avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie din tara sau din strainatate ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie din tara sau din strainatate ?

Buna ziua !
Un roman care a lucrat cu contract de munca in strainatate - 5 ani in Olanda si 5 ani in Egipt - poate beneficia de pensie pentru anii acestia ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:34, 27 Noiembrie 2010
Daca in perioada aceea a contribuit la fondul romanesc de pensii ii va fi luata in considerare si acea perioada la stabilirea pensiei.
Daca a contribuit la fondul de pensii din cele 2 tari, daca se incadreaza in conditiile de pensionare din acele tari poate primi pensie de la acele state (in masura in care e indeplinita conditia stagiului minim de cotizare prevazut de legislatia fiecaruia din cele 2 state.
Potrivit art. 8 din Legea nr. 19/2000, in vederea deschiderii drepturilor de pensie se recunosc reciproc stagiile de cotizare pentru care s-au achitat contributiile de asigurari sociale in Romania si in alte state.

Perioada lucrata in Olanda, stat membru al UE, va fi avuta in vedere la determinarea drepturilor de pensie, cea lucrata in Egipt nu (deocamdata). Romania nu a incheiat cu statul egiptean conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale.

Statul roman va avea in vedere cei cinci ani lucrati in Olanda numai ca perioada, pe care o va adauga perioadei lucrate in Romania. Nu conteaza ce contributii s-au achitat statului olandez, intrucat veniturile realizate in alta tara nu sunt avute in vedere la stabilirea pensiei in Romania.

Accesati link-ul de mai jos si cititi discutia. Chiar daca este vorba despre alte state, veti intelege mai bine "mecanismul" :) adaugarii stagiului realizat in strainatate celui realizat in Romania.

www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pot adauga anii lucrati in romania celor lucrati in strainatate? ContSters59529 ContSters59529 Am lucrat inRomania intre 1965 si 1971. In total 6 ani cu carnet munca. Am plecat din tara iar in strainatate, unde acum am domiciliul, am lucrat 18 ani apoi ... (vezi toată discuția)
Pensie canada si statele unite olma olma Fiica mea a lucrat in Canada cu contract de munca timp de 1 an si 4 luni , iar acum lucreaza in Statele Unite de 11 luni. Doreste sa vina in Europa si as ... (vezi toată discuția)
Perioada lucrata in alt stat - pensie comunitara lilia capatina lilia capatina LUCREZ INTR-O FAMILIE IN SPANIA LEGAL SI COTIZEZ LA SEG.SOCIALA.AS VREA SA STIU DACA ACESTI ANI SE VOR CUMULA LA VECHIMEA IN MUNCA PENTRU PENSIA DIN ... (vezi toată discuția)