Daca aveti amabilitatea, va rog sa detaliati in ce masura si cu privire la ce anume data de 01 iulie 2012 a produs schimbari fata de situatia anterioara.
Intreb pentru ca inclusiv la data de 01.09.2013, continutul art. 257 lit. f facea in continuare vorbire despre alte venituri care se supun impozitului pe venit.
Pe scurt, soluţia ar fi să vă adresaţi în mod direct instanţelor de contencios administrativ. :hm:
Constituţia României prevede, în cuprinsul alin. (6) aferent art. 126, următoarele:
"Controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu excepţia celor care privesc raporturile cu Parlamentul, precum şi a actelor de comandament cu caracter militar. Instanţele de contencios administrativ sunt competente să soluţioneze cererile persoanelor vătămate prin ordonanţe sau, după caz, prin dispoziţii din ordonanţe declarate neconstituţionale."
Mai mult decât atât, Legea 554/2004, privind contenciosul administrativ reiterează dreptul menţionat anterior, statutând, în cuprinsul art. 1, alin. (1) şi (2), că:
"(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.
(2) Se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept."
Concluzie: Soluţia unei adrese către Avocatul Poporului trebuie privită ca o alternativă iar nu ca o obligaţie pentru admisibilitatea unei eventuale cereri. Cu alte cuvinte, nu este obligatoriu să contestaţi textul de lege care v-a produs o vătămarea doar prin A.P., având posibilitatea să vă adresaţi singur instanţei de judecată.
*ATENŢIE LA PROCEDURA PREALABILÃ !!!
" (1) Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
(1^1) În cazul actului administrativ normativ, plângerea prealabilă poate fi formulată oricând."
Ordonanţa 5/2001 a fost abrogată, pe cale de consecinţă vă recomand procedura prevăzută de Noul Codul de Procedura Civila, în cuprinsul art. 10130 şi urm.
Conditie
"(1) Prevederile prezentului titlu se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist şi o autoritate contractantă, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege."
Solutie
"ART. 1014
Comunicarea somaţiei
(1) Creditorul îi va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia."
Somatia trebuie să fie simplă şi la obiect, iar după 15 zile vă adresaţi instanţei pentru ordonanţă