Sunt nascut in 1953. Am terminat liceul in 1972 si facultatea (Institutul Politehnic Bucuresti) in 1977. Am lucrat la doua intreprinderi din Bucuresti intre 1977 si 1986, apoi am plecat definitiv din Romania in SUA, pastrandu-mi catatenia romana. Intrebarile mele sunt:
1. La momentul cand voi implini varsta legala de pensie (65 de ani pentru barbati, corect?) voi avea dreptul la o pensie in Romania pentru cei noua ani lucrati plus cei cinci ani de facultate in Romania?
2. Daca raspunsul la intrebarea precedenta este afirmativ, care este formula dupa care se va calcula pensia?
3. Exista vreo conventie intre Romania si SUA legat de pensii?
Asa cum am scris, cand voi implini 65 de ani, voi dori sa primesc pensia in SUA de la statul american. Sunt sigur ca SUA nu imi vor plati pensie si pentru anii lucrati in Romania. Tot ce as vrea sa aflu este daca, asa cum este legislatia romana acum, eu as putea sa obtin, in plus fata de pensia din SUA, si o pensie in Romania pentru cei 5 ani de facultate + 9 ani de serviciu intre 1972 - 1986.
Salut. Parerea mea este ca ati avea dreptul la pensie, in Romania, la implinirea varstei de 65 de ani, cu o vechime minima de cotizare de 15 ani, deci v-ar mai ramane sa incheiati cu o Casa de pensii un contract de asigurare pentru un an, pe baza unui venit minim asigurat (de 600 lei in prezent) pentru care veti plati, lunar, semestrial sau anual, 31,3%.
Multumesc mult, voi incerca sa contactez Casa de Pensii pentru acest an suplimentar. Cred insa ca am sa astept pana ajung la varsta de 63-64 de ani, in ideea ca se mai pot schimba multe pana atunci.