avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Activitate gabigrecu

Activitate gabigrecu

Multumesc pentru raspuns
Va supun analizei urmatoarea situatie:
Avem in derulare un angajat cu TBC, cod indemnizatie 12, concediul medical initial in 2023.
De la ce data nu se mai datoreaza CASS, doar de la data publicarii ordonantei, sau se recaulculeaza si pentru lunile precedente pentru care s-a calculat si retinut, ianuarie-martie 2024?
Buna seara,
am primit o solicitare de la o familie italiana, care a adopat un copil roman. In momentul de fata copilul este major, doreste sa-si cunoasca parintii biologici, iar familia adoptive il sprijina in acest demers. Dansii au incercat sa dea de urma parintilor biologici prin corespondenta la vechea adresa, dar fara succes, drept pentru care mi-au solicitat sprjinul.
Adoptia a fost incheiata in anul 1994, in Bucuresti. Parintii Biologici aveau la momentul adoptiei domiciliul in Topoloveni, jud Arges, respectiv Movilita, jud Ialomita. Am copii de pe certificatul de adoptie si certificatul de nastere al copilului.
Va rog sa ma sfatuiti care este procedura legala si ce demersuri pot eu intreprinde ca sa ii pot ajuta. Este nevoie in acest caz de imputernicire notariala?

Va multumesc
Are dreptul un tanar major, elev de liceu, aflat in momentul de fata in stare de arest preventiv pentru cercetare intr-un dosar penal, sa-si sustina examenele pentru finalizarea anului de studiu in curs?

Va multumesc mult pentru raspuns
Va multumesc.
Buna seara!

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, daca se poate.

Am absolvit studiile universitare, cursuri de zi, in perioada cat eram pensionata medical.
Intrebarea este: perioada studiilor va fi considerata ca si stagiu asimilat de cotizare CAS si va fi adaugata la stagiul de cotizare in momentul implinirii varstei de pensionare, sau faptul ca beneficiam de pensie medicala in acea perioada nu imi confera acest drept?

Va multumesc
Discuție sediu permanent
Va supun atentiei o situatie neclara pentru mine:
O societate comerciala cu sediul social in Italia are ca administrator un cetatean italian, rezident in Romania. Respectiva persoana este remunerata pentru activitatea de administrare prestata si in acelasi timp primeste o diurna de la societatea italiana pentru faptul ca isi desfasoara activitatea din Romania unde are rezidenta.
Intrebarea mea este daca se considera ca societatea italiana are un sediu permanent in Romania, materializat in locul de conducere. Daca da, ce obligatii are fata de statul roman.

Va multumesc.
Va rog sa-mi spuneti cum interpretati dumneavoastra urmatoarea situatie:

Angajata aflata in concediu medical are incheiat cu societatea noastra - numita A, CIM cu timp partial, avand in acelasi timp in derulare alte doua C, tot cu timp partial, la societatile B si C, functia de baza fiind la societatea B.
Angajata prezinta certificat medical in original sau copie legalizata la toti 3 angajatori, iar acestia ii calculeaza indemnizatia cuvenita.

Contributia la CAS aferenta CM se calculeaza atat la angajat cat si la angajator la nivelul minimului pe economie, respectiv 600 lei, raportat la numarul de zile CM.
In acest caz toti cei 3 angajatori au obligatia calcularii si virarii CAS, sau numai unul dintre ei, respectiv cel la care angajata are functia de baza? Daca se calculeaza la toti cei 3 angajatori, contributia de fapt se tripleaza. Daca se calculeaza numai la unul dintre ei, cum fac ceilalti 2 dovada constituirii acesteia?

Va multumesc
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Asta este si parerea mea.
Am sa depun adresa scrisa la ANAF sa-si exprime punctul lor de vedere. La solicitarea mea verbala m-au pasat ca pe o minge de ping-pong.

Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului dumneavoastra.
Răspuns la discuția TVA 5% pentru locuinte noi
Va solicit atentiei o situatie cu care ma confrunt eu si pe care nu am regasit-o pe forum:

Sunt imputernicita prin act notarial sa reprezint un cetatean european, nerezident in Romania, in relatia sa cu societatea constructoare cu care are incheiat antecontract de vanzare-cumpararea pentru un apartament.
Pana in momentul de fata s-au facut plati conform contractului incheiat, sume purtatoare la vremea respectiva de TVA 19% conform legislatiei in vigoare la acea data. In momentul de fata constructia este in faza de finalizare si incheiere a CVC, dar constructorul refuza sa factureze cu TVA 5% pe motiv ca beneficiarul nu este rezident in Romania. Mentionez ca restul clauzelor referitoare la suprafata si valoarea apartamentului sunt indeplinite.

Va multumesc.