avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cheltuieli de scolarizare MAp
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cheltuieli de scolarizare MAp

Buna ziua ,

Sunt absolvent de Academie Tehnica Militara, promotie 2005, arma geniu. Am profesat timp de 2 ani si jumatate in comandamentul unei unitati din Bucuresti, fiind ofiter responsabil cu NBC(Nuclear Bacteorologic Chimic) si EFM(Educatie Fizica Militara) pe intreaga unitate. In noiembrie 2007 mi-am inaintat demisia deoarece am dorit sa plec in alta structura din Sistemul National de Aparare unde aveam posibilitatea sa profesez. Mentionez ca nu am nici o calificare de NBC sau EFM. Structura din care fac parte actualmente a inaintat o cerere de transfer in luna august 2007 catre Ministerul Apararii, aceasta fiind respinsa. Demisia mea a survenit dupa ce am aflat ca mi-a fost respins transferul. Mi-a venit o suma de plata fata de MAp de 32000 RON.
As aduce in disctutie urmatoarele probleme:
1. Facand parte tot din Sistemul National de Aparare este normal sa platesc cheltuielile de scolarizare?
2. Conform Ghidului Carierei Militare - "Hotarare nr. 582 din 21 iunie 2001, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 371 din 10 iulie 2001, conform Capitolului II, literele "b" si "d", functia pe care am ocupat-o a fost una neconforma cu acest ghid si cu pregatirea mea. Conform punctului "d" functia de comanda intr-un comandament o puteam ocupa "printr-o pregatire complementara adecvata, au dobandit specializarea necesara pentru a indeplini functii in statele majore de unitati - batalion, regiment sau similare", iar conform punctului "b" puteam ocupa conform pregatirii mele "serviciul tehnico-ingineresc - specialitatile specifice structurilor militare". Mentionez ca pe parcursul celor 2 ani si jumatate nu am fost trimis la nici un curs de specializare in NBC sau EFM, iar conform Ordinului de zi pe unitate eram responsabil cu NBC sau EFM pe intrega unitate. Este un motiv de luat in seama in instanta?
3. In contractul pe care il am incheiat nu se specifica nimic legat de modalitatea de plata la care se va recurge in cazul in care eu as parasi sistemul. Este normal sa mi se perceapa o rata a dobanzii impuse de Circa financiara?
4. In urma plangerii pe care am inaintat-o la nivel de MAp am fost chemat la comisie printr-o scrisoare normala care cu noroc a ajuns la mine, cu 3 zile inainte. Nu ar fi trebuit sa primesc o notificare recomandata?
5. Primul an de academie nu mi-a fost dedus dini calculatie. Conform legislatiei in vigoare in 2000, serviciul militar era obligatoriu, iar primul an de academie la acea vreme se echivala cu serviciul militar obligatoriu. Nu este nelegal?
contract?

Va multumesc!
Cu deosebit respect,
Robert Ioanesi
Cel mai recent răspuns: Robert Marian , utilizator 19:27, 11 Ianuarie 2009
La daa la care dvs deveneati student la Academia Tehnica Militara era in vigoare Hotararea nr. 612 din 30 septembrie 1992 privind organizarea si functionarea Academiei Tehnice Militare Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 269 din 30 octombrie 1992. In acest moment este abrogata prin Hotărârea nr. 264 din 14/03/2007 Publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 193 din 21/03/2007 privind organizarea şi funcţionarea Academiei Tehnice Militare.
la acel moment actul normativ in vigoare spunea asa:
"Art. 6. - Candidatii admisi in Academia Tehnica Militara, care nu au satisfacut stagiul militar obligatoriu, sint considerati incorporati. Toti candidatii admisi vor incheia angajamente scrise cu Ministerul Apararii Nationale, prin care se obliga ca, dupa absolvire, sa indeplineasca serviciul in armata cel putin 10 ani.

In cazul in care au fost indepartati din serviciu, pentru motive imputabile lor sau la cerere, absolventii in cauza sint obligati sa restituie cheltuielile de intretinere pe timpul scolarizarii, tinandu-se seama de timpul servit.

