avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Fals in acte-santaj&executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Fals in acte-santaj&executare silita

Sper ca ma poate ajuta cineva cu un sfat in aceasta problema: prietena mea lucreaza la o firma unde se ocupa de contabilitatea primara. O chitanta in valoare de 5000RON a fost introdusa in calculator in programul de contabilitate si adminstratorul i-a ordonat sa o compenseze cu o alta fictiva, el utilizandu-se de acei bani care au fostridicati cash din firma. S-a efectuat inchiderea de luna si a predat TVA-ul la stat. De curand s-a hotarat sa plece de la firma, si facandu-se verificari s-a constatat acest fapt in evidenta contabila. Ideea e ca numele ei si semnatura se regaste pe acte, discutand despre situatie cu administratorul (exercitiul ramanand inregistrat in programul de contabilitate --adica ca s-au facut modificari ulterioare), ea a fost santajata cu darea in judecata pentru fals in acte daca nu plateste suma lipsa din casa. Speriata de consecinte, si in ideea de a reglementa situatia, a achitat acea suma din propriul buzunar sub amintarea denuntarii, fiind obligata in acelasi timp sa semneze o declaratie in care povesteste faptele si luand asupra ei vina cum ca ar fi sustras banii si s-a folosit de ei in scopuri personale, ceea ce nu este adevarat. Acum toate acestea fiind facute ce se mai poate face? Colac-peste-pupaza ii-a fost pus in vedere ca ii vor fi consemnate toate acestea in cartea de munca, dupa expirarea perioadei de preaviz legale. Pe langa faptul ca ma intreb de ce oameni de aceasta factura mai fac umbra pamantului, ma intreb daca se poate intreprinde vreo actiune legala impotriva acestui individ, mentionand ca exista o inregistrare multimedia cu acesta recunoscandu-si fapta (in mod ostentativ, batjocuritor si fara scrupule) -aceasta se poate folosi in instanta ca proba sau nu? Va multumesc anticipat, cu tot respectul pentru oamenii de bine care m-ar putea sfatui in aceasta privinta

Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 22:21, 25 Iulie 2009
Interesanta speta dvs ! De ce ar accepta prietena dvs foarte cinstita sa declare in scris (stiind ca o astfel de declaratie ramane) ca a furat? Mai bine zis ca a savarsit un concurs de infractiuni , respectiv : fals , uz de fal si delapidare??!! Doar pentru ca a fost avertizata ca va fi reclamata la politie?
Eu va spun sincer ca prietena dvs nu v-a spus tot adevarul sau v-a spus numai ce credea ea ca vreti sa auziti!
Cel putin a impartit banii cu administratorul , daca nu cumva a procedat si ea in alt caz similar si , de frica ca acesta sa nu isi dea seama , a recunoscut fapta despre care stia sigur ca a determinat-o el sa o faca! Mai ganditi-va!
Asta este parerea mea: nici un om cinstit nu ar fi acceptat asa ceva! Si si-ar fi strigat dreptatea in gura mare , nu se ascundea in spatele biroului scriind ce i se dicteaza! Ma mir ca nu a scris ca a si omorat pe cineva si l-a ingropat in padure! Vorbesc foarte serios!
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Nu stim exact ce s-a intamplat acolo.....dar sincer, eu niciodata nu as fi scos din buzunar 5000 lei daca nu as fi vinovata sau nu as implicata in aceea fapta. Chiar nu are ce face cu banii?
De ce a dat prietena dumneavoastra aceste declaratii daca nu era vinovata? De ce nu a discutat cu un avocat, daca a intrat in panica? De ce nu a incercat sa vorbeasca cu un ofiter de politie si sa faca un flagrant? ...de ce...?
Este greu de imaginat ca se mai poate face ceva, dar se poate incerca. Trebuie sa aiba multa imaginatie........Proba pe care o detine nu este obtinuta ilegal, deci poate servi. Bine ca nu v-ati ales cu dosar penal. Se putea ca firma dupa recuperrarea banilor sa va denunte si pentru delapidare.
MULT NOROC.
Teoretic daca documentele au semnatura prietenei dvs pe ele e cam rau. Dar, daca toate acele "probe" au fost obtinute sub amenintare si puteti dovedi asta intr-un mod, se poate spune ca mai sunt sanse....In alta ordine de idei se pare ca patronul sau administratorul, cel care a pus-o sa faca asta, a omis ceva, sau ati omis dvs sa ne spuneti aici. Pentru aceste fapte el trebuia sa declanseze la nive intern o cercetare disciplinara, cu comisie, si sa consemneze toate aceste aspecte, apoi sa o concedieze. Daca nu a facut asta concedierea nu este legala si apoi apare un semn de intrebare. De ce nu a facut asta ? In alta ordine de idei, DECLARATIA se da doar in fata unui organ de cercetare penala. Cumva acest patron are aceasta calitate ? De organ de cercetare penala ? Eu v-as sugera sa dea firma in judecata daca nu este vinovata si sa solicite la politie demararea de cercetari in acest sens. Sa vedem ce va face patronul daca nu e vinovat ? In ceea ce o priveste , sa declare in scris tot ce s-a intamplat la politie, mai ales faptul ca s-au obtinut acele probe sub presiunea exercitata de patron si sub amenintare ceea ce echivaleaza cu santaj. Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acuzat de fals si uz de fals?!caz delicat valialb valialb Incep aceasta mica poveste prin a multumi tuturor celor care scriu pe acest forum! Acum 9 ani am lucrat la o firma ca delegat si sofer. Patronul meu de ... (vezi toată discuția)
Ajutor!pot fi acuzat de delapidare? gabilaur gabilaur Am vazut ca in acest forum s-au dat raspunsuri pertinente oamenilor care au intrat in diverse probleme si incerc si eu sa va expun problema mea. In anul 2000 ... (vezi toată discuția)
Delapidare sau fals? tudor_c tudor_c Buna seara, Sunt director intr-o firma si am comis anumite nereguli. Mai exact am efectuat 3-4 plati cu valori totale pana in 5000 ron catre anumite firme. ... (vezi toată discuția)