avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... stagiu cotizare pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

stagiu cotizare pentru pensie

buna seara doresc sa aflu daca,dupa legile actuale ale Romaniei si ale C.E.,un muncitor cotizeaza in Romania cel putin stagiul minim si intr-o alta tara a C.E. cotizeaza cel putin stagiul minim,poate primi la batrinete(daca vrea Dumnezeu sa ajunga batrin)cate o pensie din fiecare tara sau se cumuleaza vechimea din cele doua tari si primeste o singura pensie?va multumesc
Cel mai recent răspuns: chiojdean , utilizator 03:19, 7 Noiembrie 2009
Puteti sa va transferati drepturile de asigurari sociale si prestatiile aferente acestora in orice tara cu care Romania are incheiate conventii sau acorduri bilaterale. Stagiile sunt recunoscute de fiecare stat semnatar al conventiilor. Prin urmare, puteti beneficia de pensie dintr-un singur stat, avand in vedere intreg stagiul de cotizare.

Daca indepliti conditiile privitoare la stagiul minim de cotizare si la varsta standard de pensionare prevazute in legislatia din Romania precum si cele prevazute in legislatia din statele cu care am incheiat conventii, puteti beneficia de drepturi de pensie din fiecare stat, corespunzator stagiilor realizate in Romania, respectiv in statul in care ati realizat stagii de cotizare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Puteti primi,in functie de perioada de cotizare si de varsta,pensie in fiecare stat in care ati cotizat.
Cu ce tari are Romania conventii in acest sens ?
@lael

Urmati linkul de mai jos si veti gasi toate acordurile bilaterale incheiate de Romania in domeniul asigurarilor sociale.

[ link extern ]

Acordul incheiat cu fosta URSS se aplica in relatiile dintre Romania si toate statele care au facut parte din URSS.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
dintre tarile C.E,din cite stiu,Romania are semnate conventii cu Italia si Spania

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru munca in strainatate morosanucarmen morosanucarmen In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani. Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza ani lucrati legal in strainatate pentru pensie? marcelino666 marcelino666 Am lucrat legal 9 ani in Israel si ma intereseaza daca acesti ani, se pot adauga la ani lucrati in Romania, pentru pensie.Daca da, care sint modalitatile. (vezi toată discuția)
Pensie elena-simona elena-simona mama mea luceaza in Grecia, si ma intereseaza daca lucreaza legal acolo, anii de acolo pot fi adaugati celor din Romania? multumesc (vezi toată discuția)