Aceeasi obligatie de restituire a cheltuielilor de intretinere se mentine si in cazul celor indepartati din academie pentru lipsa de interes la invatatura si abateri disciplinare grave, incepind cu anul II de studii.

Prin cheltuieli de intretinere se inteleg cheltuielile efectuate cu hranirea echiparea, cazarea si transportul pe timpul vacantelor, permisiilor, precum si alte drepturi primite de studenti."

Din acest motiv si pentru ca ati incheiat acel angajament scris vi se cere acum restituirea aestor sume.
Dupa um observati Art 6 zice ca erati considerat incorporat daca nu aveati stagiul militar satisfacut. In mod normal (daca in angajamentul semnat de dvs nu se stipuleaza altceva) ar trebui sa se deduca cheltuielile aferente primului an de studiu.
Vorbeati de transfer. Actualul Cod al muncii nu mai prevede institutia transferului, de aceea nu s-a aprobat. Cat priveste faptul ca beneficiarul serviciilor dvs este tot sistemul national de aparare nu are relevanta. Din cate am inteles atat din textul postat aici cat si din mesajul privat ati optat pentru Serviciul de paza si ordine. Nu cumva apartine altui minister decat cel cu care ati semnat angajamentul de scolarizare? Nu are de asemenea relevanta faptul ca la MAN indeplineati (si) alte atributii. Erati angajatul lor scolarizat de ei. Deci nu se poate vorbi de o analogie intre acele alte atributii avute acolo si serviciile similare pe care le desfasurati acum, beneficiar fiind acum un alt minister.
Chiar si actul normativ in vigoare la acet moment HG nr 264/2007 prevede (tot la Art 6):
" - Persoanele care parcurg programele de studii universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat încheie contract cu Ministerul Apărării sau cu ceilalţi beneficiari din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi au statut de student militar, iar cele care optează pentru învăţământul în regim de studii cu taxă încheie contract de studii, în condiţiile legii."
Nici in Legea nr. 80/195 privind statutul cadrelor minitare cu multitudinea de completari si modificari la care a fost supusa nu am gasit o solutie.
Cat priveste convocarea la comisie ar fi trebuit o convocare recomandata cu confirmare e primire, dar nu cunosc regulamentul acelei comisii sau al ministerului.
Dobanzile (mai exact penalitatile pe care le aplica Administratia financiara au legatura strict cu suma cu care figurati la ei in debit. Aplica legea lor proprie si nu are legatura cu modul de calcul aplicat de MAp.
Puteti merge in instanta pentru suma corespunzatoare primului an de studiu, echivalent al stagiului militar obligatoriu.
Robert Marian a scris:

In noiembrie 2007 mi-am inaintat demisia deoarece am dorit sa plec in alta structura din Sistemul National de Aparare unde aveam posibilitatea sa profesez.


Inainte de a va da demisia era recomandat sa socotiti consecintele pentru persoana dvs. a platii la care v-ati angajat.
In viata e recomandat sa faci ce ti se cere concret de necesitatile societatii si colectivului in care lucrezi.

Mentionez ca nu am nici o calificare de NBC sau EFM.


Afirmatia nu o consider reala ca experienta de lucru. O consider reala ca lipsa de scolarizare organizata si diploma de studiu. Daca ati avut o anumita activitate sigur ati invatat din experienta si din studiu ceea ce aveati nevoie.

Structura din care fac parte actualmente a inaintat o cerere de transfer in luna august 2007 catre Ministerul Apararii, aceasta fiind respinsa.


Daca structura din care faceti parte actualmente ar fi inaintat cererea de transfer catre MApN (inainte de a va da demisia) cu solicitarea mentionarii sumei de plata necesare a fi achitata pentru scolarizarea dvs. si s-ar fi angajat sa o platesca, atunci sigur ca aceasta cerere de transfer ar fi fost luata in discutie si aprobata sau nu in functie de planurile de viitor a MApN cu dvs.

Demisia mea a survenit dupa ce am aflat ca mi-a fost respins transferul.


Ar fi post bine inaite de demisie sa incercati sa convingeti pe cei care v-au luat sa va ajute in returanarea sumelor pe car stiati foarte bine ca aveati obligatia sa le returnati.
Interesul de a va lua ar fi miscat ceva "mecanisme".
Acum e putin probabil ca se vor implica in subiect dar nu imposibil.


