avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CAS platita si in Romania, si in alt stat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CAS platita si in Romania, si in alt stat

Am un contract de munca in MADRID ,si in acest fel imi platesc contributia la asigurarile sociale ,implicit contributia pentru pensie .Dar,in acelasi timp, platesc in Romania .Cineva m-a informat ca ,nu trebuie sa fac acest lucru ,pentru ca nu-mi va fi luat in calcul decit pentru o singura contributie .Poate cineva sa-mi spuna care este adevarul?Pentru ca aici platesc doar de citiva ani ,dar cum am contract nu pot renunta sa.contribui .Cu atit mai putin in Romania ..Atunci cum trebuie sa procedez pentru ca toate aceste lucruri sa fie in favoarea mea si saimi aduca beneficiul scontat?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:47, 4 Aprilie 2011
@miliuta

Aveti un mare avantaj ca achitati CAS si in Romania. Stagiul realizat in Spania si pentru care au fost achitate contributiile obligatorii este avut in vedere la acordarea pensiei din Romania numai ca perioada.

Pensia din partea statului roman este cu atat mai mare cu cat realizati mai multe venituri pentru care platiti CAS (in cazul dvs. este vorba despre veniturile din contractul de asigurare). Stagiile (adica perioadele) ajuta doar la deschiderea drepturilor de pensie, atat in Spania cat si in Romania, in sensul ca se aduna.

Stagiile se recunosc reciproc intre state, veniturile pentru care s-au achitat contributiile nu. Cu alte cuvinte, daca indepliniti conditiile prevazute de legislatia spaniola, puteti primi doua pensii, una din partea statului roman si una din partea statului spaniol.

La determinarea drepturilor de pensie, Romania are in vedere:
-stagiile realizate in Romania si in Spania;
-veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS in Romania.

La determinarea drepturilor de pensie, Spania are in vedere:
-stagiile realizate in Romania si in Spania;
-veniturile pentru care s-au retinut si virat contributiile obligatorii in Spania.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
ContSters20980, utilizator
Este vorba despre plata asigurarile sociale .Neclaritate a consta in urmatorul fapt:Dupa cum spuneam aici nu am platit decit trei ani si nustiu cit voi mai ramine,intrucit intentionez ca in urmatorii ani sa ma intorc acasa .De aceea as dori sa ma informez daca acesti ani vor fi luati in considerare.Intrucit aici contributia minima este de 10 ani .Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2011
miliuta, utilizator
Da, perioada minima pentru a beneficia de pensie din partea statului spaniol este de 10 ani, potrivit Regulamentului nr. 883/2004/CEE.

Anii lucrati in Spania vor fi avuti in vedere de statul roman, la deschiderea drepturilor de pensie, numai ca perioada, am mai spus asta. In Spania trebuie sa platiti contributiile obligatorii intrucat ati incheiat un contract de munca. Veniturile realizate in Spania si pentru care s-au platit contributiile obligatorii nu vor fi valorificate de statul roman atunci cand va va stabili drepturile de pensie.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna seara domnisoara Gabriela .Poate va par obositoare dar ,cu toate acestea va rog sa-mi clarificati mai bine acest subiect.Deci :daca nu ajungi la perioada de 10 ani (perioada minima de contributie pentru statul spaniol)ce se intimpla cu anii in care ai platit contributiile ?pot fi doi ,cinci pina la zece.Vom putea beneficia de ceva pentru ei? Aceasta este indoiala .Pentru ca din celalalt punct de vedere este simplu .Contribui perioada minima si ti se calculeaza cit ti se cuvine .Dar daca nu ajungi la acea perioada minima .?Va multumesc.
Buna seara va rog ,puteti sa-mi spuneti de asemenea ce semnificatie are dreptul de pensie NUMAI CA PERIOADA? Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Perioada lucrata in alt stat - pensie comunitara lilia capatina lilia capatina LUCREZ INTR-O FAMILIE IN SPANIA LEGAL SI COTIZEZ LA SEG.SOCIALA.AS VREA SA STIU DACA ACESTI ANI SE VOR CUMULA LA VECHIMEA IN MUNCA PENTRU PENSIA DIN ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara atiz atiz Nascuta in ianuarie 1955, am o vechime in cimpul muncii de 14 ani si 2 luni in romania si de 15 si 6 luni in Spania dar cu posibilitate de a cotiza in ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru munca in strainatate morosanucarmen morosanucarmen In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani. Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ... (vezi toată discuția)