avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie comunitara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie comunitara

Nascuta in ianuarie 1955, am o vechime in cimpul muncii de 14 ani si 2 luni in romania si de 15 si 6 luni in Spania dar cu posibilitate de a cotiza in continuare in Spania.
Cind , cum si cit pot primi pensie atit in Romania cit si in Spania?
Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 06:10, 8 Februarie 2011
Perioadele lucrate in state membre ale UE si in statele cu care Romania a incheiat conventii de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, perioade pentru care s-au platit contributiile de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare si in Romania.

Pornesc de la premisa ca pentru perioada lucrata in Spania s-au retinut si virat contributiile obligatorii (numai aceste perioade constituie stagiu de cotizare si in Romania). Perioada lucrata in Spania constituie stagiu de cotizare si in Romania, in vederea deschiderii drepturilor de pensie. De asemenea, perioada lucrata in Romania constituie stagiu de cotizare si in Spania. Daca indepliniti conditiile prevazute de legislatia spaniola, puteti primi doua pensii, una din partea statului roman si una din partea statului spaniol.

Sau, altfel spus:
La determinarea drepturilor de pensie, Romania are in vedere:
-stagiile realizate in Romania si in Spania;
-veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS in Romania.

La determinarea drepturilor de pensie, Spania are in vedere:
-stagiile realizate in Romania si in Spania;
-veniturile pentru care s-au retinut si virat contributiile obligatorii in Spania.

Din partea statului roman puteti beneficia de pensie anticipata partiala atunci cand veti realiza stagiul complet de cotizare de 30 de ani (varsta este de 55 de ani, conditie pe care o o indepliniti). Pensie pentru limita de varsta puteti solicita atunci cand veti implini 60 de ani.
In primul rind multumesc f. mult pt.raspunsul primit.F.bine explicat.
As mai avea o intrebare:adunind anii de cotizatie din Romania cu cei din Spania,am cei 30 necesari pt. Romania.Dar daca mai lucrez in Spania, pot cere pensionarea in Romania?sau trebuie sa indeplinesc prima data conditiile de pensionare si din Spania?aici ,dupa noua lege o sa am dreptul la pensie anticipata la virsta de 63 de ani si 30 de ani lucrati.
Multumesc
Acordarea pensiei de catre statul roman nu este conditionata de indeplinirea conditiilor pentru a beneficia de pensie in Spania. Este necesar si suficient sa indepliniti conditiile de varsta si stagiu prevazute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada lucrata in alt stat - pensie comunitara lilia capatina lilia capatina LUCREZ INTR-O FAMILIE IN SPANIA LEGAL SI COTIZEZ LA SEG.SOCIALA.AS VREA SA STIU DACA ACESTI ANI SE VOR CUMULA LA VECHIMEA IN MUNCA PENTRU PENSIA DIN ... (vezi toată discuția)
Cas platita si in romania, si in alt stat miliuta miliuta Am un contract de munca in MADRID ,si in acest fel imi platesc contributia la asigurarile sociale ,implicit contributia pentru pensie .Dar,in acelasi timp, ... (vezi toată discuția)
Vechime realizata in strainatate si in tara - pensie comunitara valica48 valica48 Buna ziua! Ma apropii (vertiginos) de varsta pensionarii. Am adunat 15 ani in Romania si 23 in Italia. In ce mod imi vor calcula pensia? La ce varsta pot iesi ... (vezi toată discuția)