marianacostantino a scris:
sunt nascut an 1954 02 16 am lucrat an rulmentu bv 28 ani gr 2a si armata 1an jumate plus 2 ani am platit vechime an munca de 4 ani lucrez an italia am depus actele pt pensionare la imps pt 40 de ani de cotizati an 3 ian 2011cat poate dura actele de pensionare si dupa cat timp vine confirmarea din romania stie cineva cand pot lua prima pensie si cam cum decurge fazele cat tre sa astept si de unde iau pensia panescu costantin
Este neclar. Din mesajul dvs. rezulta ca ati solicitat pensie statului italian.
Ati scris ca ati depus actele la Instituto Nazionale Previdenza Sociale. Instituto Nazionale Previdenza Sociale este institutia care reprezinta statul italian in domeniul asigurarilor sociale. Teoretic actele nu se depun la INPS.
Actele se depun, ca si in Romania, in teritoriu, la institutiile din subordinea INPS. Acolo trebuia sa completati formularele europene. Schimbul de formulare se face intre state, prin Instituto Nazionale Previdenza Sociale (Italia) si Casa Nationala de Pensii Publice (Romania). Ca sa ajung si la intrebarea dvs., procedura intre state este una greoaie si de durata. Nu va poate spune nimeni cu exactitate cand va fi emisa decizia si cand veti primi prima pensie.