avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada lucrata in alt stat - pensie comunitara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada lucrata in alt stat - pensie comunitara

LUCREZ INTR-O FAMILIE IN SPANIA LEGAL SI COTIZEZ LA SEG.SOCIALA.AS VREA SA STIU DACA ACESTI ANI SE VOR CUMULA LA VECHIMEA IN MUNCA PENTRU PENSIA DIN ROMANIA.MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:24, 3 Aprilie 2011
veti beneficia de toate drepturile privind pensia de la casa de asigurari din spania, in functie de cit ati contribuit. la implinirea virstei legale de pensionare aceasta va va calcula o pensie . interesativa care este stagiul minim de contributie de acolo. in final veti primi 2 pensii una pt ce ati lucrat in romania si alta de acolo.

Perioadele lucrate in state membre ale UE si in statele cu care Romania a incheiat conventii de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, perioade pentru care s-au platit contributiile de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare si in Romania.

Pornesc de la premisa ca pentru perioada lucrata in Spania s-au retinut si virat contributiile obligatorii (numai aceste perioade constituie stagiu de cotizare si in Romania). Perioada lucrata in Spania constituie stagiu de cotizare si in Romania, in vederea deschiderii drepturilor de pensie. De asemenea, perioada lucrata in Romania constituie stagiu de cotizare si in Spania. Daca indepliniti conditiile prevazute de legislatia spaniola, puteti primi doua pensii, una din partea statului roman si una din partea statului spaniol.

Sau, altfel spus:
La determinarea drepturilor de pensie, Romania are in vedere:
-stagiile realizate in Romania si in Spania;
-veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS in Romania.

La determinarea drepturilor de pensie, Spania are in vedere:
-stagiile realizate in Romania si in Spania;
-veniturile pentru care s-au retinut si virat contributiile obligatorii in Spania.


Concluzie: raspunsul scurt este "da, perioada lucrata in Spania va fi valorificata in Romania la stabilirea drepturilor de pensie".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara atiz atiz Nascuta in ianuarie 1955, am o vechime in cimpul muncii de 14 ani si 2 luni in romania si de 15 si 6 luni in Spania dar cu posibilitate de a cotiza in ... (vezi toată discuția)
Cas platita si in romania, si in alt stat miliuta miliuta Am un contract de munca in MADRID ,si in acest fel imi platesc contributia la asigurarile sociale ,implicit contributia pentru pensie .Dar,in acelasi timp, ... (vezi toată discuția)
Contributii platite in alte tari; pensie comunitara lore79 lore79 buna seara.in urma cu 2 ani am lucrat in italia cu carte de munca{un an}ceea ce inseamna ca am contribuit la fondul de pensii de acolo.Intrebarea mea este,unde ... (vezi toată discuția)