avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie si lucru in strainatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie si lucru in strainatate

Buna ziua,

1. Lucrez cam 10 ani in strainatate. Aici unde lucrez nu exista un minim de cotizare, de exemplu daca lucrezi 5 ani, primesti o pensie corespunzatoare pentru cei 5 ani lucrati.
Sa inteleg ca in Romania exista acel minim de cotizare, adica daca lucrez numai 10 ani, nu primesc nimic ? Si totusi cei care lucreaza mai putin de acest minim de cotizare cum se descurca (banuiesc ca sunt destul de multi) ?

2. Perioada lucrata in strainatate se ia in calcul in Romania ?

3. Daca am lucrat in Romania cateva perioade de aproximativ 2 ani in toatal, banuiesc ca nu se pierd. Banuiesc ca perioada de cotizare in Romania nu trebuie sa fie continua, am dreptate ?

Multumesc,
Florin
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:30, 4 Iunie 2009
1. Potrivit art. 41, alin. (3) din Legea nr. 19/2000, stagiul minim de cotizare atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 15 ani.
Nu uitati ca in Romania, pana in anul 1989, toata lumea era obligata sa lucreze, deci sunt foarte putini cei care au implinit varsta standard de pensionare dar au un stagiu minim de cotizare sub 15 ani. Pentru a realiza stagiul minim, solutia este incheierea unui contract de asigurare sociala.

2. Stagiile realizate in tari cu care Romania a incheiat tratate sau in tarile semnatare ale Conventiei de la Haga, tari printre care se afla si Olanda, sunt stagii avute in vedere la calculul pensiei.

3. Sintagma "vechime neintrerupta in munca" nu mai are relevanta in prezent. Toate stagiile realizate sunt avute in vedere la calculul pensiei.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de pensie pentru roman stabilit in sua Andrei M Andrei M Buna ziua, Sunt nascut in 1953. Am terminat liceul in 1972 si facultatea (Institutul Politehnic Bucuresti) in 1977. Am lucrat la doua intreprinderi din ... (vezi toată discuția)
Pensie din tara sau din strainatate ? liana istrate liana istrate Buna ziua ! Un roman care a lucrat cu contract de munca in strainatate - 5 ani in Olanda si 5 ani in Egipt - poate beneficia de pensie pentru anii acestia ? (vezi toată discuția)
Pensie pentru munca in strainatate morosanucarmen morosanucarmen In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani. Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ... (vezi toată discuția)