avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Drept de pensie pentru roman stabilit in SUA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Drept de pensie pentru roman stabilit in SUA

Buna ziua,

Sunt nascut in 1953. Am terminat liceul in 1972 si facultatea (Institutul Politehnic Bucuresti) in 1977. Am lucrat la doua intreprinderi din Bucuresti intre 1977 si 1986, apoi am plecat definitiv din Romania in SUA, pastrandu-mi catatenia romana. Intrebarile mele sunt:
1. La momentul cand voi implini varsta legala de pensie (65 de ani pentru barbati, corect?) voi avea dreptul la o pensie in Romania pentru cei noua ani lucrati plus cei cinci ani de facultate in Romania?
2. Daca raspunsul la intrebarea precedenta este afirmativ, care este formula dupa care se va calcula pensia?
3. Exista vreo conventie intre Romania si SUA legat de pensii?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Andrei M , utilizator 20:04, 27 Iulie 2009
1. Da, varsta standard de pensionare este de 65 de ani in cazul dvs. La implinirea acesteia aveti dreptul sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta pentru toate stagiile de cotizare realizate, atat in Romania cat si in SUA.

2. Nu exista o formula, pensia se calculeaza cu ajutorul unui program elaborat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. Pentru consideratii de ordin teoretic, cititi art. 76- art. 81 din Legea nr. 19/2000.

3. Eu nu stiu sa existe, dar SUA este stat semnatar al Conventiei de la Haga. Pentru mai multe informatii, accesati www.cnpas.org.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsuri dar as mai avea unele nelamuriri:

M-am uitat la www.cnpas.org si nu am gasit nici o informatie legata de plata pensiei in Romania pentru ani lucrati in SUA. Singurele explicatii sunt pentru romani care au lucrat in state membre ale UE. Intre toate statele membre UE se recunoaste vechimea in munca pentru anii lucrati oricare din tarile UE si poti incasa pensia in tara in care domiciliezi la pensie. Va rog sa-mi scrieti daca ma insel, dar eu nu cred ca exista o conventie similara intre statele semnatare ale conventiei de la Haga (care include Romania si SUA).

Concret la cazul meu. Cand voi implini 65 de ani, voi avea 30 de ani de munca in SUA si 9 ani in Romania (stiti cumva daca cei 5 ani de facultate se adauga la vechimea in munca in Romania?). In anii de pensie eu voi continua sa traiesc in SUA unde voi primi probabil pensia (Social Security) pentru cei 30 de ani munciti si cotizati in SUA. In mod sigur nu mi se vor considera in SUA anii lucrati in Romania. Pe de alta parte, as vrea sa obtin si pensia din Romania. Dumneavoastra scrieti: “aveti dreptul sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta pentru toate stagiile de cotizare realizate, atat in Romania cat si in SUA”. Nu pot sa cred ca statul roman imi va plati mie pensie pentru anii lucrati in SUA si nici nu stiu de ce ar face-o. Pentru anii lucrati in SUA, voi primi pensie de la statul american pentru ca acolo mi-am platit cotizatia de pensie. Tot ce as vrea este sa primesc o pensie de la statul roman pentru anii lucrati Romania si intrebarea este daca am dreptul, avand in vedere numarul mic de ani lucrati in Romania, si ce ar trebui sa fac pentru asta. Va rog sa-mi scrieti insa daca premizele mele de mai sus sunt gresite.

PS Exista si la www.cnpas.org un forum dar acolo intrebarile zac fara nici un raspuns. Nu se compara cu acest forum pentru care va multumesc si va felicit.
1. Plata pensiei se efectueaza prin cont bancar iar banii ii primiti, evident, in tara in care domiciliati. De cand suntem stat membru al UE, se recunosc reciproc si stagiile de cotizare realizate in tarile semnatare ale Conventiei de la Haga.

2. Nu este necesar sa incheiem un acord cu SUA, intrucat, devenind membrii UE, trebuie sa respectam legislatia comunitara pe care o respecta si celelalte state. O sa ma interesez si o sa va spun despre ce act normativ este vorba.

3. Cei 5 ani de facultate constituie perioada asimilata stagiului de cotizare si vor fi avuti in vedere la calculul pensiei pentru limita de varsta.

4. In mod sigur Romania va recunoaste cei 30 de ani stagiu realizat in SUA si asa va proceda si SUA.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc din nou pentru raspunsul prompt.

Exita pe web vre-un loc unde as putea citi tratatul si/sau articolele incluse in Conventia de la Haga care sa implice ca fiecare tara semnatara va plati pensia cetatenilor ei pentru anii de muca lucrati in orice alta tara semnatara a conventiei? Cu alte cuvinte, care ar fi temeiul legal pentru care eu as primi pensie de la statul roman pentru anii lucrati in SUA si/sau as primi pensie in SUA pentru anii lucrati in Romania? Despre acest ultim caz, nu am auzit de niciun roman din SUA (si cunosc destul de multi) care sa primeasca pensie de la statul american pentru anii lucrati in Romania. Avand in vedere numarul mare de emigranti in SUA, inclusiv din tari semnatare ale Conventiei de la Haga, as fi aflat sigur din mass media locala daca statul american ar fi obligat de conventie sa plateasca pensie acestor emigranti pentru anii lucrati in tarile lor de origine.

In raspunsul precedent, dumneavoastra afirmati ca voi primi de la statul roman, la varsta de 65 de ani, o pensie atat pentru anii de facultate si anii de munca in Romania (14 ani in total) cat si pentru cei 30 de ani lucrati in SUA. Pe de alta parte, tot la varsta de 65 de ani, voi primi din partea statului american o pensie pentru cei 30 de ani lucrati in SUA. Asta inseamna ca pentru cei 30 de ani lucrati in SUA voi primi doua pensii, una din Romania si una din SUA. Desi personal asta nu m-ar deranja deloc :-), nu cred ca este posibil caci nu prea pare logic. Va rog frumos sa lamuriti acest aspect daca este posibil.
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2009
Andrei M, utilizator
Am spus in mesajul precedent ca ma voi interesa si va voi comunica actul normativ international aplicabil acestei situatii. Asta o sa dureze putin.

Am spus ca stagiile realizate in alte tari sunt recunoscute in Romania. Dvs. veti fi cel care, atunci cand veti implini 65 de ani, veti alege tara care sa va calculeze pensia.
Dar mai este mult pana atunci, nu credeti? :) Pana atunci o sa avem si conventie cu SUA.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Clarificàri vechime conform oug 100/2008..in primul rind Asteroma Asteroma In primul rind =D> pentru site-ul vostru si pentru toate explicatiile pe care le dati din dorinta de a ajuta pe cei care au neclaritàti intr-o ... (vezi toată discuția)
Pensie si lucru in strainatate florinmantescu florinmantescu Buna ziua, 1. Lucrez cam 10 ani in strainatate. Aici unde lucrez nu exista un minim de cotizare, de exemplu daca lucrezi 5 ani, primesti o pensie ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare pentru pensie chiojdean chiojdean buna seara doresc sa aflu daca,dupa legile actuale ale Romaniei si ale C.E.,un muncitor cotizeaza in Romania cel putin stagiul minim si intr-o alta tara a C.E. ... (vezi toată discuția)