avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Incredintat auto- persoana sub influenta alcoolului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Incredintat auto- persoana sub influenta alcoolului

Buna ziua. Problema mea se prezinta astfel: Intr-o dimineata, dupa o noapte in care subsemnatul si doi cunoscuti am consumat impreuna bauturi alcoolice intr-un local, am ajuns impreuna in zona unde locuiam, moment in care unul dintre ceilalti doi a propus sa "facem o tura" cu masina prin cartier...Trecand peste aspectul imoral care ne este evident imputabil si prea regretabila incostienta de care am dat dovada...ne-am urcat la volan, conducand pe rand acest autovehicul. Problema consta in faptul ca intr-o curba care nu prezenta nici o dificultate(inclinatie, lipsa de vizibilitate, etc- fapt constatat si de Politie) ...din anumite motive necunoscute (presupun o pata de ulei), autovehiculul a scapat de sub control si s-a izbit intr-un stalp. La momentul respectiv eram eu la volan, mentionez CU viteza legala. Alcoolemie 0,57/0,40 in 2 probe biologice, sentinta de neincepere a urmarii penale. Autoturismul era cumparat relativ recent, si inca se platesc rate la el. Casco i-a respins cererea de acoperire a pagubei care s-a constatat a fi totala (desi putea fi reparat parerea mea, autovehiculul nefiind avariat total, desi nu sunt eu evaluator de meserie). Persoana respectiva imi cere acum sa il despagubesc cu valoarea autoturismului. Intrebarea mea este: are sanse de castig in cazul in care imi intenteaza proces? -avand in vedere ca autoturismul mi-a fost incredintat desi el stia ca si eu ma aflu sub influenta alcoolului. Mentionez ca intamplarea s-a petrecut acum 9 luni. In cazul in care ar avea castig de cauza in cazul unui eventual proces, mi s-ar putea imputa toata paguba sau partial avand in vedere circumstantele? (nb: mi-a incredintat benevol auto desi stia ca sunt sub influenta bauturilor alcoolice). Problema suplimentara: am aflat recent ca in declaratia sa de la Politie a afirmat ca el nu stia cum ca eu ma aflam sub influenta bauturilor alcoolice (desi evident, am consumat impreuna, dupa cum am precizat, mator fiind cealalta persoana cu care ne aflam). Nu constituie fals in declaratie acest fapt? Se poate folosi ca eventual argument al apararii? Multumesc anticipat pentru atentie si daca as putea primi un raspuns . as fi recunoscator.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2009
dreamhunter_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters54906 , utilizator 09:34, 8 Iulie 2009
Faptul ca va aflati sub influenta bauturilor alcolice cind s-a produs prejudiciul nu va poate exonera in nici un fel de raspundere cum de asemenea nu poate fi angajata raspunderea civila a celui care v-a incredintat autoturismul desi considerati nca stia ca sunteti in stare de ebrietate. Sanctionarea dv si raspunderea patrimoniala au in vedere strict fapta dv.
Cred ca sunteti bun de plata...
top dan a scris:

Faptul ca va aflati sub influenta bauturilor alcolice cind s-a produs prejudiciul nu va poate exonera in nici un fel de raspundere cum de asemenea nu poate fi angajata raspunderea civila a celui care v-a incredintat autoturismul desi considerati nca stia ca sunteti in stare de ebrietate. Sanctionarea dv si raspunderea patrimoniala au in vedere strict fapta dv.


Sa inteleg ca detinatorului auto nu ii revine nici o vina avand in vedere ca in Codul rutier chiar exista o prevedere referitoare la aceasta fapta: Articolul 233. Conducerea vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool, predarea conducerii lui către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe; (2) Predarea cu bună ştiinţă a conducerii vehiculului către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de Guvern sau în stare de ebrietate produsă de substanţe narcotice, psihotrope şi/sau de alte substanţe cu efecte similare, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de 150 de unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de 3 ani.

Referitor la problema cu fals in declaratie - adica e ok? - putea la fel de bine sa spuna ca i-am furat autovehiculul - si dvs spuneti ca nu ar fi nici o diferenta...
@ dreamhunter_ro

Nu stiu ce cod rutier ai citit tu insa nu exista nici in Cod si nici in Regulamentul de aplicare al acestuia prevederea "legala" pe care tu ai citat-o mai sus. Iti recomand cu caldura sa citesti art.87 din OUG 195/2002 modificat si actualizat care prevede urmatoarele:
Art. 87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substanţele sau produsele stupefiante, precum şi medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii Publice, iar lista acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.


:DAv. Adrian Posdarie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintarea unui autoturism RALUCASERBAN RALUCASERBAN Buna ziua!!!! Am si eu o speta , in sensul ca o cunostinta a incredintat in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice autoturismul unei alte persoane ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident prede prede In cazul unui accident cu victima,daca victima cere despagubiri le plateste asigurarea masinii? Daca da paguba va fi recuperata de la sofer?va incerca ... (vezi toată discuția)
Incredintarea autoturismului unei persoane aflate in stare de ebrietate dantoni dantoni Sunt cercetat pentru aceasta infractiune, la fata locului am dat o declaratie din care reiese ca am stiut ca persoana consumase bauturi alcoolice, dictata de ... (vezi toată discuția)