avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... despagubire accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

despagubire accident

In cazul unui accident cu victima,daca victima cere despagubiri le plateste asigurarea masinii? Daca da paguba va fi recuperata de la sofer?va incerca asiguratorul sa obtina paguba de la sofer in vreun fel? Daca da cum mai exact?
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 20:56, 5 Martie 2016
Despăgubirile trebuie suportate de către asigurător. Asigurătorul se poate întoarce împotriva șoferului vinovat dacă, de ex: a consumat băuturi alcoolice sau droguri.
Despagubirile sunt platite de catre asiguratori daca exista o asigurare valabila.
Asiguratorul se indreapta impotriva soferului numai in cazul in care acesta se afla sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante in momentul producerii accidentului.
Cazurile in care Asiguratorul RCA recupereaza despagubirile platite in numele propriului asigurat sunt strict enuntate in art.58 din Legea nr.136/1995:

Asiguratorul recupereza sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei, in urmatoarele cazuri:
a) accidentul a fost produs cu intenie;
b) accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispoziiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri sau in timpul comiterii altor infractiuni savrite cu intentie;
c) accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savrite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmrire;
d) persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus autovehiculul fara consimtamantul asiguratului.

Aliniatul b) se refera la urmatoarele infractiuni din NOUL COD RUTIER:
Art.86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza si persoana care încredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla în una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
Art.87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(1) se sanctioneaza si persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai si care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substantele sau produsele stupefiante, precum si medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii, iar lista acestora se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Daca persoana aflata în una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla în procesul de instruire practica a unei persoane pentru obtinerea permisului de conducere sau în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.

Art.93. - (1) Îndeplinirea defectuoasa sau neîndeplinirea atributiilor de verificare tehnica ori inspectie tehnica periodica a autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor, ori a celor referitoare la efectuarea unor reparatii sau interventii tehnice de catre persoanele care au asemenea atributii, daca din cauza starii tehnice a vehiculului s-a produs un accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii unei persoane, se pedepseste conform legii penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala....rog un sfat stranger43 stranger43 Buna ziua...in urma cu 2 ani am comis un accident de circulatie soldat cu vatamare corporala din culpa,victima necesitand 90 zile ingrijiri medicale si cere ... (vezi toată discuția)
Incredintarea unui autoturism RALUCASERBAN RALUCASERBAN Buna ziua!!!! Am si eu o speta , in sensul ca o cunostinta a incredintat in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice autoturismul unei alte persoane ... (vezi toată discuția)
Accident sub influenta bauturilor alcoolice cu permisul suspendat ! cribeautiful cribeautiful Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru o alcolemie de 0,43 in aerul expirat , iar la o saptamana distanta am condus autovehiculul personal sub ... (vezi toată discuția)