avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa persoana fizica
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa persoana fizica

As dori cateva sfaturi de la cineva autorizat in urmatoarul caz:

Am fost pana de curand cadru militar activ, iar recent mi-am depus demisia. Aflandu-ma inca sub efectul contractului de scolarizare (am efectuat 5 ani din cei 8 ani impusi in contract) i-mi va fi imputata de catre M.Ap.N. prin intermediul administratiei fiscale o suma proportionala cu perioada neefectuata din contract.

As dori sa stiu daca pot ca persoana fizica sa ma declar in situatie de insolvabilitate (mentionez ca nu am nici o proprietate gen masina, casa, firma, etc. si nu am sume disponibile in conturi bancare).

a) Daca as putea sa ma declar in insolvabilitate cui ar trebui sa ma adresez, si ce repercursuni vor fi pt. mine in viitor in urmatoarele 2 cazuri:
1. Ma voi angaja la o firma privata din Romania
2. Voi parasi tara pt. urmatorii 5 ani

b) Daca nu ma pot declara insolvabil ce proceduri va urma administratia fiscala pt. a recupera banii din imputare si cum i-mi va fi afectat cazierul fiscal?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: roberth , utilizator 13:25, 3 Februarie 2011
Actuala lege a insolventei 85/2006 limiteaza aplicabilitatea insolventei la comercianti persoane fizice.
O persoana fizica (necomerciant) nu are in prezent calitate procesuala activa pentru a putea sa ceara aplicarea procedurii insolventei fata de el.
S-ar putea discuta (intr-o execeptie de neconstitutionalitate) caracterul discriminatoriu al primului art. din L 85 care introduce acesta limitare, dar asta inseamna mult ...optimism.
Puteti gasi pe sfantul google destule informatii legate de dezideratul/oportunitatea aparitiei unei legi privind insolventa pentru p.f.

Daca va angajati ...vi se poate popri parte din salariu.


Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2009
romascanu, moderator
1.Nu puteti a va declara persoana fizica insolventa, intrucat nu exista temei legal.
Suma pe care MApN o va recupera se va face intemeiul Codului Muncii, ori a legislatiei speciale in vigoare, si se va indrepta pe calea executorului judecatoresc.

Cum suma deriva dintr-un contract de formare profesionala, ea nu se constituie ca fiind taxa ori ori impozit datorat statului, deci nu veti putea fi executat de catre fisc(conditii in care doar fiscul va putea declara persoana insolvabila fiscal, facand aplicarea Codului de procedura fiscala).

2. In cazul in care va veti angaja, iar MapN are o sentinta executorie si va sti unde lucrati cel mult va v-a executa prin retinerea unei parti din salariu.
legislatia noastra nu prevede insolventa persoanelor fizice.sigur ti se va imputa diferenta de contract , pentru ca nu l-ai executat.
Simpla stare de debitor nu este o infractiune, si nu are cum sa apara in cazierul fiscal.
Dupa cum vi s-a scris, nu aveti posibilitatea de a va declara insolvent ca persoana fizica ( cati nu viseaza asta:))
Creditorul va va putea urmari silit pentru suma datorata, chiar daca nu aveti bunuri urmaribile in cele din urma va veti angaja in alta parte si vi se va putea popri 1/3 din salariul realizat, lunar.
Buna ziua,
ce circa un an de zile veniturile noastre au scazut considerabil, ajungand in acest moment la un "deficit" de peste 1000RON. Printre alte carduri de credit, aceasta situatie ne-a gasit si cu un imprumut la CEC care in momentul (de fapt in imprumut de refinantare)pe care, in momentul in care l-am contractat parea la fel de usor de platit ca un abonament la RATB, de exemplu.

Acum nu mai avem posibilitatea sa achitam rata integrala decat poate daca am renunta la mancare si plata intretinerii pe care si asa o achitam cu dificultate si intarzieri.

Am achitat la CEC cat s-a putut, intre 6-700RON, rata fiind de 750 lunar. Dupa 3 astfel de plati am ajuns restantieri cu dosar la o firma de recuperare, sau cam asa ceva. CEC nu considera achitarea ratei si daca lipseste 1Ban. Ei isi trag dobanzile, rata nefiind considerata ca achitata.

Am semnalat inca de anul trecut aceasta situatie CEC-ului care a "venit" cu niste propuneri de reesalonare pe 5 luni respectiv un an, in care noi trebuia sa platim doar dobanda de circa 500RON si dupa un an de exemplu crestea rata in asa fel incat am fi platit in plus 3000euro!

Am mai semnalat inca o data acum cateva zile, ca practic nu avem de unde sa achitam rata integral si ne-au dat un raspuns laconic ca mai pot prelungii maxim cu un an perioada de creditare si rata o sa scada cu "aproximativ 60lei".

Credeti ca ne putem apara sau sa ii obligam in vreun mod legal pentru a obtine o reducere a ratei cu cel putin 100-150RON?

Printre altele voi incepe de saptamana viitoare o campanie pe Facebook precum si pe siteurile pe care le administrez pentru a da un semnal de alarma tuturor oamenilor de buna credinta care se gandesc sa mai contracteze un imprumut.

Va multumesc anticipat si astept raspunsurile dumneavoastra.
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
roberth, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insolventa-persoana fizica cocaemidor cocaemidor Buna tuturor.Spuneti-mi va rog daca fiul meu in varsta de 23 ani a ramas de 2 ani de zile fara munca si nu si-a mai putut plati ratele la banca poate declara ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri in privinta raspunderii administratorului mitracher mitracher [u]Situatia de fapt:[/u] Creditorul (societatea de leasing) recupereaza autoturismul de la debitor (SRL cu asociat unic), in urma neplatii a 2 rate si ... (vezi toată discuția)
Scoaterea din cazierul fiscal julius6 julius6 Am fost inscris in cazierul fiscal ca persoana fizica urmare a atragerii răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilită prin ... (vezi toată discuția)