1. sumele aferente asigurarii facultative incheiate obligatoriu de catre banca la contractarea unui imprumut pot fi recuperate la achitarea completa a imprumutului ?
2. unde ma pot interesa daca in contractul meu de credit exista ,,clauze abuzive''
rog a ma indruma,eventual articole de legi,in care se prevede ce se intimpla cu contributia la sistemul public de pensii,dupa iesirea la pensie (cu ordonanta),din sistemul militar.
concret:
in sept 2001 am fost nevoit sa ies la pensie din MApN;
am lucrat ca salariat civil in acelasi sistem pana in dec.2005;
in perioada 2006- 2009 am mai lucrat aprox.2.5 ani in sistemul privat;
data nasterii 20.11.1955
Art. 17. - Vechimea în serviciu care se ia în considerare la stabilirea pensiei este perioada în care o persoană s-a aflat în una dintre următoarele situaţii:
a) a avut calitatea de cadru militar în activitate;
b) a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei instituţii militare de învăţământ pentru formarea cadrelor militare;
c) a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
d) a fost în captivitate;
e) a avut calitatea de funcţionar public cu statut special, în instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. (INTRODUS CU O 77/2007
L 164/2001__________
Art. 62. - Beneficiarii pensiei militare de serviciu care se încadrează în muncă după trecerea în rezervă pot solicita stabilirea drepturilor de pensie în raport cu vechimea dobândită după pensionare în condiţiile prevăzute de Legea nr. 19/2000.
ORDONANTA 77/2007 - MODIFICA L 164/2001
4. La articolul 17, după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
"e) a avut calitatea de funcţionar public cu statut special, în instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională."
INTREBARE:
Cei patru ai lucrati ca salariat civil in acelasi sistem se icadreaza in punctul ''e'' al ordonantei 77,urmand a duce la modificarea acum a deciziei de pensionare,si adaugarea lor la vechimea in baza careia mi s-a calculat pensia in 2001 sau la implinirea varstei legale de pensionare prin casa judeteana?
Daca problema se rexolva prin casa judeteana -mai este nevoie de stagiul minim de cotizare ?
- eventualele sume se vor cumula cu pensia militara sau vor fi separate?
in speranta ca cineva ma va lamuri va multumesc anticipat