avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie din strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie din strainatate

buna ziua. tatal meu a lucrat timp de 28 ani in romania dupa care a plecat in italia unde a lucrat cu contract de munca platind toate taxele acolo, ulterior si-a deschis o firma in italia ca PFA acum a revenit in tara si as dori sa stiu daca i se pot trece pe cartea de munca anii cat a lucrat acolo si daca il ajuta la pensie. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:04, 7 Iulie 2009
Tatal dvs. va beneficia, la stabilirea drepturilor de pensie, de toate stagiile realizate in Italia, conform dispozitiilor art. 8, alin. (1) din Legea nr. 19/2000:

"Constituie stagiu de cotizare perioadele in care persoanele au platit contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte."

Aceste stagii nu se inscriu in carnetul de munca.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
multumesc pt raspuns. ce acte trebuie sa prezinte din italia pt a i se adaugala la anii de aici si cum ar trebui sa procedeze ca sa iasa la pensie? mentionez ca acesta are 28 ani de munca in Romania si 5 ani de munca in Italia dar are varsta de 56 ani.
Tatal dvs. nu poate beneficia, deocamdata, de pensie, intrucat nu indeplineste conditiile prevazute de Legea nr. 19/2000, conditii referitoare la varsta standard de pensionare si la stagiul de cotizare.

Pentru a putea depune cererea la Casa teritoriala de Pensii, tatal dvs. trebuie sa indeplineasca formalitatile cerute de legislatia romana in vigoare si sa indice, prin completarea formularului E 207, institutiile din statele membre la a caror legislatie a fost supus sau unde i-au fost stabilite drepturi.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie grupa1 cucuruzu cucuruzu Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu grupa 1 de munca daca ea mai este valabila. Tatal meu a primit decizie destul de ambigua de la casa de pensii in ... (vezi toată discuția)
Pensionare pentru grupa speciala de munca echo echo Buna! Ma numesc Gheorghe si am varsta de 55 de ani si 3 luni. Am lucrat 21de ani si 8 luni in conditi speciale de muca si 12 ani in grupa a II-a de munca ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru munca in strainatate morosanucarmen morosanucarmen In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani. Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ... (vezi toată discuția)