avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1267 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters95692

Activitate ContSters95692

Domnilor,

Credeam ca aici e un site despre sfaturi juridice nu de polemica fara rost.

Sper ca totusi exista si cineva care citeste legile pe acest forum (poate chiar un avocat) si as fi interesat si eu ce parere isi da despre neconcordantele dintre:

- Art. 24, din Ordonanata nr.121 din 28 august 1998 (Publicata ca Lege nr.25/1999) pe care il gasiti aici: [ link extern ]

- Art. 13. din aceeasi OG 121/ 1998 - (1) Pentru pagubele produse unităţii militare în procesul pregătirii pentru luptă, militarii răspund material, în limita a trei solde lunare nete, calculate la data constatării pagubei. (2) Partea din pagubă care depăşeşte cuantumul imputabil prevăzut la alin. (1) se scade din evidenţa contabilă a unităţii militare păgubite.

- Art. 19 din Legea nr. 45 din 1 iulie 1994 – „Legea apărării naţionale a României”
“Cheltuielile necesare organizarii, inzestrarii, mobilizarii, intretinerii si instruirii efectivelor active si in rezerva, precum si finantarii lucrarilor de investitii ale fortelor armate se suporta din bugetul de stat si din alte fonduri legal constituite”

- ART. 91 din Legea nr. 80 din 11 iulie 1995 – „Statutul cadrelor militare”
„Ofiterii, maistrii militari si subofiterii care au angajament cu Ministerul Apararii Nationale sa indeplineasca serviciul in armata o anumita perioada de timp, in situatia ca nu respecta angajamentul si sint trecuti in rezerva prin aplicarea uneia dintre prevederile de la art. 85 alin. 1 lit. g)-l), art. 87 si 88, sint obligati sa restituie cheltuielile de intretinere pe timpul scolarizarii, in conditiile stabilite prin lege”

Ma intereseaza o parere pertinenta despre obligativitatea platii daca paguba a fost constatata la mai mult de 3 ani "de la data primirii sumelor si servicilor".

In alta ordine de idei il sfatuiesc pe domnul nicu_corneliu care a deschis topicul sa atace cu toata taria decizia, cu contestatie in 30 de zile si prin celelalte cai legale din OG 121/1998 si eventual sa va luati si un avocat. Parerea mea ca v-au facut un calcul de plata abuziv si puteti merge pana in instanta.


As dori cateva sfaturi de la cineva autorizat in urmatoarul caz:

Am fost pana de curand cadru militar activ, iar recent mi-am depus demisia. Aflandu-ma inca sub efectul contractului de scolarizare (am efectuat 5 ani din cei 8 ani impusi in contract) i-mi va fi imputata de catre M.Ap.N. prin intermediul administratiei fiscale o suma proportionala cu perioada neefectuata din contract.

As dori sa stiu daca pot ca persoana fizica sa ma declar in situatie de insolvabilitate (mentionez ca nu am nici o proprietate gen masina, casa, firma, etc. si nu am sume disponibile in conturi bancare).

a) Daca as putea sa ma declar in insolvabilitate cui ar trebui sa ma adresez, si ce repercursuni vor fi pt. mine in viitor in urmatoarele 2 cazuri:
1. Ma voi angaja la o firma privata din Romania
2. Voi parasi tara pt. urmatorii 5 ani

b) Daca nu ma pot declara insolvabil ce proceduri va urma administratia fiscala pt. a recupera banii din imputare si cum i-mi va fi afectat cazierul fiscal?

Va multumesc!