avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Drept de pensie pentru roman stabilit in SUA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Drept de pensie pentru roman stabilit in SUA

Buna ziua,

Sunt nascut in 1953. Am terminat liceul in 1972 si facultatea (Institutul Politehnic Bucuresti) in 1977. Am lucrat la doua intreprinderi din Bucuresti intre 1977 si 1986, apoi am plecat definitiv din Romania in SUA, pastrandu-mi catatenia romana. Intrebarile mele sunt:
1. La momentul cand voi implini varsta legala de pensie (65 de ani pentru barbati, corect?) voi avea dreptul la o pensie in Romania pentru cei noua ani lucrati plus cei cinci ani de facultate in Romania?
2. Daca raspunsul la intrebarea precedenta este afirmativ, care este formula dupa care se va calcula pensia?
3. Exista vreo conventie intre Romania si SUA legat de pensii?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Andrei M , utilizator 20:04, 27 Iulie 2009
Daca intrati pe www.pensiiprahova.ro si puneti intrebarea sigur veti primi raspuns mai repede decat la cnpas.ro
Asa cum am scris, cand voi implini 65 de ani, voi dori sa primesc pensia in SUA de la statul american. Sunt sigur ca SUA nu imi vor plati pensie si pentru anii lucrati in Romania. Tot ce as vrea sa aflu este daca, asa cum este legislatia romana acum, eu as putea sa obtin, in plus fata de pensia din SUA, si o pensie in Romania pentru cei 5 ani de facultate + 9 ani de serviciu intre 1972 - 1986.

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
Andrei M, utilizator
Salut. Parerea mea este ca ati avea dreptul la pensie, in Romania, la implinirea varstei de 65 de ani, cu o vechime minima de cotizare de 15 ani, deci v-ar mai ramane sa incheiati cu o Casa de pensii un contract de asigurare pentru un an, pe baza unui venit minim asigurat (de 600 lei in prezent) pentru care veti plati, lunar, semestrial sau anual, 31,3%.
Multumesc mult, voi incerca sa contactez Casa de Pensii pentru acest an suplimentar. Cred insa ca am sa astept pana ajung la varsta de 63-64 de ani, in ideea ca se mai pot schimba multe pana atunci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clarificàri vechime conform oug 100/2008..in primul rind Asteroma Asteroma In primul rind =D> pentru site-ul vostru si pentru toate explicatiile pe care le dati din dorinta de a ajuta pe cei care au neclaritàti intr-o ... (vezi toată discuția)
Pensie si lucru in strainatate florinmantescu florinmantescu Buna ziua, 1. Lucrez cam 10 ani in strainatate. Aici unde lucrez nu exista un minim de cotizare, de exemplu daca lucrezi 5 ani, primesti o pensie ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare pentru pensie chiojdean chiojdean buna seara doresc sa aflu daca,dupa legile actuale ale Romaniei si ale C.E.,un muncitor cotizeaza in Romania cel putin stagiul minim si intr-o alta tara a C.E. ... (vezi toată discuția)