Buna ziua.
Intr-un contract de comision vreau sa introduc o clauza care sa ma ajute sa nu fiu "sarit".
Contextul: actionez ca intermediar. Caut clienti pentru furnizor, pentru un comision. As dori sa introduc o clauza in contractul de comision dintre mine si furnizor care sa precizeze ca in cursul negocierilor sau ulterior semnarii contractului beneficiarul nu poate incheia un contract separat si direct cu clientul.
Va rog sa ma ajuta-ti cu o idee sau o formulare.
Multumesc.
Cred ca ceea ce doriti sa faceti dumneavoastra se supune mai degraba contractului de agentie decat celui de comision.
Potrivit contractului de comision (art.2043 si urm.cod civil), ar urma sa lucrati in numele dumneavoastra (comisionar), dar pe seama comitentului (a celui care v-a imputernicit).
Or, din cele expuse mai sus, inteleg ca contractul se va incheia intre cel cere v-a imputernicit si clientul pe care i l-ati gasit, ceea ce este tipic pentru contractul de agentie (art.2072 c.civil).
Poate ca ar fi mai util sa stabiliti, cu prioritate, natura juridica a relatiei contractuale cu cel care va imputerniceste (mandat, comision sau agentie) si abia ulterior sa stabiliti clauzele contractuale. Sau, de ce nu, sa apelati la un avocat inainte de a semna contractul.
Multumesc pentru raspuns. Pentru a fi sigur ca am am explicat bine ce vreau sa fac, revin cu exemplu concret:
Eu caut clienti pentru furnizor care va livra produse pe baza de comanda. Contractul de livrare se incheie direct intre furnizor si client. Conform intelegerii mele cu furnizorul voi primi, pentru fiecare comanda ulterioara semnarii contractului, un comision (procent sau suma fixa, in functie de produs). Problema mea este de a fi sigur cele 2 parti, ulterior semnarii contractului, nu ajung la o intelegere pentru a ma elimina din schema.
E mai ok contractul de agentie?
Multumesc.
in acest caz , faptul ca au legatura direct , este lesne de inteles , ca pretul va fi discutat si vor cadea de comun acord , eliminarea intremediarului din "x" motive .
in primul rand , nu puteti face nimic in recuperarea unui posibil prejudiciu , datorita faptului ca nu aveti control asupra volumului de marfa furnizat , de unde se deduce chestea ca nu o sa stiti sigur ce comision trebuie sa incasati ....deci , se poate numii munca voluntara .
nu mai bine , cereti de la inceptul o suma de bani drept comision , pentru fiecare contract nou semnat intre furnizor si client ?
eu fac si astfel de intremedieri (in transport rutier , feroviar si maritim), dar absolut toate documentele trec prin mana mea , inainte de a ajunge la tertii din contract , drept urmare , am posibilitatea de a-mi pune stampila si semnatura pe fiecare hartie in parte dupa care pot emite o factura, si stiu sigur ce suma de bani mi se cuvin din fiecare tranzactie.
ceea ce incercati sa faceti , o sa merga doar o singura data , urmatoarea comanda cu acelasi client , sigur nu o sa mai includa intremediarul...
Plata export
gaby99
Buna ziua,
As dori sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema:
Furnizorul R din Romania a onorat o comanda de semifabricat lemn pentru export ... (vezi toată discuția)