avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Activitate aabbcc

Activitate aabbcc

exista in Romania, de cativa ani ADAPOSTURI DESTINATE VICTIMELOR VIOLENTEI IN FAMILIE. acestea apartin de DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SI PROTECTIA COPILULUI SAU POT FI ONG-URI, CUM AR FI "ARTEMIS". O puteti sfatui si chiar insoti pe persoana agresata la compartimentul adulti din cadrul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, sau la primaria de domiciliu, compartimentul SPAS-Serviciul public de asistenta sociala si protectia copilului. aceste centre, de obicei nu pretind la internare certificat medico legal care sa dovedeasca agresiunea, dar probabil ar fi util pentru victima sa isi scoata unul. acolo va primi asistenta specializata, mai precis servicii de gazduire, hrana, asistenta psihologica, sociala si nu va fi obligata sa depuna plangere daca nu doreste acest lucru, dar in caz ca doreste va fi sprijinita in demersurile care trebuiesc inteprinse. i se vor prezenta alternative de iesire din situatia de dificultate in care se afla, dar decizia ii va apartine in totalitate. desi centrele acestea gazuiesc victime pe o perioada linitata de cateva sau 6 luni, ar putea fi evetual sprijinita, daca specialistii de acolo identifica aceasta solutie ca utila, sa obtina un loc intr-un camin de batrani, astfel incat sa aiba parte de o batranete linistita. prezentatii si aceste alternativa, faceti-o sa inteleaga ca nu e singura, ca exista oameni care pot si vor sa o ajute, ca nu merita sa fie batuta! succes!
Răspuns la discuția PREMIU DE NASTERE
DECI ANGAJATORUL, SI NU PRIMARIA TREBUIE SA IMI DE ACEL SALAR PREMIU?
SI DACA REFUZA, CE POT FACE?
buna ziua. am si eu o nelamurire si nicicum nu ma pot face inteleasa in fata angajatorului. lucrez la stat si auzisem si eu, fiind insarcinata, ca in majoritatea locurilor de munca se ofera un un fel premiu de nastere in forma unui salariu. am sunat la departametul de resurse umane de la locul meu de munca si mi-a spus ca nici vorba de asa ceva. am studiat si contractul de munca al unitatii si am vorbit si cu liderul de sindicat si fie nu se pomeneste nimic, fie mi se spune clar ca nu voi primi nimic la nastere, si ca ar trebui sa primesc de la primarie acel salariu. eu nu cred asta, intrucat la locul de munca al fostului meu sot stiu clar ca se acorda asa ceva, desi sunt privati, iar de la primarie eu stiu ca se da un milion, si ulterior inca doua pt "cosul nou-nascutului". citez mai jos din codul muncii la nivel national. eu stiu ca codul muncii la nivel de unitate nu treb sa fie inferior celui la nivel national.
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
VA ROG DATI-MI O INFORMATIE CORECTA SI UN SFAT.PS. URMEAZA SA NASC ACUM IN AUGUST
buna ziua. as dori sa va expun si eu un caz si sa va cer parerea. daca doi soti sunt despartiti numai in fapt, de aproximativ 8 luni nu si prin divort, fiecare refacandu-si viata cu o alta persoana ulterior, insa fara a divorta, iar ea ramane insarcina ca urmare a noii relatii, urmand sa nasca peste aproximativ 2 luni, iar in momentul in care se naste copilul merge la starea civila si prezinta numai buletinul constatator al nasterii si buletinul mamei, fara a specifica ca este insarcinata (deoarece doreste sa treaca copilu numai pe numele ei), iar ulterior va depune divort, CE SE POATE INTAMPLA? aceasta idee a izvorat tocmai din dorinta de a mai evita un lung si poate costisitir proces de tagada a paternitatii. Sau ar ajuta la ceva daca ar declara mama, la momentul inregistrarii copilului, pe propria raspundere ca sotul legitim nu e tatal biologic al copilului si doreste inregistrarea lui numai pe numele ei?
buna ziua. in conditiile in care eu sunt despartita in fapt de sotul meu, cu o luna anterior de a ramane insarcinata dintr-o alta relatie, am inteles ca va trebui (desi eu nu doresc) inregistrat copilul pe numele fostului sot, atata timp cat divortul de acesta nu s-a produs. daca eu dupa nastere merg personal sa inregistrez copilul, cu sau fara tatal biologic al copilului si spun acolo ca nu este copilul sotului si doresc inregistrarea acestuia numai pe numele meu, aceasta nu poate produce nici un efect? adica trebuie obligatoriu sa inregistrez copilul pe numele fostului sotu si apoi sa incep procesul de tagada de paternitate? daca totusi, din cate am inteles numai asa se poate proceda, adica sa inregistrez copilul pe numele sotului apoi sa initiez tagada de paternitate, cum ramane cu actele ce trebuie sa le completez si inregistrez intre timp. adica mai ales cele care trebuiesc completate pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, in care va trebui sa completez eu cine e tatal copilului, seria lui de buletin, etc. nelamurirea si ingrijorarea mea esta daca nu pot fi acuzata de fals in acte, sa completez astfel respectivele documente (cele pt acordarea indemnizatiei pe 2 ani in care declar ca tatal e fostul sot, cum probabil va scrie in certif de nastere al copilului, desi nu e tatal bioligic) iar ulterior sa initiez, tot eu, proces pentru tagada de paternitate in care eu sa contest ca e tatal copilului? nu voi fi acuzata astfel de fals in acte sau nu stiu cum iii spune, in aceste conditii? ACEASTA ESTE INTREBAREA LA CARE V-AS RUGA CEL MAI MULT SA IMI RASPUNDETI SI SA IMI SCUZATI NECUNOASTREA! as mai vrea sa intreb daca as putea initia divortul concomitent cu tagada, sau tagada mai intai, sau cum ar fi mai bine?
va multumesc anticipat,
o viitoare mamica ingrijorata