avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie pentru munca in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie pentru munca in strainatate

In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani.

Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ani, primeste pensie de la partea maghiara sau pierde toti banii pe care i-a platit drept contributie?
Ca vechime, stiu ca se cumuleaza anii lucrati in cele doua tari.
In Germania, acum citiva ani, stiu ca se puteau retrage banii pe care i-ai platit drept contributie pt pensie daca doreai si nu mai primeai pensie de la statul german. deci nu pierdeai nimic.
Cel mai recent răspuns: morosanucarmen , utilizator 21:33, 9 Noiembrie 2009
Persoana respectiva primeste pensie de unde doreste si nu pierde nimic. Cu Ungaria am incheiat Conventie inca din 1961 iar cu Germania am incheiat la finalul anului 2005.

Drepturile de asigurari sociale si prestatiile aferente acestora pot fi transferata in orice tara cu care Romania are incheiate conventii sau acorduri bilaterale. Stagiile sunt recunoscute de fiecare stat semnatar al conventiilor. Prin urmare, persoana poate beneficia de pensie dintr-un singur stat, avand in vedere intreg stagiul de cotizare.

Daca indeplineste conditiile privitoare la stagiul minim de cotizare si la varsta standard de pensionare prevazute in legislatia din Romania precum si cele prevazute in legislatia din statele cu care am incheiat conventii, poate beneficia de drepturi de pensie din fiecare stat, corespunzator stagiilor realizate in Romania, respectiv in statul in care a realizat stagii de cotizare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Problema este ca in Ungaria va lucra numai 10 ani iar stagiul minim este de 15 ani.
Statul maghiar va contribui cu ceva la cuantumul pensiei?
Nu statul maghiar contribuie la pensie, ci unchiul dvs. plateste contributiile. Asa cum am scris si in mesajul meu anterior, unchiul dvs. poate beneficia de pensie din partea statului maghiar daca indeplineste conditiile privitoare la stagiul minim si la varsta standard de pensionare prevazute in legislatia acestui stat.

Daca nu le indeplineste, poate beneficia de pensie fie din Ungaria fie din Romania, stagiile realizate in ambele state fiind recunoscute reciproc.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Nu intelegeti ce nu inteleg eu :)

In Ungaria, conditia minima pt obtinerea pensiei este o contributie de minim 15 ani. Unchiul meu nu va indeplini aceasta conditie. Va lucra cel mult 10 ani in Ungaria.

Va solicita pensie in Romania cind va indeplini conditiile de aici.
Intrebarea este: in cuantumul pensiei pe care o va primi in Romania, se vor regasi si banii platiti in Ungaria? Contributia platita in Ungaria este f mare.
Daca spuneati asta de la inceput as fi inteles. :)

Avand in vedere prevederile art. 8 din Legea nr. 19/2000, unchiul dvs. va beneficia de pensie din Romania, perioada lucrata in Ungaria si pentru care a platit contributii de asigurari sociale fiind recunoscuta de statul roman ca stagiu de cotizare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza anii lucrati in strainatate? yaherra yaherra Eu lucrez in italia cu contract de munca,si as vrea sa stiu ,la pensionare,cum se calculeaza acesti ani, ce procent se da,daca aici salarul meu e de 800 ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare pentru pensie chiojdean chiojdean buna seara doresc sa aflu daca,dupa legile actuale ale Romaniei si ale C.E.,un muncitor cotizeaza in Romania cel putin stagiul minim si intr-o alta tara a C.E. ... (vezi toată discuția)
Pensie din strainatate ivanov cristina ivanov cristina buna ziua. tatal meu a lucrat timp de 28 ani in romania dupa care a plecat in italia unde a lucrat cu contract de munca platind toate taxele acolo, ulterior ... (vezi toată discuția)