Mi-a venit o suma de plata fata de MAp de 32000 RON.


Daca structura din care faceti parte acum nu va ajuta in acest subiect (sunt de parere ca ar trebui sa o faca macar partial ) faceti un document scris cu cei carora trebuie sa le varsati suma privind: modalitatea de plata ( plati secventiale, termene, etc. ) si tot ce credeti ca va ajuta sa o faceti fara prea mari probleme personale. Sunt convins ca vor intelege problemele dvs. si vor fi de acord cu propunerile dvs. care tin de greutatile pe care le aveti.


1. Facand parte tot din Sistemul National de Aparare este normal sa platesc cheltuielile de scolarizare?


E normal ca cel ce cheltuie intrun anumit scop, sa isi ia masuri de siguranta privind recuperarea cheltuielilor daca scopul nu este atins. Conform legii si situatiei prezente dvs. ati semnat contractul dvs. trebuie sa platiti.
Sunt de parere ca este normal ca cei care v-au angajat sa va platesca cheltuielile cu pregatirea, conform unei intelegeri prealabile bineinteles, dar numai in cazul in care conditia aceasta o ati fi "pus-o pe tapet" inainte de angajare. Acum poate fi tarziu. Dar totusi incercati, poate reusiti.

3. In contractul pe care il am incheiat nu se specifica nimic legat de modalitatea de plata la care se va recurge in cazul in care eu as parasi sistemul.


Modalitatea de plata nu e specificata in contract pentru ca recuperarile sumelor se fac in specificul fiecarui caz in parte.

Este normal sa mi se perceapa o rata a dobanzii impuse de Circa financiara?


Fiecare sector de activitate are legile lui de functionare. Armata ale ei, "finanta" ale ei.

4. In urma plangerii pe care am inaintat-o la nivel de MAp am fost chemat la comisie printr-o scrisoare normala care cu noroc a ajuns la mine, cu 3 zile inainte. Nu ar fi trebuit sa primesc o notificare recomandata?


Comisia nu a putut sa constate decat ca aveti conform contractului o anumita suma de plata, care probabil trebuie sa o platiti dvs. singur pentru ca cei care v-au luat "sa va faceti profesia " nu isi pun problema ca unii au cheltuit cu dvs. si ca vor sa isi recupereze banii si ca dvs. trebuie sa platiti suma.
Ce importanta are ca e sau nu recomandata invitatia din moment ce v-a parvenit si ati fost la comisie ?

5. Primul an de academie nu mi-a fost dedus din calculatie. Conform legislatiei in vigoare in 2000, serviciul militar era obligatoriu, iar primul an de academie la acea vreme se echivala cu serviciul militar obligatoriu. Nu este nelegal?


. E firesc ca suma de palta sa respecte reglementarile legale. Vorbiti cu cei care au fundamentat "nota de plata" si atrageti atentia asupra acestui aspect.

Cu deosebit respect pentru un om ce lucreaza in sistemul de aparare,

Nicolaie Ciobotaru
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Va multumesc tuturor pentru sfaturi si lamuririle legale pe care mi le-ati furnizat! La momentul asta inca ma judec si va voi tine la curent cu ceea ce am reusit sa fac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuielile efectuate cu scolarizarea mea rududoo rududoo Buna seara, Am absolvit Academia Tehnica Militara, si sunt in activitate de 4 ani . Legile adoptate de Guvern in anul 2010 au anulat motivele care au stat ... (vezi toată discuția)
Document cu titlu executoriu?? Alexandru8899 Alexandru8899 In urma cu ceva vreme am demisionat din cadrul sistemului militar romanesc. Ca urmare, comandantul unitatii militare unde mi-am desfasurat activitatea a semnat ... (vezi toată discuția)
Demisie ministerul de interne MiricaG MiricaG Buna ziua. Am si eu o intrebare. Daca am terminat Academia de Politie in 2012, anul trecut, am lucrat 6 luni, imi pot da demisia fara sa platesc cheltuielile ... (vezi toată discuția)