. Mentionez ca intamplarea s-a petrecut acum 9 luni. In cazul in care ar avea castig de cauza in cazul unui eventual proces, mi s-ar putea imputa toata paguba sau partial avand in vedere circumstantele? (nb: mi-a incredintat benevol auto desi stia ca sunt sub influenta bauturilor alcoolice). Problema suplimentara: am aflat recent ca in declaratia sa de la Politie a afirmat ca el nu stia cum ca eu ma aflam sub influenta bauturilor alcoolice (desi evident, am consumat impreuna, dupa cum am precizat, mator fiind cealalta persoana cu care ne aflam). Nu constituie fals in declaratie acest fapt? Se poate folosi ca eventual argument al apararii? Multumesc anticipat pentru atentie si daca as putea primi un raspuns . as fi recunoscator.