avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se pot adauga anii lucrati in Romania celor lucrati in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se pot adauga anii lucrati in Romania celor lucrati in strainatate?

Am lucrat inRomania intre 1965 si 1971. In total 6 ani cu carnet munca. Am plecat din tara iar in strainatate, unde acum am domiciliul, am lucrat 18 ani apoi firma a inchis si la varsta de 48 de ani nu am mai gasit nici o angajare, caci aici asta a fost si este problema din totdeauna. Nu s-a gasit de lucru pentru cei tineri, ce sa mai spunem de cei peste 45 de ani.
Fiind la varsta pensiei acum, am o pensie de vechime minima pentru cei 18 ani lucrati aici.
Intreb, oare cei sase ani lucrati in Romania nu se pot adauga ca vechime celor 18 lucrati aici? Care sunt demersurile? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:50, 30 Octombrie 2010
Buna ziua !
Ne spuneti ca ati lucrat in strainatate si sunteti pensionara acolo, dar nu ne spuneti in ce tara. Este deosebit de important de stiut , avand in vedere ca pentru a beneficia la pensie de vechimea muncii in Romania, este nevoie de recunoasterea reciproca a acestor drepturi.
In acest sens va sfatuiesc sa va adresati statului respectiv.
Cu stima !
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
Marius Zaharia, Avocat
Da, aveti dreptate, e vorba de Italia. Dupa cate stiti, intre aceste state exista o recunoastere reciproca? si daca da, unde trebuiesc incepute demersurile, aici sau in tara? Va multumesc.
Romania a incheiat cu Italia conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale iar cei sase ani lucrati aici constituie stagiu de cotizare si in Italia. Puteti sa primiti o pensie si din partea statului roman dar va fi foarte mica.

Pentru adaugarea stagiului de 6 ani lucrat in Romania urmeaza sa va adresati casei de pensii de care apartineti in Italia si sa completati niste formulare. Schimbul de documente se va face intre state, prin Instituto Nazionale Previdenza Sociale si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Dupa ce incheiati procedura in Italia si primiti decizia de pensie, puteti, prin mandatar cu procura speciala, sa solicitati pensie comunitara si statului roman, cei 18 ani lucrati in Italia ajutand la deschiderea drepturilor de pensie in Romania. Repet, pensia va fi foarte mica iar procedura este una de durata.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc, am sa ma duc sa ma interesez la INPS. Multumesc mult.
Am inteles ca o astfel de conventie se va incheia in toamna si intre Romania si Israel.

Aceasta presupune ca vechimea din Romania ar putea fi luata in calcul in vederea pensionarii in Israel ?

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara de urmas luap2402 luap2402 buna ziua,as dori sa stiu daca o persoana poate beneficia de pensie si din partea altui stat acolo unde a muncit(legal) .spre exemplu,tatal meu a muncit 3 ani ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara - italia luciano39ok luciano39ok lucrez in italia ,am cotizat si in romania la sistemul de pensii,vreau sa stiu daca se cumuleaza perioada din tara cu ceea de aici ce trebuie sa fac ,daca ... (vezi toată discuția)
Pensionare marianacostantino marianacostantino sunt nascut an 1954 02 16 am lucrat an rulmentu bv 28 ani gr 2a si armata 1an jumate plus 2 ani am platit vechime an munca de 4 ani lucrez an italia am depus ... (vezi toată discuția)