avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mi-am dat demisia din M.Ap si nu vreau sa platesc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mi-am dat demisia din M.Ap si nu vreau sa platesc scolarizarea sau macar sa micsorez suma

Mi-am dat demisia de vreo 2 sapt din armata si m-am angajat intr-un alt sistem militarizat. Acum stiu ca treuie sa imi platesc scolarizare proportional cu cat mi-a mai ramas din contract numai ca suma mi se pare un pic cam exagerata ( aproape100.000 ron ). Colegii mei ( suntem mai multi din promotie care am luat decizia de a pleca prin demisie) vor sa dam M.Ap in judecata cu scopul de a scapa de cheltuielile de scolarizare. Intrebarea mea este am vreo sansa macar sa mai micsorez suma???
Daca institutia in care lucrez nu angajeaza decat ofiteri cu scoala militara de ce nu mi sa dat voie sa plec prin transfer.
Banii pe care ii platesc se duc la stat (nu la M.Ap), dar in acelasi timp statul se foloseste de specializarea mea.
Fratele meu a facut Liceul Militar la Alba Iulia, cu mai bine de 10 ani in urma.
Cei care doreau sa plece fara sa plateasca "faceau rost" de adeverinte medicale din care sa rezulte ca sunt inapti din punct de vedere al sanatatii sa mai continue scoala in regim militar.
Dar daca v-ati angajat intr-un alt sistem militarizat, nu se pune problema sanatatii...

Asteptati sa va dea in judecata si apoi cereti-le sa justifice suma pretinsa. Insa daca la angajare ati semnat un contract prin care va obligati sa platiti o anumita suma in caz de demisie, nu prea aveti ce face...

Poate trec 3 ani si nu va mai dau in judecata si ati scapat. :)
art.41 ind.1 din Legea nr.80/1995 privind Statutul cadrelor militare :
În situaţia în care înainte de expirarea duratei stabilite cadrele militare reziliază contractul potrivit art. 85 alin. 1 lit. h) - demisie -, ele sunt obligate să anunţe Ministerul Apărării Naţionale cu cel puţin 30 de zile înainte, iar în cazul primului contract cadrele militare sunt obligate şi să restituie cheltuielile de întreţinere pe timpul şcolarizării, proporţional cu perioada de contract rămasă neexecutată.
Contractele pot fi reziliate prin acordul ambelor părţi în situaţia în care trecerea în rezervă a cadrelor militare se face potrivit art. 85 alin. 1 lit. f) şi g). În aceste cazuri părţile nu au obligaţii una faţă de cealaltă
Aveti toate sansele sa micsorati suma, dar nu puteti scapa fara sa platiti nimic decat daca nu va da Mapn-ul in judecata.

De curiozitate, 1mld de lei pentru ce perioada?
Din cate cunosc se semneaza un contract pe 8 sau 4 ani in functie de de provenienta filiera directa sau indirecta. Este un normativ intern care reglementeaza exact normele de calcul asa ca trebuia sa isi faca calculele inainte. Mi se par cam mult cheltuielile insa va trebui sa astepte decizia de imputare si angajamentul de plata. Poate face contestatie in termenele legale asa ca ....
Domnule Nicu

Cheltuielile cu pregatirea militara sunt foarte mari in orice stat din lume.
In plus dupa terminare salarizarea este substantiala.

Cand ati inceput cursurile si practica de pregatire militara pe o specializare anume, ati semnat un contract privind unele angajamente personale vis-a vis de obligatii ulterioare. Acum ati gasit o varianta de angajament mai favorabila ca serviciu si probabil ca salarizare motiv pentru care calcati angajamentele anterioare si nici nu mai vreti sa restituiti cheltuielile cu pregatirea.

Trebuie sa intelegeti ca bugetul fie el si millitar presupune sume de pregatire in functie de numarul de specialisti necesari. Orice abandon presupune alte scolarizari care sa inlocuiasca golul produs si cresteri de buget pentru pregatire.

Personal cred ca daca, cei 100.000 lei pe care trebuie sa ii restituiti vi se par mult pentru plata, fie aveti o specializare care e greu de inlocuit ( si trebuie sa intelegeti asta ) , fie ati plecat intrun post ( ziceti militariazat) prea prost platit, fie v-ati suparat pe anumite lucruri care nu v-au convenit mult prea devreme.

O solutie ar fi sa solicitati celor ce v-au angajat sa plateasca ei sumele aferente daca au gasit de cuviinta sa va angajeze pretuind cele ce cunoasteti dintro alta specializare militara unde ati lasat un gol care vreti nu vreti trebuie acoperit.

Sindicat, greva etc. nu prea se potriveste cu meseria pe care o practicati in nici o democratie din lume.
Demisia este acceptata dar cu pretul corespunzator cheltuielilor cu pregatirea. Asta pentru ca omul ajunge cateodata la concluzia ca nu merita sa-mi risc pielea oricat de mare ar fi plata si despre datoria implinita nu mai poate fi vorba.


Sper sa va rezolvati rezonabil problema Nicolaie Ciobotaru

Alte discuții în legătură

Demisie.cheltuieli scolarizare bnegulescu bnegulescu Buna ziua, Intre mine si o institutie militara a fost incheiat un angajament prin care: I. subsemnatul se obliga: 1.sa indeplinesc servicul, ca ... (vezi toată discuția)
Plata scolarizare (curs) institutie militara mariuss1980 mariuss1980 Am fost angajat timp de cca 3 ani in cadrul unei institutii militare, ca si ofiter, si cu ceva timp inainte sa imi dau demisia am participat la un curs ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de scolarizare map Robert Marian Robert Marian Buna ziua , Sunt absolvent de Academie Tehnica Militara, promotie 2005, arma geniu. Am profesat timp de 2 ani si jumatate in ... (vezi toată discuția)