avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata scolarizare (curs) institutie militara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata scolarizare (curs) institutie militara

Am fost angajat timp de cca 3 ani in cadrul unei institutii militare, ca si ofiter, si cu ceva timp inainte sa imi dau demisia am participat la un curs organizat in afara institutie, in strainatate. Costurile cursului au fost suportate in intregime de angajator. Inaintea participarii la curs am semnat un angajament prin care ma obligam sa raman inca 2 ani, altfel as fi suportat integral si actualizat, toate cheltuielile.
La plecare, angajatorul mi-a calculat "prejudiciul" creat in care era incluse integral costurile cursului si nu proportional cu perioada ramasa pana la implinirea celor doi ani asa cum este mentionat in toate legile pe care le-am regasit pe acest subiect.
As vrea sa stiu daca modul lor de calcul este legal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:31, 13 Mai 2014
1. Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare
Art. 91
(1)Ofiterii, maistrii militari si subofiterii care au angajament cu Ministerul Apararii Nationale sa indeplineasca serviciul in armata o anumita perioada de timp, in situatia ca nu respecta angajamentul si sunt trecuti in rezerva prin aplicarea uneia dintre prevederile de la art. 85 alin. 1 lit. g)-l), art. 87 si 88, sunt obligati sa restituie cheltuielile de intretinere pe timpul scolarizarii, in conditiile stabilite prin lege.
....

Art. 41.1
(1)Persoanele care urmeaza sa devina cadre militare in conditiile art. 36 alin. 1 lit. a)-c), ale art. 38 lit. a) si ale art. 40 alin. 1 lit. a), la admiterea intr-o institutie militara de invatamant pentru formarea ofiterilor, maistrilor militari sau subofiterilor in activitate, incheie cu Ministerul Apararii Nationale contracte cu durata de 8 ani de la numirea lor in prima functie.
(2)In conditiile prevazute la art. 36 alin. 1 lit. d) si e), art. 38 lit. b) si c), precum si la art. 40 alin. 1 lit. b) si c) persoanele in cauza, inainte de a urma cursul de formare ofiteri, maistri militari sau subofiteri in activitate, in conditiile Ghidului carierei militare, incheie cu Ministerul Apararii Nationale contracte cu durata de 4 ani.
(3)Dupa expirare contractele pot fi reinnoite, in functie de optiunea partilor, pe perioade succesive cu durata de pana la 4 ani, potrivit normelor aprobate prin ordin al ministrului apararii nationale.
(4)Cadrele militare care au o vechime ca ofiter, maistru militar sau subofiter in activitate de cel putin 15 ani pot incheia cu Ministerul Apararii Nationale contracte pana la implinirea limitei de varsta in grad.
(5)Cu 6 luni inainte de expirarea contractului partile sunt obligate sa se incunostinteze reciproc asupra intentiei de reinnoire a acestuia.
(6)In situatia in care inainte de expirarea duratei stabilite cadrele militare reziliaza contractul potrivit art. 85 alin. 1 lit. h), acestea sunt obligate sa anunte Ministerul Apararii Nationale cu cel putin 30 de zile inainte, iar in cazul primului contract cadrele militare sunt obligate si sa restituie cheltuielile de intretinere si de instruire pe timpul scolarizarii, proportional cu perioada de contract ramasa neexecutata.

Art. 85
(1)Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate pot fi trecuti in rezerva sau direct in retragere, dupa caz, in urmatoarele situatii:
.....
h)prin demisie;
.....

2. Persoana care consideră că imputarea sau reţinerea a fost făcută fără temei sau cu încălcarea legii, precum şi cea care, după ce a semnat un angajament de plată, constată că în realitate nu datorează, parţial sau total, suma pretinsă de unitate poate face contestaţie, în cel mult 30 de zile de la data comunicării sub semnătură a deciziei de imputare sau de la data semnării angajamentului de plată.

Contestaţiile se depun la unitatea care are în evidenţă debitul şi se soluţionează de comandantul sau şeful care a emis decizia de imputare sau a cărei comisie a efectuat cercetarea administrativă privind paguba pentru care s-a semnat angajamentul de plată.
Multumesc colegilor de forum ptr raspunsuri.

Problema mea continua, am primit decizia de imputare si am facut contestatie la ea, numai ca si raspunsul este acelasi.
Institutia invoca faptul ca am semnat un angajament cu ei ptr 2 ani in care ma angajam sa restitui integral si actualizat sumele cheltuite, daca plec prin demisie. Temeiul legal invocat ptr acest angajament a fost articolul 1166 din Codul Civil, coroborat cu art 5 alin 3 din HG 518/1995.

Eu in toate legile care fac referire la cheltuieli de scolariza am gasit ca se imputa proportional cu perioada neservita.

Am consultat 2 avocati, unul este de parere ca trebuie sa mi se impute proportional, iar altul ca nu.

Va sunt recunoscator daca m-ati ajuta cu o parere avizata.

Multumesc.
Si in opinia mea, cheltuielile de scolarizare trebuie sa fie restituie proportional cu perioada nelucrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat mapn - dosar penal cernat liliana cernat liliana daca in timp ce esti angajat in cadrul mapn, in urma unei contraventii ai cazier mai poti ramane angajat al armatei? instanta a decis ca pedeapsa 5 luni cu ... (vezi toată discuția)
Norma de drept promovare ofiter Alexandra Frîncu Alexandra Frîncu Buna ziua! Exista vreo norma de drept care permite absolventilor de scoala posticeala (Campina) care fac si facultatea de drept sa ajunga ofiteri? (vezi toată discuția)
Demisie ministerul apararii mladi mladi as ruga cunoscatorii daca imi pot raspunde la urmatoarea speta: in cursul anului trecut am sustinut un concurs pe o functie in cadrul MIRA, eu fiind cadru ... (vezi toată discuția)