In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani.
Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ani, primeste pensie de la partea maghiara sau pierde toti banii pe care i-a platit drept contributie?
Ca vechime, stiu ca se cumuleaza anii lucrati in cele doua tari.
In Germania, acum citiva ani, stiu ca se puteau retrage banii pe care i-ai platit drept contributie pt pensie daca doreai si nu mai primeai pensie de la statul german. deci nu pierdeai nimic.
Persoana respectiva primeste pensie de unde doreste si nu pierde nimic. Cu Ungaria am incheiat Conventie inca din 1961 iar cu Germania am incheiat la finalul anului 2005.
Drepturile de asigurari sociale si prestatiile aferente acestora pot fi transferata in orice tara cu care Romania are incheiate conventii sau acorduri bilaterale. Stagiile sunt recunoscute de fiecare stat semnatar al conventiilor. Prin urmare, persoana poate beneficia de pensie dintr-un singur stat, avand in vedere intreg stagiul de cotizare.
Daca indeplineste conditiile privitoare la stagiul minim de cotizare si la varsta standard de pensionare prevazute in legislatia din Romania precum si cele prevazute in legislatia din statele cu care am incheiat conventii, poate beneficia de drepturi de pensie din fiecare stat, corespunzator stagiilor realizate in Romania, respectiv in statul in care a realizat stagii de cotizare.
Nu statul maghiar contribuie la pensie, ci unchiul dvs. plateste contributiile. Asa cum am scris si in mesajul meu anterior, unchiul dvs. poate beneficia de pensie din partea statului maghiar daca indeplineste conditiile privitoare la stagiul minim si la varsta standard de pensionare prevazute in legislatia acestui stat.
Daca nu le indeplineste, poate beneficia de pensie fie din Ungaria fie din Romania, stagiile realizate in ambele state fiind recunoscute reciproc.
In Ungaria, conditia minima pt obtinerea pensiei este o contributie de minim 15 ani. Unchiul meu nu va indeplini aceasta conditie. Va lucra cel mult 10 ani in Ungaria.
Va solicita pensie in Romania cind va indeplini conditiile de aici.
Intrebarea este: in cuantumul pensiei pe care o va primi in Romania, se vor regasi si banii platiti in Ungaria? Contributia platita in Ungaria este f mare.
Daca spuneati asta de la inceput as fi inteles. :)
Avand in vedere prevederile art. 8 din Legea nr. 19/2000, unchiul dvs. va beneficia de pensie din Romania, perioada lucrata in Ungaria si pentru care a platit contributii de asigurari sociale fiind recunoscuta de statul roman ca stagiu de cotizare.