avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie comunitara - Italia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie comunitara - Italia

lucrez in italia ,am cotizat si in romania la sistemul de pensii,vreau sa stiu daca se cumuleaza perioada din tara cu ceea de aici
ce trebuie sa fac ,daca obtin cetatenie italiana
multam fain
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:59, 11 Octombrie 2010
Romania a incheiat cu Italia conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale iar perioada lucrata in Romania constituie stagiu de cotizare si in Italia. Puteti, cand veti indeplini conditiile legale, sa primiti o pensie si din partea statului roman.

Pentru adaugarea perioadei lucrate in Romania urmeaza sa va adresati casei de pensii de care apartineti in Italia si sa completati formularele europene. Schimbul de formulare se va face intre state, prin Instituto Nazionale Previdenza Sociale si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. Va previn, procedura este greoaie si de durata.

Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare marianacostantino marianacostantino sunt nascut an 1954 02 16 am lucrat an rulmentu bv 28 ani gr 2a si armata 1an jumate plus 2 ani am platit vechime an munca de 4 ani lucrez an italia am depus ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara de urmas luap2402 luap2402 buna ziua,as dori sa stiu daca o persoana poate beneficia de pensie si din partea altui stat acolo unde a muncit(legal) .spre exemplu,tatal meu a muncit 3 ani ... (vezi toată discuția)
Se pot adauga anii lucrati in romania celor lucrati in strainatate? ContSters59529 ContSters59529 Am lucrat inRomania intre 1965 si 1971. In total 6 ani cu carnet munca. Am plecat din tara iar in strainatate, unde acum am domiciliul, am lucrat 18 ani apoi ... (vezi toată discuția)