avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Valoarea stampilei si semnaturii clientului pe factura ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Valoarea stampilei si semnaturii clientului pe factura emisa de furnizor

Buna ziua!
Am urmatoarea speta: furnizor (SRL) care a trimis preturi unui client (PFA) pentru o marfa, clientul le-a acceptat, au facut contract, termen de livrare a marfii in 3 saptamani (probabil din China), clientul a platit imediat factura proforma trimisa de furnizor. Timpul trecea, furnizorul dadea asigurari clientului ca toate sunt in ordine, marfa doar intarzie la vama, formalitatile se fac mai greu. Au trecut 2 luni, furnizorul promitea in continuare seriozitate, spunand ca marfa e la transportator, desi refuza sa indice contactele transportatorului, sa facilitam livrarea. Vazand clientul ca este dus cu zaharelul si fiind contactat de un alt client care, la fel, i-a fost promisa livrarea unei marfi, dupa ce a platit proforma si care nu a mai fost livrata, clientul la care ne-am referit initial a solicitat banii inapoi de la furnzior.

Cand i s-au solicitat banii inapoi, furnizorul a transmis clientului ca acest lucru inseamna ca "refuza comanda", a emis de urgenta o factura (deci nu factura proforma) si apoi o factura stornata a facturii, le-a trimis pe mail si ii cere clientului sa le semneze si stampileze, argumentand ca altfel banii nu ii pot fi returnati.

Clientul refuza sa stampileze si semneze factura, pentru ca asta ar insemna ca a primit marfa de la furnizor (stampila si semnatura se pun cand primesti marfa)
In al doilea rand, prin OG nr 17/2015 s-a eliminat obligativitatea aplicarii stampilei. In acest sens art V din OG prevede: "(2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea.". Aceasta prevedere mie imi spune clar ca nu mai e obligatorie in orice caz aplicata stampila si semnatura.

In al treilea rand, furnizorul spune ca a fost "refuzata comanda", or eu tin minte de la dreptul comercial, parca, ca exista "refuzul marfii" si se intampla cand marfa ajunge la destinatie si clientul refuza marfa, semneaza o hartie ceva la transportator. Or furnizorul tot o tine cu "refuzul comenzii" ca si cum ar fi vina clientului, desi marfa nu a ajuns niciodata, sub nicio forma la el.

Ati putea va rog sa ma ajutati sa imi spuneti daca stampila si semnatura sunt necesare pe cele doua facturi si care ar fi explicatia juridica si contabila pentru care nu pot fi returnati banii si fara ele?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Comert on line Daniela Cioroianu Daniela Cioroianu Cum se poate inregistra in contabilitate un produs vandut on line,trimis prin curier sau serviciu de curierat? Produsul sa il expediez cu o factura proforma ... (vezi toată discuția)
Vanzare marfa din achizitii intracomunitare andreea_florentina andreea_florentina Buna ziua, Inregistram in gestiune marfa de la un furnizor extern cu data facturii emise de acesta. Fizic produsele le receptionam cu cateva zile mai ... (vezi toată discuția)
Clauza contract de comision Alex28 Alex28 Buna ziua. Intr-un contract de comision vreau sa introduc o clauza care sa ma ajute sa nu fiu \\"sarit\\". Contextul: actionez ca intermediar. Caut clienti ... (vezi toată discuția)