avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Activitate trinity_gold007

Activitate trinity_gold007

Buna ziua!
Am urmatoarea speta: furnizor (SRL) care a trimis preturi unui client (PFA) pentru o marfa, clientul le-a acceptat, au facut contract, termen de livrare a marfii in 3 saptamani (probabil din China), clientul a platit imediat factura proforma trimisa de furnizor. Timpul trecea, furnizorul dadea asigurari clientului ca toate sunt in ordine, marfa doar intarzie la vama, formalitatile se fac mai greu. Au trecut 2 luni, furnizorul promitea in continuare seriozitate, spunand ca marfa e la transportator, desi refuza sa indice contactele transportatorului, sa facilitam livrarea. Vazand clientul ca este dus cu zaharelul si fiind contactat de un alt client care, la fel, i-a fost promisa livrarea unei marfi, dupa ce a platit proforma si care nu a mai fost livrata, clientul la care ne-am referit initial a solicitat banii inapoi de la furnzior.

Cand i s-au solicitat banii inapoi, furnizorul a transmis clientului ca acest lucru inseamna ca "refuza comanda", a emis de urgenta o factura (deci nu factura proforma) si apoi o factura stornata a facturii, le-a trimis pe mail si ii cere clientului sa le semneze si stampileze, argumentand ca altfel banii nu ii pot fi returnati.

Clientul refuza sa stampileze si semneze factura, pentru ca asta ar insemna ca a primit marfa de la furnizor (stampila si semnatura se pun cand primesti marfa)
In al doilea rand, prin OG nr 17/2015 s-a eliminat obligativitatea aplicarii stampilei. In acest sens art V din OG prevede: "(2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea.". Aceasta prevedere mie imi spune clar ca nu mai e obligatorie in orice caz aplicata stampila si semnatura.

In al treilea rand, furnizorul spune ca a fost "refuzata comanda", or eu tin minte de la dreptul comercial, parca, ca exista "refuzul marfii" si se intampla cand marfa ajunge la destinatie si clientul refuza marfa, semneaza o hartie ceva la transportator. Or furnizorul tot o tine cu "refuzul comenzii" ca si cum ar fi vina clientului, desi marfa nu a ajuns niciodata, sub nicio forma la el.

Ati putea va rog sa ma ajutati sa imi spuneti daca stampila si semnatura sunt necesare pe cele doua facturi si care ar fi explicatia juridica si contabila pentru care nu pot fi returnati banii si fara ele?

Multumesc!

Răspuns la discuția fond de reparatii
Buna ziua!
LA asociatia blocului meu este o problema cu fondul de reparatii. Regula este ca 6 luni de zile pe an sa se plateasca fond de reparatii. Anul acesta cate 25 de lei, 6 luni. Eu sunt de 3 luni proprietara aici, dar am auzit de la ceilalti locatari ca se platesc 6 luni de zile. Problema este ca administratora impreuna cu presedintele contracteaza lucrari insa fara factura. Ultima lucrare este la o simpla teava la subsol care se pare ca a costat 4800lei (48 milioane lei vechi). Multi proprietari au cerut dnei administratora factura de justificare dar in replica li se raspunde ca nu vrea, nu poate si altele. Acesta este un semn ca dna administratora are afacerile ei. Tind sa o suspectez de ceva ilegal, deoarece majoritatea locatarilor sunt nemultutmiti da faptul ca nu ar fi prima data cand banii lor ajung in buzunarele altora, spun ei. In opinia mea lipsa unei facturi justifica infractiunea de evaziune fiscala, daca este sa isi fi tras si dumneaei partea - delapidare, abuz in serviciu, inselaciune.
Ce pot sa fac sa clarific aceasta situatie si eventual cei vinovati sa fie pedepsiti? Cum si unde pot face plangere?
Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Fond de rulment
Pt elga 50: =D>

Va multumesc din inima pt raspuns! Mi-a fost de mare ajutor! Am procedat la plata ultimei intretineri restante si fondul de rulment a ramas in contul meu. Administratorul mi-a citit din actul de constituire a asociatiei sau ceva de genul acesta regulile privind fondul de rulment si e ok. Plus ca am luat de la notar acea adeverinta completata de presedintele asociaitei in momentul perfectarii contr de v-c unde se adevereste existenta unui fon platit in contul apart meu.

Va multumesc inca o data!
Răspuns la discuția Fond de rulment
Buna ziua!
Am si eu o problema: am cumparat o garsoniera si acum trebuie sa platesc fondul de rulemnt. Problema este ca in contul apartamentului meu exista deja un fond e rulment depus, dar vechiul proprietar nu si-a platit ultima intretinere care este aprox egala cu f de rulment.
Am fost de acord sa platesc eu ultima intretinere ( pentru ca administratorul refuza sa plateasca ultima intretinere din acel fond) si sa ramana acel fond in contul meu dar cu conditia sa mi se emita o chitanta si pe acel fond. Conform legii stiu ca acest fond se poate restitui atunci cand proprietarul vinde locuinta. In cazul in care eu nu voi avea chitanta cu ce dovedesc ca exista acei bani in contul meu daca administratorul, de pilda, se schimba si ma pune sa fac dovada achitarii fondului?
Am dreptul la o chitanta sau platesc asa ca trebuie sa platesc si sa dau acei bani fara a primi o dovada in schimb
p.s : Am fost trecuta cu rstanta la intretinere pt ca n-am platit ultima intretinere care ar fi trebuit platita din acel fond, dupa parerea mea