Intrebari:1. In cazul insolvabilitatii SRL-ului, creditorul va putea recupera suma de la asociatul unic/administrator(fiind aceeasi persoana) in aceasta situatie (insolvabilitatea SRL-ului este imputabila exclusiv crizei, care a determinat lipsa cererilor in domeniul antreprizei)?
Administratorul judiciar va stabili daca insolvabilitatea debitorului este imputabila
exclusiv crizei si/sau daca sunt alte motive care au condus la aceasta stare prin raportul pe care il va intocmi cf art.59 din Legea insolventei.
Daca administratorul judiciar sau lichidatorul vor constata ca sunt intrunite conditiile raspunderii (cumulativ)prevazute de art.138 din lege respectiv - prejudiciul cauzat creditorilor, fapta ilicita, raportul intre fapta ilicita si prejudiciu precum si vinovatia atunci va promova o actiune in temeiul disp. art.138 din legea insolventei.
Daca solutia sindicului pe cererea de atragerii a raspunderii administratorului statutar este de admitere atunci creditorii se pot indrepta impotriva patrimoniului personal al administratorului care este si asociat unic.
2. In cazul in care asociatul este insolvabil, ca urmare a trecerii bunurilor pe numele copilului sau (donatie) anterior admiterii cererii creditorului, dar in timpul procesului, creditorul va putea declansa o actiune revocatorie? Mai exact, cand dobandeste calitatea de debitor asociatul/administratorul fata de societatea de leasing?
Nici nu e nevoie de o actiune revocatorie deoarece exista o alta actiune pe care o are la indemana administratorul judiciar, este actiune prevazuta de art.79 si 80 din lege- cea pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna drepturilor creditorilor in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii.
Calitatea de debitor in dosarul de insolventa a fost dobandita la data deschiderii procedurii insolventei( data pronuntarii sentintei comerciale)