avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CAS platita si in Romania, si in alt stat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CAS platita si in Romania, si in alt stat

Am un contract de munca in MADRID ,si in acest fel imi platesc contributia la asigurarile sociale ,implicit contributia pentru pensie .Dar,in acelasi timp, platesc in Romania .Cineva m-a informat ca ,nu trebuie sa fac acest lucru ,pentru ca nu-mi va fi luat in calcul decit pentru o singura contributie .Poate cineva sa-mi spuna care este adevarul?Pentru ca aici platesc doar de citiva ani ,dar cum am contract nu pot renunta sa.contribui .Cu atit mai putin in Romania ..Atunci cum trebuie sa procedez pentru ca toate aceste lucruri sa fie in favoarea mea si saimi aduca beneficiul scontat?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:47, 4 Aprilie 2011
miliuta a scris:
Buna seara domnisoara Gabriela.

Buna seara. M-ati prins. :) Glumesc!

Poate va par obositoare dar ,cu toate acestea va rog sa-mi clarificati mai bine acest subiect.

Incerc.

Deci :daca nu ajungi la perioada de 10 ani (perioada minima de contributie pentru statul spaniol)ce se intimpla cu anii in care ai platit contributiile ?pot fi doi ,cinci pina la zece.

Daca nu realizati perioada de 10 ani, nu primiti pensie din partea statului spaniol. Primiti pensie doar din partea statului roman.

Vom putea beneficia de ceva pentru ei? Aceasta este indoiala.

Sa zicem ca lucrati 5 ani in Spania, cu forme legale. Atunci cand statul roman va va stabili drepturile de pensie, perioada de 5 ani va fi adunata cu perioada lucrata in Romania, rezultand total stagiu de cotizare. Atat.

Pentru ca din celalalt punct de vedere este simplu .Contribui perioada minima si ti se calculeaza cit ti se cuvine .Dar daca nu ajungi la acea perioada minima .?

Din care punct de vedere? Va referiti la contractul de asigurare sociala?

va rog , puteti sa-mi spuneti de asemenea ce semnificatie are dreptul de pensie NUMAI CA PERIOADA?

Adica veniturile pe care le realizati in Spania si pentru care platiti contributii nu sunt avute in vedere la determinarea drepturilor de pensie in Romania.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
influenteaza in bine acesti ani ca perioada in calcularea pensiei in Romania ?Sau nu te ajuta cu nimic ?Intrucit nu se calculeaza ca valoare materiala cu ce ma ajuta? multumesc si noapte buna domnisoara.
Va ajuta exact cum am scris: ca perioada.

Sa presupunem ca doriti sa beneficiati de pensie anticipata partiala. Una dintre conditii este sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (presupunand ca sunteti nascuta dupa ianuarie 1967). In Romania ati lucrat doar 30 de ani dar, adunand si cei 5 ani lucrati in Spania, veti putea beneficia de pensie anticipata partiala cu 5 ani inainte de a implini varsta standard de pensionare de 63 de ani.

Acesta este modul concret in care va "ajuta" perioadele lucrate in alte state. Situatia este similara si pentru categoriile de pensie anticipata si pensie de invaliditate. Doar in cazul pensiei pentru limita de varsta este necesar si suficient un stagiu de cotizare de 15 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada lucrata in alt stat - pensie comunitara lilia capatina lilia capatina LUCREZ INTR-O FAMILIE IN SPANIA LEGAL SI COTIZEZ LA SEG.SOCIALA.AS VREA SA STIU DACA ACESTI ANI SE VOR CUMULA LA VECHIMEA IN MUNCA PENTRU PENSIA DIN ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara atiz atiz Nascuta in ianuarie 1955, am o vechime in cimpul muncii de 14 ani si 2 luni in romania si de 15 si 6 luni in Spania dar cu posibilitate de a cotiza in ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru munca in strainatate morosanucarmen morosanucarmen In Ungaria, pentru a putea beneficia de pensie, trebuie sa contribui min. 15 ani. Daca o persoana a lucrat in Romania 20 de ani iar in Ungaria numai 10 ... (vezi toată discuția)