avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Activitate Andrei M

Activitate Andrei M



raluk0207 a scris:

Va prezentați la Biroul de Carte Funciara de care aparține imobilul, cu o copie legalizata după certificatul de moștenitor, cu documentația cadastrala și cu un certificat de atestare fiscala și solicitați intabularea.
Veți avea de achitat o taxa, iar intabularea va fi gata în aproximativ 2-3 săptămâni


Mulumesc pentru raspuns dar intrebarea mea este ce trebuie sa fac ca sa schimb intabularea de pe numele decedatului pe numele mostenitorului.
Acum cinci ani, am mostenit o proprietate in Bucuresti. Cand am facut certificatul de mostenitor la notar, credeam ca proprietatea nu are cadastru. De curand am aflat ca ce de fapt proprietatea avea si are numar de intabulare pe numele fostului proprietar (decedat). Ce trebuie sa fac ca sa trec intabularea pe numele meu si sa pot vinde proprietatea?
Multumesc mult, voi incerca sa contactez Casa de Pensii pentru acest an suplimentar. Cred insa ca am sa astept pana ajung la varsta de 63-64 de ani, in ideea ca se mai pot schimba multe pana atunci.
Asa cum am scris, cand voi implini 65 de ani, voi dori sa primesc pensia in SUA de la statul american. Sunt sigur ca SUA nu imi vor plati pensie si pentru anii lucrati in Romania. Tot ce as vrea sa aflu este daca, asa cum este legislatia romana acum, eu as putea sa obtin, in plus fata de pensia din SUA, si o pensie in Romania pentru cei 5 ani de facultate + 9 ani de serviciu intre 1972 - 1986.

Multumesc
Multumesc din nou pentru raspunsul prompt.

Exita pe web vre-un loc unde as putea citi tratatul si/sau articolele incluse in Conventia de la Haga care sa implice ca fiecare tara semnatara va plati pensia cetatenilor ei pentru anii de muca lucrati in orice alta tara semnatara a conventiei? Cu alte cuvinte, care ar fi temeiul legal pentru care eu as primi pensie de la statul roman pentru anii lucrati in SUA si/sau as primi pensie in SUA pentru anii lucrati in Romania? Despre acest ultim caz, nu am auzit de niciun roman din SUA (si cunosc destul de multi) care sa primeasca pensie de la statul american pentru anii lucrati in Romania. Avand in vedere numarul mare de emigranti in SUA, inclusiv din tari semnatare ale Conventiei de la Haga, as fi aflat sigur din mass media locala daca statul american ar fi obligat de conventie sa plateasca pensie acestor emigranti pentru anii lucrati in tarile lor de origine.

In raspunsul precedent, dumneavoastra afirmati ca voi primi de la statul roman, la varsta de 65 de ani, o pensie atat pentru anii de facultate si anii de munca in Romania (14 ani in total) cat si pentru cei 30 de ani lucrati in SUA. Pe de alta parte, tot la varsta de 65 de ani, voi primi din partea statului american o pensie pentru cei 30 de ani lucrati in SUA. Asta inseamna ca pentru cei 30 de ani lucrati in SUA voi primi doua pensii, una din Romania si una din SUA. Desi personal asta nu m-ar deranja deloc :-), nu cred ca este posibil caci nu prea pare logic. Va rog frumos sa lamuriti acest aspect daca este posibil.
Va multumesc pentru raspunsuri dar as mai avea unele nelamuriri:

M-am uitat la www.cnpas.org si nu am gasit nici o informatie legata de plata pensiei in Romania pentru ani lucrati in SUA. Singurele explicatii sunt pentru romani care au lucrat in state membre ale UE. Intre toate statele membre UE se recunoaste vechimea in munca pentru anii lucrati oricare din tarile UE si poti incasa pensia in tara in care domiciliezi la pensie. Va rog sa-mi scrieti daca ma insel, dar eu nu cred ca exista o conventie similara intre statele semnatare ale conventiei de la Haga (care include Romania si SUA).

Concret la cazul meu. Cand voi implini 65 de ani, voi avea 30 de ani de munca in SUA si 9 ani in Romania (stiti cumva daca cei 5 ani de facultate se adauga la vechimea in munca in Romania?). In anii de pensie eu voi continua sa traiesc in SUA unde voi primi probabil pensia (Social Security) pentru cei 30 de ani munciti si cotizati in SUA. In mod sigur nu mi se vor considera in SUA anii lucrati in Romania. Pe de alta parte, as vrea sa obtin si pensia din Romania. Dumneavoastra scrieti: “aveti dreptul sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta pentru toate stagiile de cotizare realizate, atat in Romania cat si in SUA”. Nu pot sa cred ca statul roman imi va plati mie pensie pentru anii lucrati in SUA si nici nu stiu de ce ar face-o. Pentru anii lucrati in SUA, voi primi pensie de la statul american pentru ca acolo mi-am platit cotizatia de pensie. Tot ce as vrea este sa primesc o pensie de la statul roman pentru anii lucrati Romania si intrebarea este daca am dreptul, avand in vedere numarul mic de ani lucrati in Romania, si ce ar trebui sa fac pentru asta. Va rog sa-mi scrieti insa daca premizele mele de mai sus sunt gresite.

PS Exista si la www.cnpas.org un forum dar acolo intrebarile zac fara nici un raspuns. Nu se compara cu acest forum pentru care va multumesc si va felicit.
Buna ziua,

Sunt nascut in 1953. Am terminat liceul in 1972 si facultatea (Institutul Politehnic Bucuresti) in 1977. Am lucrat la doua intreprinderi din Bucuresti intre 1977 si 1986, apoi am plecat definitiv din Romania in SUA, pastrandu-mi catatenia romana. Intrebarile mele sunt:
1. La momentul cand voi implini varsta legala de pensie (65 de ani pentru barbati, corect?) voi avea dreptul la o pensie in Romania pentru cei noua ani lucrati plus cei cinci ani de facultate in Romania?
2. Daca raspunsul la intrebarea precedenta este afirmativ, care este formula dupa care se va calcula pensia?
3. Exista vreo conventie intre Romania si SUA legat de pensii?

Multumesc